Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
602.62 Кб
Скачать
  1. Виробничий цикл та його складові в різних типах виробництва.

ВЦ – інтервал від т.початку до закінчення процесу виготовлення продукції, тобто час, протягом якого запущені у В. предмети праці перетворюються на ГП. Він обчисл.для 1 виробу/ для певної к-ті виробів, що виготовляються одночасно. Виходячи з його тривалості визнач.термін запуску продукції у В, склад.календарні плани. ВЦ складається з: час вир-ва→тривалість технол опер., трив.природних процесів, тривал.доп.операцій (підготовчо – завершальних, трансп, контрольних, складських)

Час перерв → у роб.час (перерви партіонності (перерви партіон.обчисл. не окремо,а разом із тривалістю технолог.операцій, утворюючи технол Ц), час міжоперац, міжцехового чекання( виникають унаслідок несинхронності операцій ВП, коли деталі що входять до одного комплекту виготовляються в різний час)) у нероб.час (вихідні та святкові дні, перерви між змінами й на обід)

Конкр.стр-ра ВЦ залежить від особл.продукц, технол.процесів її виготовл, типу В. У безперервних В найбільшу частку у ВЦ займає час В. У дискретних В.істотну частку займ.перерви. Особливо тривалими є перерви в одиничн.В, менші – в серійномуй мінімал – у масовому.

  1. Розрахунок і графік тривалості операційного циклу при послідовному виді передачі деталей з операції на операцію.

Послідовне поєднання операцій полягає в тім, що наступна операц.починається тільки після закінч. обробки всіх предметів партії на попередній операції. Партія предметів передається з операції на операцію повністю Обчисл.за формулою: Тт.посл.= n Σti i

Послідовне поєднання відрізняється простотою та широтою застосування в одиничному та серійному В.при партіонній обробці деталей і збірці вузлів.

13 Розрахунок і графік тривалості операційного циклу при паралельному виді передачі деталей з операції на операцію.

Хар-ся тим, що кожний предмет праці після закінчення попередньої операції відразу передається на наступну операц.й обробляється. Предмети 1 партії виготовл.паралельно на всіх операц. Малогабаритні нетрудомісткі предмети можуть передаватися не поштучно, а транспорт.партіями – пт. За поштучного пердавання пт=1.

Тт.посл.= n Σti i +(n - пт) (t/M) max.

За пар.поєднанням операц.істотно скороч.технолог.цикл проти посл. Проте, при цьому тривал.операц.не однакова і не кратна, тобто коли вони не синхронізовані, то на всіх операціях, крім операц.з макс.тривалістю виникають перерви у роботі (опер.2,3,4) Перерви ліквідують за умови синхронізації операц, коли t1/M1 =t2/M2 =tm/Mm Пар.поєднан. операц. застосов. у масовому та великосер. В.