Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
602.62 Кб
Скачать
  1. Виробнича структура та чинники, що її визначають.

ВС – частина загальної стр-ри, тобто склад В.підрозділів п-ва (цехів, госп-в), їх взаємозв’язків, порядок і форми кооперування, співвідношення по чисельності зайнятих робітників, вартості устаткування, зайнятих площ та території приміщень. На стр-ру п-в впливають В.техн.та орг.фактори. Важливим з них є хар-р В.процесу, хар-р та ступінь спеціалізації, ступінь охоплення ЖЦ виробів.

1.Хар-р ВП. За стадіями виготовлення продукту виділяють цехи та процеси:

-заготівельні (литейні); -обробні (деревообробні); -сбірні (вузлового та загального збирання) В залежності від складу споживаної сировини та хар-ру ГП виокремлюють наступні процеси: аналітичні (з 1 сировини отримують декілька видів продукції), синтетичні (з різних видів сировини отримують 1 вид про-ії), прямі (з 1 вида сировини – 1 вид про-ії)

2.Хар-р випускаємої про-ії та методи її виготовлення. Конструкт. та технолог.особливості випускаємої про-ії та методи її виготовлення визначають склад пр-в, цехів, їх розмірів, розмір територ.п-в

3.Масштаби В. Впливають на розміри цехів, їх кіл-сть та спеціалізацію.

4.Хар-р та ступінь спеціаліз.та кооперації ( В залежності від готової про-ії,розрізняють п-ва, спеціалізовані на випуску готових виробів, вузлів, деталей.При розвинутих формах коопер.немає необхідності в існуванні ряду підрозділів)

5.Ступінь охоплення стадій ЖЦ виробів. В залежності від здійснення циклу наукові дослідження → В → споживання ускладнюється і ВС.

  1. Види виробничих структур, особливості їх застосування.

В залежності від форми спеціалізації основних цехів вирізняють 3 види ВС під-ва: технолог, предметну та змішану. При технолог.стр-рі цехи п-ва спеціалізуються на виповненні визначеної частини технолог.процесу, тобто створюються за принципом технолог. спорідненості. Прикладами є: на машинобуд – литейні, механ, термічні цехи. ТС.забезпечує більш повне навантаження устаткування, сприяє більш повному використ.матеріалів та маневруванні робітниками в зв’язку з однорідністю технолог.процесів, сприяє використ.найбільш прогресивних технолог.процесів. Недоліки: втрата часу на переналадку устаткування, колектив не несе відповідальності за якість виробу в цілому, за виконання строків випуску ГП, нераціональні маршрути деталей, ускладнення міжцехового оперативно – календарного планування та диспетчериз В. Хар-на для п-в одиничного та дрібносерійн. В. При предметній стр-рі спеціалізуються цехи на виготовленні якогось виробу, групи споріднених виробів, вузлів із застосуванням різних технолог. процесів та операцій. Приклад: цехи двигунів, коробок швидкостей на автомобзаводі. Переваги: кожний цех повністю відповідає за випуск про –ії, устаткування розташовується по ходу технол.процесу, спрощує міжцехове оперативно – календарне планування та диспетчеризацію В. Недоліки: кожний цех повинен мати повний комплект устаткування, частина устаткув.може бути недорозвантажена через малий об’єм роботи, ускладнюється внутрішньоцехове керівництво та маневрування людьми. Хар-на для крупносерійного та масового В. Змішана хар-ся наявністю на п-ві основних цехів, орг.по технолог.предметним ознакам. В залежності від підрозділів, ВС може бути цеховою (основним В підрозділом є цех) безцехова (великим В.підрозділом є В.дяльниця) корпусна (на великим п-вах, для яких хар-ні різні В., що складаються з декількох однорідних цехів, створюються В.підрозділи – корпуси) комбінатська (на п-вах з багатостадійними процесами В, що хар-ся послідовністю переробки сировини, створюються підрозділи, що об’єднують визначену частину ВП-су, де виготовляється закінчена частина готового продукту - комбінати ) В залежності від наявності та повноти основних та допоміжних процесів, розрізняють п-ва з комплексною та спеціалізованою стр-ми. При комплексній стр. п-во хар-ся наявністю всього комплексу основних та допоміжних цехів, при спеціалізованій – лише частини їх.