Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
602.62 Кб
Скачать
  1. Структуризація праці: зміст завдань, збагачення змісту завдань, зміна робіт, групова робота.

Структуризація праці передбачає формування змісту праці і часового зв’язку людини з трудовим процесом і одночасну привабливість роб.місць, а також ступеня задоволення працею. Принципи структур. праці: 1.розширення завдань, що передбачає об’єднання кількох однотипових структурних відношень, пов’язання кількох завдань в одне. Підвищується гнучкість викор. РС, полегшується оцінка результаттивності праці, сприяє зменшенню псих. і фіз. навантаження працівників, якість прод-ії підвищується, тому що підвищ.мотивація праці. Недоліки: збільш.витрати на підготовку робітників, потреба в додатковому устаткуванні, потрібен час на навчання.

2. Збагачення змісту праці полягає в об’єднанні завдань та опреацій, які виконуються в різній послідовності в одне завдання. Переваги: розширення свободи дій, підвищення кваліфікац, скорочення часу на узгодження і отримання інф, зростає привабливість роб.місць. Недоліки: тривалий час на підготовку, опір управлінських працівників змінам повноважень, тривале очікування рез-тів.

3. зміна роботи (ротація) розглядається як збагачення змісту праці шляхом здійснення різних видів д-ті на різних роб.місцях. Ротація буває планова та непланова, з власної ініціативи та ініціативи адміністрації, може здійснюватися на окремих роб.місцях і в межах групи, інтервалу у змінах роду занять не існує. Переваги для робітників: змінюється навантаження психолог.та фізіологічне, можливість підвищення кваліфікації і цікавість роботи. Перевги для п-ва: підвищення стійкості роб.системи зовн.і внутрішнім впливам, висока кваліфікація змінює гнучкість ВС, можлива інтеграція роб.місць у групи, вища якість про-ії

4. робота в групах. Під час групової обробки або складання виробів, відповідно до умов технолог., оптимальною стр-рою може бути група профес.робітників (3-10 чол), що виготовляє комплексний продукт. Це бригадна форма орг.праці на принципі самоврядування, конкретн.відповідає за якість, терміни виконання робіт, установлення режиму роботи. Переваги: поліпшення взаємодії між членами групи при сприятливому психолог. кліматі, стимулюються соц.контакти, що розширює можливість кваліфікац.праці, скороч.вплив контр.органів на д-ть групи, що сприяє задоволенню прац, здійснюється гнучкість ВС, що сприяє освоєнню нових виробів, знижується плинність кадрів, зменш.витрати часу. Недоліки: можл.конфліктів, неможл.інтегрування в групу працівників з низькою прод-тю, опір упр.персоналу формуванню груп на принципах самоврядування.

  1. Організація та форми обслуговування робочих місць.

Роб.місце – зона трудової д-ті робітника або групи робітників, оснащена всім необх.для успішного здійснення роботи. Орг.роб.місця –система заходів щодо його планування, оснащення засобами і предметами праці, розміщення в певному порядку, обслуговування та аттестація. Велике значення в Опраці має обслуговування роб.місць, тобто забезпечення роб.місць сировиною, матер.заготівками, транспортними засобами, послугами ремонтного хар-ру тощо. Обслуговування здійснюється за такими формами: - енергетичне – забезпечення роб.місць ЕЕ, парою, водою; – транспортно – складська – доставка предметів праці до роб.місця, вивезення ГП; інструмент – зберігання, застосування комлектування, видача І, пристроїв; налагоджувальна – налагодження і регулювання технолог. устаткування; - міжремонтна – профілактика обслуговування; - контрольна – контроль Я.сировини, напівфабрикатів і готових виробів; - облікова – облік бракованої про-ії та аналіз причин браку. Всі ці ф-ії мають виконуватися безперебійно і в певних орг.формах, таких як стандартне, планово – попереджувальне, чергове обслуговування роб.місць.