Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
602.62 Кб
Скачать
  1. 97Виробництво та його організація: сутність, цілі, завдання.

В. – комбінація споживч.факторів; тільки виготовлення продукц; ототожнення з поняттям виготовлення але в більш вузькій сфері В. стосовно пром.В. Основна мета В. полягає у забезпеченні споживача необх.йому продукцією, послугами у певні строки, задані в якості та комплектації з мінімальними вигодами для продуцента. Ек.рез-тат д-ті будь – якого п-ва, його фін.стан та майбутн.розвиток залежать від того, наскільки раціон. організ. В., як воно відповідає сучасним вимогам, оптимальн, гнучкості, мобільності, високій культурі, екологічності, конкурентоспром.тощо. ОВ розглядається як коорд.та оптим.у часі та просторі всі матер, труд елементів В. з метою випуску необхідної споживачам прод-ії з найменш.витратами при належн.якості і отримання достатн.прибутку від реалізації для подальшого продуктув.д-ті. Провідна роль в ОВ належить технології, яка хар-ся способами та варіантами виготовл.продукції, за допомогою яких знарядь праці доцільно перетворювати предмети праці, конкретн.продукт з потрібними властивостями. ОВ на основі аналізу можливих варіантів виготовл.прод-ії визначає конкр.параметри вибраного ек.процесу з метою найб.ефективн.у відповідн. з метою і умовами В. Завдання технологій полягають у підвищенні потенц.можлив. збільш.обсягів виготовл.і поліпшення якості продукції та скороченні норм витрат ресурсів. Завданням ОВ є визначення методів та умов для досягнення попередньо визначених можливих з врахуванням зовн.та внутр.чинників роботи під-ва

www.multimix.com.ua – только лучшие шпаргалки ..

  1. Еволюція теорії і практики організації виробництва.

Перші ідеї про ОВ відносяться до часів єгипетських фараонів. За 400р. до н.е.Сократ сформулював принцип системності стосовно управління, цар Кір висунув ідею про необхідність спец.дослідження причин, що стимулюють людей до праці, тобто мотивації. Платон сформулював принцип спеціалізації. В 284р.до н.е. Діолектіан сформ.принцип делегування повноважень. На Сході у 900р. розвинули систему вимог до керівників.

У 18-19 ст. викор.наукові експерименти, за допомогою якого робились спроби визначити норми виробітку і оплати праці, макс.швидкість роботи устаткування, розрах.оптимального випуску продукції і т.п. А.Сміт сформулював принцип “економічної людини”, що прагне до збагачення та задоволення власних потреб, опрацював концепціюконтролю та оплати праці.Ч.Беббідж розробив методику вивчення витрат робочого часу при здійсненні різних операцій.

У 19ст.виникла раціоналіст.школа (Тейлор розробив методи , за якими для кожного виду операції за допомогою хронометражу і вивчення рухів працівників встановлюється єдиний спосіб виповнення задачі. Показники виробітку, зафікс. хронометражем , встановл.як норма, обов’язкова для всіх працівників. Гант розробив графік, на якому кожний працівник міг побачити рез-ти своєї праці і розмір свого заробітку за будь – який час. Гант розробив урочну систему з\п)

Школа адміністр.менеджмента (Форд – розробив безперевно – потокову систему, засновану на викор.конвейрів) В 20 ст. виникала необхідність до зміни тяжкої монотонної праці, що викликала страйки, конфлікти між робочими та мастерами, плинність кадрів на нові способи орг.мотивів д-ті людей. Школа людських відносин розглядала кожне п-во як окрему соціальну систему.