Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
602.62 Кб
Скачать
  1. Сутність та зміст понять “Високі технології” та “Безлюдне виробництво”, наведіть приклади.

  1. Просторове розташування виробничого процесу, принципи організації ідеального виробництва.

ВП – сук-ть взаємопов’язаних процесів праці, а іноді і природніх процесів, в результаті яких наявні матеріали та полуфабрикати перетворюються на готову продукцію. Визначальним у ВП виступає процес праці, тобто д-ть, в якій людина за допомогою засобів праці видозмінює предмети праці, перетворюючи їх в готову продукцію. Природні процеси відбуваються без участі людини, під впливом сил природи. За призначенням та хар-ром виготовленої продукції ВП поділяються на основні, допоміжні та обслуговуючі. Результатом основного процесу наявні сировина та матеріали перетворюються в основну продукцію п-ва. До допоміжних відносяться процеси по виготовленню продукції, що використовується для власних потреб п-ва. Обслуговуючі процеси здійснюються з метою забезпечення ненеобхідних умов для нормального здійснення основних та допоміжних процесів. (транспортні опреації, технічний контроль). Важливою складовою є технологічний процес. ТП – частина ВП, що складається з дій по зміні та подальшому визначенню стану предмету В. Важливим елементом ТП є технологічна операція – частина технолог.процесу, яка виповнюється на 1 роб.місці над одним й тим самим предметом праці, одним працівником без переналадки устаткуванні. Операції поділяються на основні та допоміжні. Основна – в результаті змінюються форма, розміри, властивості. Операції, пов’язані з переміщенням виробів від одного робочого місця до іншого, їх складуванням або з контролем якості продукції є допоміжними. В залежності від рівня техн.оснащення операції поділяються на ручні, машинно – ручні, машинні, автоматичні та апаратурні.

Оскільки ВП є просторово – часовою категорією, то ідеальна його побудова припускає зведення до мінімуму витрат простору і часу на перетворення усіх вихідних ресурсів в необхідну продукцію. Тому рпинципи орг.ідеального процесу стають принципами економії часу та простору при їх проектуванні.

1.найбільша продуктивність ВП досягається при обробці предметів праці партіями

2.макс.прод-ть досягається при розчленуванні його на прості частини або операції та виповненнії їх окремими працівниками або знаряддями праці, тобто при спеціалізації.

3.макс. прод-ть сукупного ВП досягається лише при однаковій продук-ті часткових процесів, тобто при забезпеченні їх пропорційності.

4.макс.про-ть процесу В.досягається лише при ритмічному ході, забезпечуючим однаковий випуск про-ії за будь – який однаковий проміжок часу на будь – якій стадії процесу.

5.найменша тривалість ВП досягається при повному усуненні перерв у виповненні його окремих операцій у часі.

6.найм.тривалість ВП досягається при виповненні часткових процесів або при одночасній обробці деяких екземплярів одних й тих самих частин на різних операціях процесу, завдяки чому в даний проміжок часу виготовляється більше готової продукції.

7.макс.скорочення відстані, часу і витрат на переміщення предметів праці у В, а також макс. реалізація принципів неперервності та паралельності процесів досягається при розташуванні підрозділів в порядку послідовності виповнення часткових операцій, тобто при орг.прямоточного процесу.