Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
602.62 Кб
Скачать
  1. Методи організації виробництва і чинники що впливають на їх вибір.

Метод ОВ – сук-ть прийомів та заходів щодо реалізації ВП. Є 2 методи: непотоковий та потоковий. Непоток.В хар-ні: на роб.місцях обробляються різні за конструкцією і технологією виготовл.предмети праці, бо кіл-сть кожного з таких є невеликою й достатньою для норм.завантаж. устаткув; роб.місця розміщуються за однотипними технолог.групами без певного зв’язку з послідовністю викон.операцій; предмети праці переміщ. в процесі обробки за складними маршрутами, унаслідок чого є великі перерви між операц. Застос.переважно в один.і серійному В. устаткув. є переважно універсальним, а робітники – універсалами високої кваліфікації. Вищий рівень спеціал.устаткув. використ. в разі застосування предметно – групових методів. Для НМ хар-не послідовне поєднання операцій, що збільшує тривалість ВЦ. Воно викор.в промислових дискретних процесах. За невеликих обсягів виготовл.окремих виробів НМ забезпечує ліпше використання устаткування, більш повне його завантаження в часі та за потужністю, оскільки обробку предметів можна розподіляти між верстатами групи з урахуванням їхніх параметрів.

Потокове В – високоефективний метод орг.ВП.За умов потоку ВП здійснюється в макс.відповідності до принципів його раціон.орг. Хар-ним для поток.В є: за групою роб.місць закріплюється обробка або складання предмета одного найменування або обмеж. к-ті найменувань конструктивно та технолог.подібних предметів; робочі місця розміщ.послідовно за ходом технолог.процесу; технол.процес має високу пооперац.диференціацію, на кожному роб.місці викон.1або кілька схожих операц; предмети праці передаються з опер.на опер.поштучно або невеликими трасп.партіями згідно з ритмом роботи. Застос.для виготовл. про-ії в значних обсягах і протягом тривалого часу, тобто в масовому й великосер.В. Осн.структ.ланкою є потокова лінія – технолог.та орг.виокремлена група роб.місць, яка виготовляє 1 або кілька подібних типо-розмірів виробів. За номенклатурою виробів потокові лінії поділяють на 1 та багатопредметні. Однопредметна – лінія, на якій обробл.або склад.виріб одного типорозміру протягом тривалого часу. Багатопредметною є потокова лінія, на якій одночасно або послідовно виготовл.кілька типорозмірів виробів, схожих за конструкцією й технолог.В, сферою застосув.є серійне В.

  1. Непотокове виробництво, його характеристика і розрахунок кількості устаткування.

Непоток.В хар-ні: на роб.місцях обробляються різні за конструкцією і технологією виготовл.предмети праці, бо кіл-сть кожного з таких є невеликою й достатньою для норм.завантаж. устаткув; роб.місця розміщуються за однотипними технолог.групами без певного зв’язку з послідовністю викон.операцій; предмети праці переміщ.в процесі обробки за складними маршрутами, унаслідок чого є великі перерви між операц. Застос.переважно в один.і серійному В. Залежно від номенклатури виробів і їхньої к-ті може бути: за умов один.В непотоков.М. здійснюється у формі одинично – технолог, коли окремі предмети праці або невелик.партіями, які не повторюються, проходять обробку. У сер. В.набирає форми партіонно – технолог. Або предметно – груповий. Парт – технол.метод: предмети праці проходять обробку партіями, які перодично повторюються. Предметно - групов.М – вся сук-ть предметів праці розподіляється на технолог.подібні групи; створюють передумови для переходу до потокового В.Застос.переважно в один.і серійному В. устаткув.є переважно універсальним, а робітники – універсалами високої кваліфікації. Вищий рівень спеціал.устаткув. використ. в разі застосування предметно – групових методів. Для НМ. хар-не послідовне поєднання операцій, що збільшує тривалість ВЦ. Воно викор.в промислових дискретних процесах. За невеликих обсягів виготовл.окремих виробів НМ забезпечує ліпше використання устаткування, більш повне його завантаження в часі та за потужністю, оскільки обробку предметів можна розподіляти між верстатами групи з урахуваггям їхніх параметрів.

К-ть устаткув. окремо для кожної групи однотипних, технолог.взаємопов’яз.верстатів: М= Σ і=1п N *ti / T p*kn , де N – кіл-сть параметрів і-того найменів, які обробляються за розрахунк.період, ti – норма часу на обробку і-го предмета, год; T pплановий фонд часу роботи одиниці устаткув.за розрах.період, год; kn - коеф.виконання норм часу.п – кіл-сть найменувань предметів, які обробляються на даному устаткуванні