Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
602.62 Кб
Скачать
  1. Гнучкі автоматизовані виробництва і гнучкі виробничі системи.

ГАВ є орг – техн.В.системою, що функціонує на основі комплексної автоматизаціїі має здатність з мінім.витратами і в найкоротші строки замінити про-ію, що випускається на нову шляхом перебудови технол.процесу за рахунок заміни управляючих програм. ГАВ складається з: автоматиз.системи управ.В, автоматиз.дільниць підготовки В та гнучких автоматизованих В.комплексів. в залежності від структурного рівня вир.одиниці ГАВ може являти собою дільницю, цех, завод. Реалізація ГАВ забезпечує швидку перебудову на випуск нової про-ії і таким чином більше зодовольняти потреби споживачів, поліпшити умови праці, зменшити об’єми ручних робіт, збільшити продуктивність праці та знизити собівартість продукції.

Потреба в розвитку гнучкої автоматизації В.визначається посиленням міжнародної конкуренції, яка вимагає швидкого оновлення та освоєння виробів, тенденцій роботи на конкретного споживача з відповідним зниженням серійного випуску продукції. Під гнучкістю В.розуміється його здатність швидко та при мінімальних витратах на тому ж устаткуванні переходити на випуск нової продукції. Основою гнучких ВС (ГВС) є гнучкий В.модуль.Це легко переналогоджув ана та автономно функціонуюча одиниця автоматизованого устаткування, де завантаження заготовок та знищення опрацьованих деталей ведуться з допомогою роботів, автоматизовані заміна інструмента, подача охолодженої води, контроль та діагностика поламок. ГВС є високо економічно ефективним. Так, гнучкий комплекс механічної обробки корпусних деталей на станках типу “оброблюваний центр” дозволяє збільшити продуктивність праці в 2-2,5 рази. Одночасно на 15-20% збільшується фондовіддача. Коефіціент завантаження устаткування збільшується в 2 рази, а коеф.змінності устаткування з 1,6 до 3. Змінюється характер праці, він робиться більш творчим, з’являється необхідність підвищення професійних знань, формується новий тип працівника. ГВС є вищою формою автоматизації, включає в себе різні поднування устаткування з ЧПУ, РТК і різні системи забезпечення їх функціонування.

  1. Сутність гнучкості і особливості її розрахунку.

Мобільність освоєння В.того чи іншого виду прод-ії хар-ся гнучкістю В, що дозволяє скорочувати час і витрати на переоснащення устаткування. Ступінь гнучкості – к-ть витраченого часу і засобів при переході на випуск нової прод-ії. Найбільшого розвитку цей принцип отримав у В. з використанням ЧПС, оброблюв.центрів і т.п.

  1. Сучасні гнучкі системи виробництва “сьогодні на сьогодні”, “ точно-вчасно” та “Канбан”: сутність, основні ознаки, умови і результати використання.

Японська система передбачає диспетчирезацію самими робітниками. При цьому використовується спец.картка – “К”. “К” є інф.системою, яка дозволяє здійснювати В. необхідної прод-ії в потрібній к-ті і потрібний час на кожному етапі В. Внутрішньовиробнича система “Канбан” дозволяє мінімізувати тривалість ВЦ, усунути у В. підрозділів фірми склади сировини, матеріалів, готової продукції,а міжопераційні запаси скоротити до мінімально можливих меж. Система “К” працює за принципом прямого попвнення запасу, але при досить невеликому розмірі серії запасу. Переваги: В.полуфабрикатів напряму пов’язано з реальним споживанням і не призводить до додаткового навантаження на відділ планування і дозволяє уникнути великого об’єму паперової роботи. Система “т-в”була вперше розроблена яп.”Тойотою”. Її суть зводиться до відмови від В.великими партіями і створенню неперервного багатопредметного В. Зміст роботи за системою “т-в” полягає у тому, щоби на всіх фазах ВЦ необхідний полуфабрикат до місця наступної В.операції надходив саме тоді, коли це потрібно. Система орієнтована на те, щоб виробляти готові вироби та постачати їх у той момент, коли цього вимагає торгова сіть, постачати продукт на наступний етап В.процесу, коли він там потрібен. Система “т-в” передбачає зменшення партії, практ.ліквідацію незавершеного В., зведення до мінімуму об’єму товарно – мат.запасів. Умовою застосування системи є: постачання про-ії, що користується попитом тільки в тих розмірах, які можна продати.

  1. Поняття та сутність систем “виштовхуючого” та “тягнучого” виробництва.

Ситсема “точно – вчасно” є “тягнучою” в якійсь мірі, тобто такою, коли дільниці, розташовані на наступних етапах ВЦ ніби витягують необхідну їм прод-ію з попередньої дільниці. Традиційна система календарного планування, навпаки, є “виштовхуючою” системою, оскільки виготовлені на попередніх дільницях вироби “виштовхуються” на наступні незалежно від того, чи є в них потреба

  1. Класифікація гнучких виробничих систем, особливості підсистем їх забезпечення, організації обслуговування та функціонування.

  2. Гнучке виробництво: головні принципи організації та характеристика його структури.

  3. Головні чинники та показники ефективності автоматизованого потокового виробництва.

  1. Сутність роторних та роторно-конвеєрних ліній, характеристика техніко-економічних показників і умови їх застосування у сучасному виробництві.

Досить ефективним напрямом автоматизації масового В. є застосування роторних ліній. Ротор являє собою барабан, на переферії якого на рівній відстані знаходяться робочі інструменти та робочі органи. Продуктивність ротора визначається лише часом переміщення інструмента та деталі на один крок по колу ротора, тобто величиною окружної швидкості, яка залежить від діаметру та швидкості обертання ротора. Чим більші ці величини, тим вища продуктивність.таким чином, збільшуючи або швидкість ротора, або його діаметр можна досягти будь- якої високої продкутивності, недосягаємою для інших видів автоматів. Використання роторних ліній забезпечує скорочення тривалості ВЦ, зменшення міжопераційних заділів, збільшення продукивності праці, зниження собівартості обробки і потреби у В.площах. Ротори легко об’єднуються в автоматичні лінії, достатньо розташувати їх в технологічній послідовності, зв’язати спільним синхронним приводом та з’єднати за допомогою транспотрних засобів (конвейрів). Роторні автоматичні лінії ефективні для процесів, де деталі можуть оброблятися під час переміщення з програмою випуску в сотні тисяч і міліони шт.на рік.