Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
602.62 Кб
Скачать
  1. Види і рівні виробничих систем.

ВС класифікуються на такі групи:

1.природна та штучна; 2.відкриті та закриті

3.фізичні та абстрактні; 4.прості та складні

5.централіз.та децентрал; 6.динамічні та статичні; 7.вірогідні та детерміновані; 8.Із зворотнім зв’язком; 9.регульовані; 10.кібернетичні; 11.сполучені; 12.стабільні; 13.функціональні; 14.керуючі

ВС має декілька рівнів: - механізми, тобто устаткування, апарати які обслугов.робітником,- дільниця, яка об’днує групу роб.місць, - цех як сук-ть дільниць, - вир-во або під-во в цілому

www.multimix.com.ua – только лучшие шпаргалки ..

  1. Основні принципи організації та розвитку виробничої системи.

Всі ВС форм.і функціон.на основі взаємопов’язаних загальних законів та принципів. До заг.законів орг.ВС відносяться: Синергії – зростання ефекту від взаємод.елементів, Закон єдності аналізу – синтезу, Пропорційності, Композиції, Самозбереження, Орг.інформованості.

Закони орг. поділяються на такі осн.групи: 1.з.статики (відповідність ВС цілям, зовн.середов., відповідн.елементів один одному, сутності самої системи)

2.З.енерції

3.з.безперервності та вдосконалення

Всі ВС мають заг.особливості: цілеспрямованість, поліструктурність, відкритість, складність

В процесі проектування та удосконалення ВС надаються певні вимоги: рез-ть, надійність, гнучкість, керованість, стр-ра, орг.рівень якої наближ.до ідеального стану.

Принципи:спеціалізація означає відособлення вир.процесу в цеху, на ділянці, на роб.місці, засноване на специфічному оснащенні, технології, сировині, матеріалах, кадрах.

Пропорційність має на увазі наявність у п-ва співвідношення між їх окремими елементами

Під паралельністю розуміється одночасність здійснення вир.процесів у часі та просторі, якщо послідовність операцій не має принципового значення

Неперервність також сприяє економії часу (мініміз.або повне уникнення перерв вир.процесу і використ.усіх факторів вир-ва: устаткув, предметів праці, роб сили.)

Ритмічність виражається у рівномірному випуску прод або руху предмета праці в однак.проміжки часу на всіх В етапах технолог.ланцюгу.

Принцип циклічності: технол.процеси регулярно повторюються у повному об’ємі як сук-ть операцій.

www.multimix.com.ua – только лучшие шпаргалки ..

  1. Виробничий процес та характеристика його структури.

ВП – сук-ть взаємопов’яз.дій людей, засобів праці та природи, потрібних для виготовлення прод-ії. Основ. елементами є процес праці, предмети та засоби праці. Гол.складовою ВП є технолог.процес – сук-ть дій зі зміни та визнач.стану предмета праці. ВП поділяються за такими ознаками: за призначенням, перебіг у часі, ступінь автоматизації. За призначенням поділяються на основні, допоміжні та обслуговуючі. Основні (ОП) – процеси безпосереднього виготовлення осн.про-ії п-ва, яка визначає його вир.профіль, спеціаліз і поступає на ринок як товар для продажу. Основні П поділяються на стадії: обробну, випускну. Разом вони утворюють основне В. До допоміжних (ДП) належать П виготовлення про-ії, яка використ.на самому п-ві для забезпечення нормального перебігу основних процесів. ДП утворюють допоміжні В (ремонтне, інструм, енергетичне) Обслуговуючі забезпечують нормал.умови для здійснення ОП та ДП (до них належать складські, транспортні процеси). За перебігом у часі поділ.на дискретні та безперервні. Дискретним притаманна циклічність, зв’язана з виготовленням виробів певної форми, які обчислюються в штуках. (машини, прилади) Безперервні П.властиві В.про-ії, яка не має сталого об’єму й форми (рідкі, газоподібні речовини), тому їхній перебіг не потребує технолог.циклічності. За ступенем автоматиз. розр ручні здійсн.безпосередньо робітником, фіз сила якого є основ.джерелом енергії, механізовані викон.робітником за допом.машин. Робітник керує машинами, а виконує допоміжні операції, Автоматичні здійсн.машинами без участі робітника за попередньо розробл.програмою.

Структ.один. ВП є операція – закінчена частина ВП, яка виконується на 1 роб.місці, над тим самим предметом праці без переналагодження устаткування.

www.multimix.com.ua – только лучшие шпаргалки ..