Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
602.62 Кб
Скачать
  1. Системи мрп-1 та мрп-2: визначення, їх загальні ознаки, риси та особливості функцій, що виконуються.

МРП – система – комп’ют.система, яка працює за алгоритмом, регламентованим МРП – методологією. Головним завданням є забезпечення гарантії наявності потрібної к-ті необхідних матеріалів – комплектуючих у будь –який момент часу в межах терміну планування, поряд з можливим зменшенням постійних запасів,а отже, розвантаження складу. Система МРП оптимізує час постачання комплектуючих, зменшуючи тим самим витрати на В.і підвищуючи його ефективність. Основні переваги: гарантія наявності необхідних комплектуючих і зменшення часових затримок у їх доставці; зменшення В.браку в процесі збирання ГП; упорядкування В.у звєязку з контролем стсатусу кожного матеріалу, що дозволяє одночасно відстежувати весь його конвеєрний шлях, починаючи від створення замовлення на даний матеріал, до його становища у вже зібраному готовому виробі. МРП -–система прискорює доставляння тих матеріалів, які в даний момент потрібні насамперед, і затримує передчасні надходження таким чином, що комплектуючі, які становлять повний список складових кінцевого продукту, надходять у В.одночасно. це необхідно для того, щоб уникнути ситуації, коли через затримку постачання одного з матеріалів В.змушене припинитися навіть за наявності всіх інших комплектуючих кінцевого продукту. Основна мета – формувати, контролювати й за необхідності змінювати дати необхідного надходження замовлень таким чином, щоб усі матеріали, потрібні для В, надходили одночасно.

Н апочатку 80 з’явилася концепція МРП – ІІ, основна суть якої зводиться до того, що прогнозування, планування та контроль В. здійснюється по всьому циклу, починаючи від закупівлі сировини і закінчуючи відвантаженням товару споживачеві. МРПІІ є методологією, спрямованою на ефективне упр.всіма видами ресурсів В.під-в. МРП– ІІ забезпечує вирішення задач планування д-ті п-ва в натуральних один. Та фінансове планування в грошовому вимірі. МРП-ІІ містить такі ф-ії: планування продажу та В, упрвл.попитом, складання плану В, планування матер.потреб, специфікація продуктів, упр.складами, планові поставки, упр.на рівні ВП, планування потреб у потужностях, контроль входу /виходу, мат-техн.постачання, планув.розподілу ресурсів, план.та упр.інструмент.засобами, упр.фінансами, моделювання, оцінка р-тів д-ті

  1. Проектування інтегрованих виробничих систем, їх склад та виробничі можливості.

  2. Економічні характеристики, показники та взаємозв’язки технологічної гнучкості, номенклатурної гнучкості, гнучкості розширення номенклатури та гнучкості обсягів виробництва.

  1. Система організації виробництва компанії “Тойота”.

Для отримання комплектуючих виробів та матеріалів від постачальника використовує “картки постачальника” або картки “субпідрядника”. Ці картки містять інструкції з приводу постачання комплектуючих виробів Оскільки на “Тойоті” автомобілі випускаються дрібними партіями, необхідна щоденне часте транспортування та доставка комплектуючих виробів. В зв’язку з цим на карточці зафіксований точний час доставки. Крім того, оскільки “Т” не має спеціального складу, пункт отримання точно вказан на супроводжуючій картці постачальника.