Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
602.62 Кб
Скачать

19 . Групова технологія і групова форма організації виробництва.

  1. Особливості організації партіонного виробництва і перспективи його застосування.

Будь – який процес або його елементарна частина - операція – потребують часу на їх підготовку (для ознайомлення з роботою підготовки робочого місця, налагодження та налаштування устаткування, інструменту та інш.). Зазвичай цей час називають підготовчо – заключним. Крім того, працівнику необхідно витратити час, щоб пристосуватися до нової роботи. Це знаходить відображення в тому, що на обробку перших екземплярів продукції ним витрачалося значно більше часу ніж на наступні. В сукупності підготовчо – заключний час і час на освоєння нової продукції досягає значно більшої величини. Це час, що припадає на одиницю продукції, буде тим меншим, ніж більша кількість послідовно оброблених однакових деталей з однократною витратою підготовчо – заключного часу та часу на пристосування, тобто партіями (при більшій величині партії цей час буде наближатися до 0). Це є принцип партіонності.

  1. Організація предметно-замкнених дільниць.

  1. Потокове виробництво, його основні ознаки та ефективність.

Потокове В – високоефективний метод орг.ВП.За умов потоку ВП здійснюється в макс.відповідності до принципів його раціон.орг. Харним для поток.В є: за групою роб.місць закріплюється обробка або складання предмета одного найменування або обмеж. к-ті найменувань конструктивно та технолог.подібних предметів; робочі місця розміщ.послідовно за ходом технолог.процесу; технол.процес має високу пооперац.диференціацію, на кожному роб.місці викон.1або кілька схожих операц; предмети праці передаються з опер.на опер.поштучно або невеликими трасп.партіями згідно з ритмом роботи. Застос.для виготовл. про-ії в значних обсягах і протягом тривалого часу, тобто в масовому й великосер.В.Осн.структ.ланкою є потокова лінія – технолог.та орг.виокремлена група роб.місць, яка виготовляє 1 або кілька подібних типо-розмірів виробів. За номенклатурою виробів потокови лінії поділяють на 1 та багатопредметні. Однопредметна – лінія, на якій обробл.або склад.виріб одного типорозміру протягом тривалого часу Багатопредметною є потокова лінія, на якій одночасно або послідовно виготовл.кілька типорозмірів виробів, схожих за конструкцією й технолог.В, сферою застосув.є серійне В. За ступенем безперервності потокові лінії бувають: безперервними (предмети праці переміщ.по операціях безперервно, без міжопераційного очкування) та перериваною (лінія, що не може забезпечити безперервної обробки предметів через несинхронність операцій). За способом підтримув.: лінії з регламентованим ритмом (предмети праці передаються з операції на операцію через точно фіксований час, тобто за заданим ритмом) та вільним ритмом (предмети праці можуть передаватися з відхиленням від розрахункового ритму) залежно від місця виконання операцій лінії поділяються на лінії з робочим конвейром і конвеєром зі зняттям предметів для іїхьої обробки. За способом переміщення виокремлюють конвеєри з безперервним (конвейр має постійну швидкість і під час роботи не зупиняється) та пульсуючим (під час виконання операцій конвейр стоїть нерухомо) рухом.

Умови запровадження потокового В – достатній за обсягом і тривал.випуск про-ії, висока стабільність і технолог.конструкції виробу, можливість раціонал.розміщення роб.місць і чітка орг.їхнього обслуговування, застосув. прогресивної технології, механізація та автоматизація процесів.