Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
602.62 Кб
Скачать
  1. Виробництво як відкрита система, її загальні особливості і властивості.

Всі дії безпосер.пов’язані з виготовленням товарів чи наданням послуг і являє собою вир.ф-ію, яка є ядром будь-якого В. В.ф-ія полягає у створенні в процесі трансформації предметів праці доданої в-ті як різниці між вкладеннями і кінц.рез-том.

П

Вхід

Ресурси, матер, труд,інф.

Процес

перетворення

охідна вартість

Вихід

Готова про,послуги інф

Контроль (регулювання)

На будь – якому п-ві існує зв’язок між В, маркетингом, фінансами. Ф-ії п-ва: мат-техн забезпечення, упр.персоналом, збут, бух.облік та інш. Будь – яка система складається з 4 основних компонентів: вхід, процес, вихід, пристрої зворотнього зв’язку і контролю. Системи, які призначені для виконання В.фій повинні мати в наявності: основні вхідні компоненти, сук-ть елементів, суттєві зв’язки між елементами, об’єднувальні властивості, цілісність, внутрішньо упорядковану стр-ру і орг, цілі функції і критерії оцінки, наявність керуючого або регулюючого пристрою, межі з зовн.середовищем, особливі властивості елементів з якими вони входятьь в систему. ВС – особливий штучний клас систем, що включає працюючих людей, знаряддя і предмети праці та інші елементи, які необхідні для функціонування системи в процесі якого створюються прод-ія або послуги. ВС визначається поведінкою, еволюцією та набором стр-р. Стр-ра ВС – сук-ть елементів і стійких зв’язків між ними, що забезпечують цілісність системи і тотожність її самої собі. Всі матеріальні елементи і підсистеми, які хар-ся особливим складом, взаємним розташуванням і взаємозв’язками створюють технологічну або В.стр-ру. Стр-ра формується за функц.або технолог. принципами і складається з основних (устаткування та оснащення) та допоміжних (забезпечення енергією, ремонтом) елементів. Провідна роль у ВС належить соц.стр-рі, тобто сук-ті людей певного професійного складу, які узгоджено взаємодіють в процесі виконання зазделегідь передбачених ф-ій на технологічному устаткуванні для досягнення поставленої мети. Мат.та соц.стр-ра ВС обумовлена розподілом праці в її середині і виступають як єдине ціле. Виникненню і здійсненню В.зв’язків у ВС передують інф.зв’язки.

  1. Характеристика елементів виробничої системи.

ВС – особл.штучний клас систем, що включає працюючих людей, знаряддя праці та інші елементи, які необх.для функц.систем в процесі якого створюється продукція або послуги. Елементн.склад будь-якого ВС хар-ся кваліфікац.- профес.показник персоналу, техн-технол. рівнем мат.об’єктів, продуктів праці та ступенем орг.взаємодій вказаних елементів. Всі мат елементи і підсистеми, які хар-ся особл.складом, взаємним розташуванням і взаємозв’язками створ. технолог. або вир.стр-ру. Стр-ра формується за функц. або технолог. принципами і складається з основних (устаткування, оснащення) та допоміжних (забезп.енергією, ремонтом) елементів. Провідна роль у ВС належить соц.стр-рі, тобто сук-ті груп людей певного профес.складу, які узгоджено взаємодіють в процесі викон.заздалегідь передбач.ф-ій на технолог.устаткув. для досягнення поставленої мети. Мат. та соц.стр- ра Вс обумовлена розподілом праці в ії середині і виступають як єдине ціле. Виникн.і здійснення в.зв’язків у ВС передують інф.зв’зки.

У склад ВС будь – якого рівня ієрархії (під-во, цех, дільниця, робоче місце) традиційно включає такі ресурси: Технічні (особлив.вир-чого устаткування, основних та допоміжних матеріалів) Технологічні ресурси (гнучкість тех-лог.процесів,наявність конкурентоздатних фірм) Кадрові рес (кваліфікац, демограф.склад робітників) Просторові рес (хар-р вир.приміщень, територ.п-ва, комунікацій, можливість розширення) Рес.орг. стр-ри системи упр.(хар-р та гнучкість управляючої системи) Інф.рес (хар-р інф.про ВС та зовн.серед, можливість її розширення) Фінансові рес.(стан активів, ліквідність, наявність кредитних ліній)

www.multimix.com.ua – только лучшие шпаргалки ..