Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
602.62 Кб
Скачать
  1. Організаційно - економічна підготовка виробництва.

Включає комплекс заходів щодо орг.та планування В.НП та забезпечення процесу її виготовлення усім необхідним. Орг. роботи – сук-ть взаємопов’язаних процесів планування, обліку та контролю на всіх стадіях та епахах підготовки В, що забезпечують готовність орг.і п-в до створення і В.нових виробів. Вони націлені на найбільш повне дотримання на всіх стадіях підготовки В.таких принципів:спеціаліз, паралельність, неперервність,пропорційність, автоматичність і ритмічність. Орг. роботи включають: розробку перспективних та оперативних графіків здійснення підготовки В нової прод-ії в цілому, а також окремих його стадій та етапів, орг.роботи по сторенню нормативної бази для різних видів підготовки В, встановлення типових стр-р та функцій підрозділів орг.та під-в, що здійснюють створення нової про-ії, оперативне упр. підготовкою В, орг.робіт по забезпеченню готовності під-ва, розробка орг.проектів, які моделюють процес підготовки В.від науково – дослідних робіт до використання виробів у споживача. Економічні роботи являють собою сук-ть взаємопов’язаних процесів, які забезпечують екон.обгрунтування створення, В.та експлуатації НП. Вони включають: визначення ек.доцільності створення, В.та експл.НП, розрахунок цін на НП, встановлення строків та джерел фінансування робіт по створенню НП.

  1. Форми інтеграції наукових досліджень, конструювання, створення нових технологій, виробництва, сервісного обслуговування та взаємодії з навколишнім середовищем.

  2. Напрямки прискорення технічної підготовки виробництва.

  3. Методи організації промислового освоєння нової продукції.

  1. Якість: показники і методи оцінки.

Якість – відбиває сук-ть властивостей продукції, що зумовлюють міру її придатності задовольняти потреби людини відповідно до свого призначення. Показник якості продукції – це кількісна хар-ка властивостей продукції, що визначає її якість і розглядається відносно до окремих умов створення та експлуатації. Рівень якості продукції – кількісна хар-ка міри придатності того чи інш.виду продукції для задоволення конкретного попиту на неї при порівнянні з відпов. базовими показниками за фіксованих умов споживання. 2 групи пок-ів: диференційов, з яких виокремлюються одинич.показ. Одиничні – характеризують будь – яку одну властивість 1 продукції. .: Призначення (хар.корисну роботу – продукт, потужність, міцність, калорійність) Надійність, довговічність та безпека (визнач.міру забезпеч.тривалості використ.і належних умов праці та життєд-ті – техн.ресурс, граничн.термін зберігання, безвідмовність роботи), Екологічні (хар.ступінь шкідливого впливу на здоров’я людини та довкілля – токсичність виробів, вміст шкідливих речовин) Економічні (відобр.міру ек.вигоди В продуцнтом і придбання споживачем – ціна за 1 виробу, прибуток з 1 виробу, рівень зксплуатац. витрат часу й коштів) Ергономічні (окреслюють відпов.техн – експлуат. параметрів виробу фізіол, психологічних вимогам працівника – зручність керув.роб органами, величина шуму, вібрації) Естетичні (визн.естетичні властив. виробу – кольорове оформлення, есетичність тари, оригін.форми) Патентно – правові (відобр. міру викор нових винаходів за проектув. виробів – К патентного захисту, К патент.чистоти). Друга – загальні показинки як: К оновлення асортименту, частка продукції на яку одерж.сертифікати якості, частка вир.браку, часка продукції для експорту в заг. Її обсязі на п-ві, часка принципово нових виробів. Комплексні – відображають кілька властивостей 1 продукції одночасно.

Методи: об’єктивний – оцінює рівень як. За допомогою стендових випробувань та контрольних вимірювань, лабор.аналізу. (вимір.абсолют.рівень Я) Органолептичний - грунтуєт на сприйманні властивостей продукту з допомогою органів чуття людини без застосув техн.вимірювальних та рейстраційних засобів.Диференц. – порівнювання одиничн.показників виробів їз відповідними показ.виробів – еталонів або баз.показн стандартів. Комплексний – визн.узагальнюючого показ.Я виробу.