Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
602.62 Кб
Скачать
  1. Системи технічного обслуговування і ремонту.

Роботи по підтримці устаткув в працюючому стані поділяються на технічне обслугов.та ремонт. Орг.РГ базується на системі планово – запобіжного ремонту (ПЗР), основні положення якої встановлені Єдиною системою планово – запобіжн.ремонтів. Система ПЗР – сук-ть орг-техн. заходів обслуговування, ремонту устаткування, профілактичних заходів за раніше складеним планом у визначених об’ємах і визначені строки з метою запобігання прогресивно наростаючого зносу, попередження аварій і підтримка устаткування в постійній технічній готовності. Система ПЗР включає в себе техн.обслуговування та ремонти. Тех.обслуг – комплекс операц.по підтримці працездатності устаткув.і забезпечення його технічних параметрів в процесі експлуатації. При цьому передбачаються наступні операції: заміна та поповнення масел; регулювання механізмів; усунення дрібних поламок; перевірка геометричної точності до норм, технічними умовами; випробування.

Ремонт – комплекс операцій по відновленню параметрів технічн.хар-ки устатакування та забезпеченню його подальшої експлуатації. Ремонтні роботи передбачають проведення малого, середнього та капітального ремонту усіх видів ОФ. Поточний Р.здійснюється для гарантованого забезпечення нормального функц.устаткування та інш.засобів праці.(відновлюються окремі вузли, деталі, проводяться регулювальні операції) Середній ремонт складніше поточного. Він передбачає частковий розбір устаткування, заміну та відновлення зношених деталей. Такий ремонт робиться без зняття устаткування з фундамента. Під час проведення кап.Р. здійснюється повне розбирання, ремонт спрацьованих деталей та вузлів, заміна тих, що не підлягають ремонту, регулюв.й випробування під навантаженням. Ремонти, що виникають внаслідок аварій устаткування називають позаплановими (аварійними). Модернізацію устаткув. поєднують з капітальним ремонтом. Вона проводиться з метою підвищення технічного рівня засобів праці способом часткових змін конструкції.

  1. Методика встановлення ремонтних нормативів.

У системі планово – запобіжного ремонту регламентація ремонтних робіт здійснюється за допомогою кількох нормативів: ремонтний цикл – проміжок часу між 2 капітальними ремонтами або між початком експлуатації та 1 кап.ремонтом; міжремонтний період – проміжок часу робрти устаткування чи інш. засобу праці між 2 суміжними ремонтами: структура ремонт.циклу - перелік і послідовність планових ремонтів, процесів технічного обслуговування в межах 1 РЦ, кожна група однорідних станків має свою стр-ру РЦ; міжоглядовий період – час між оглядом і ремонтом, що передує огляду. Величини тривалості РЦ, МРП, МОП залежать від умов та хар-ру роботи устаткування, від типу В. Їх абсолютні значення наведені у системі ПЗР. Категорія складності ремонту – показник, який визначає трудомісткість планового ремонту того чи того виду технолог.устаткування проти трудоміскості ремонту еталонної фіз.величини. Для визначення потреби в працівниках та устаткуванні встановлені норми часу на 1 ремонту одиницю, норми часу простою устаткування в ремонті, норми витрат матер.ресурсів.