Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
602.62 Кб
Скачать
  1. Зарубіжний досвід функціонування систем обслуговування виробництва (інструментальне, ремонтне).

Удоснокалення технолог.устаткування в промисловості країн з розвинутою ринк.ек. різко скоротило час, необхідний на обробку виробу. Подальше зниження працеємності технолог.операцій без єдиночасного удосконалення обслуговуючого В.процесу на дає належних рез-тів. З розвитком техніки та технолог.машинобуд.В, збільшення ступеня його точності та масовості, розширення номенклатури випускаємої про-ії, збільшується значення інструмент.В В США В.інструм.про-ії сконцентроване в 4 самост.галузях, спеціаліз.на випуску слюсарно – монтажн. І, напильников, метолоріж.І, спеціального І. Стр-ра спеціалізованого випуску І.про-ії відносно постійна: приблизно половина складає спец.технолог.оснащення та пристосування, приблизно 25% приходиться на ріжучий та слюс-монтажн.І.

Спеціалізовані галузі випускають 2/3 всього І. про-ії. На їх долю припадає приблизно половина всього персоналу, зайнятого виготовленням І. Для того, щоб задовольнити потреби в І та оснащенні, деякі МБ п-ва мають і власні інструм.цехи та дільниці. Проте, їх тільки приблизно 20%.

Рівень централізації ремонту устаткування в США сягає 20%. В межах міжзаводської спеціаліз.ремонтних робіт в США сформовано 2 головних напрямка: - централізований випуск змінних та запасних вузлів та деталей; -виповнення окремих видів ремонту деяких груп утстакування спеціальними підрядними орг. або фірмами – виготовниками даного устаткування.

машин та устаткув. Великого значення набув метод заміни цілого вузла при виході з ладу окремої деталі з прповеденням потім ремонту цього вузла на п-ві – виробнику. Власник устаткув. Оплачує різницю між ціною нового та приблизною в-тю заміненого вузла, який ремонтується та використов.знову. Широкого використання набуло відновлення зношених деталей. В США до послуг спеціаліз. п-в по ремонту та обслуговуванню МБ п-в звертаються лише у випадках, пов’язаних з необхідністю або виконати ремонт в найкоротші строки, або виконати спец.або працеємні ремонтні работи. В основниму це п-ва, які випускають пром, електронну, радіотехн., військову техніку.

  1. Суть методу “дзідока”(автономізація) та особливості його використання.

“Автономізація” передбачає автоматичний автономний контроль за порушенням процесу обробки. Автономним станком є такий станок, на якому встановлено прилад автомат.зупинки. На заводах “Тойота”всі станки оснащені засобами автономного контролю, що дозволяє попереджувати брак у масовому В і при поламці виключати устаткування, а також полегшує вияв та усунення причин поламок. Для виправлення необхідно лише звернути увагу на зупинене устаткування та працівника, який зупинив його. Для реалізації метода “дзідока” фірма “Т” впровадила велику к-ть різноманітних орг.та технолог.рішень.