Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
602.62 Кб
Скачать
  1. Схеми розташування (технологічне планування) поточних ліній.

В залежності від хар-ру предметів, що обробляються, масштабів та тривалості їх випуску, автом.лінії можна поділити на лінії, що призначені для виповнення:

1.частини ВП по обробці деталей (виробів) в межах 1 технологічної стадії

2.ВП в цілому по стадії

3.процесів всіх технологічних стадій виготовлення виробів, починаючи від заготівлі до складання.

В першому випадку почні лінії є лише частиною загальної поточної лінії по обробці тієї або іншої деталі, які піддаються розчленуванню на більш прості елементи, що створює можливість використовувати спеціальні станки для виповнення кожної з них. Інші більш складні операції виконуються на звичайній лінії із застосуванням спеціального чи універсального устаткування. Лінії другого типу призначені для повного виготовлення відносно нескладних стандартних деталей, які випускаються у великій к-ті протягом багатьох років. У 3 випадку у загальний автоматизований потік об’єднується ряд взаємопов’язаних ліній по виготовленню виробів, починаючи від заготівельних і закінчуючи складальними процесами, створюючи при цьому автоматизований цех або завод. Вони зазвичай створюються для виготовлення відносно нескладних деталей або частин, які споживаються у великій к-ті різними п-вами протягом багатьох років, без їх конструктивної зміни.

  1. Напрямки вдосконалення потокового виробництва.(пв)

ПВ внаслідок високої спеціаліз, механіз та чіткої орг. вир.процесу є високоефективним. Його ефективність виявляється у високій прод-ті праці, скорочення ВЦ і незаверш.В, ліпшому використанні основних фондів. Усе це забезпечує зменш.витрат на В.

Найбіл.недоліком є примітивізація праці робітників, обмеження її виконанням елементарних механ.операцій, що є наслідком високої диференціації технолог.процесу. Це робить працю на потоковій лінії малозмістовною, суперечить заг.тенденції підвищення освітнього і кваліфікац.рівня робітників. Крім того, є непривабливим для людини жорсткий ритм роботи на поток.лініях, брак будь – яких творчих елементів у праці. Цей недолік усувається його автоматизацією і створ.автомат. поток.ліній. Вони широко застосовуються в масовому В. Істотним недоліком ПВ є суперечність між його тяжінням до конструктивно – технолог.стабільності і вимогою динамічності В, постійного оновлення про-ії відповідно до НТП та потреб ринку. Вузька спеціаліз.роб.місць, їхня жорстка прив’язка до ходу технолог.процесу створюють труднощі для переходу на випуск нової про-ії. Виникає необх.у заміні устаткування, його переміщенні, перекваліфік.робітників. Ця негативна сторона поступово нейтралізується підвищенням гнучкості технологічних систем, застосуванням машин із числовим програмним керуванням (ЧПК), запровадженням автоматичних багатофункціон.маніпуляторів – роботів. Об’єднання верстатів з ЧПК, роботів, автомат.транспортних засобів і складів під загальним керуванням ЕОМ дає можливість створювати гнучкі автоматизовані системи з подальшим залученням до них автоматизов. проектув.про-ії. Вони швидко і без великих витрат часу й коштів переналаштовуються на випуск іншої про-ії.