Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
602.62 Кб
Скачать
  1. Організація однопредметних неперевно-поточних ліній.

Однопредметною є лінія, на якій обробляється або збирається предмет одного типорозміру протягом тривалого періоду часу. Для переходу на виготовлення предмету іншого типорозміру наобхідна переналадка потокової лінії. Такі лінії використовуються при стійкому випуску виробів у великій к-ті ,тобто у масовому В. Неперевними є потокові лінії, на яких предмети, що обробляються або збираються переміщуються по всім операціям лінії безперевно, тобто без міжопераційного простою. Такий рух предметів по операц. називають паралельним. Непреривний рух ефективний тільки при неперервності роботи устаткування та працівників. Умовою неперевності поток. ліній є рівна продуктивність на всіх операц. лініях. Для створення подібної умови необхідно, аби тривалість кожної операції на лінії = або була кратною такту роботи лінії. Неперевні потокові лінії забезпечують ритмічність в роботі та найбільш коротку тривалість виробничого циклу.

  1. Організація однопредметних перервних поточних ліній.

Однопредметною є лінія, на якій обробляється або збирається предмет одного типорозміру протягом тривалого періоду часу. Для переходу на виготовлення предмету іншого типорозміру наобхідна переналадка потокової лінії. Такі лінії використовуються при стійкому випуску виробів у великій к-ті ,тобто у масовому В. Перервною потоковою лінією є лінія, операції якої не синхронізовані і тому, не можуть бути вирявняні по продуктивності. Між операц.створюються оборотні запаси предметів, що обробляються, внаслідок чого непрерервність процесу порушується. Перервні поток.лінії використов.при обробці трудомістких деталей на різнотиповому устаткуванні, коли перерозподіл робіт між операціями з метою синхронізації є неможливим.

  1. Багатопредметні поточні лінії: характеристика і сучасні умови застосування.

Багатопредметною є потокова лінія, за якою закріплені декілька типорозмірів предметів, схожих по конструкції та технології обробки та збирання. Такі лінії хар-ні для серійного В, коли об’єм випуску предметів одного типорозміру є достатнім для ефективного завантаження робочих місць лінії. Вони можуть бути постійно – потокові (лінія, на якій оброблюються або складається група споріднених в технолог.відношенні предметів без переналагодження устаткування. Для цього кожне роб.місце повинно бути забезпечене груповими пристроями, що є необхідними для обробки виробів, закріплених за лінією) та перемінно – потокові лінії (різні предмети обробляються або складаються послідовними партіями. Після обробки або складання партії одних предметів проводиться переналагодження устаткування і надходить у В.нова партія).