Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
602.62 Кб
Скачать
  1. Принципи раціональної організації виробничого процесу.

Принципи: спеціалізація (означає обмеження різноманітності елементів ВП, передусім зменшення номенклатури про-ії та різновидів вир.операцій, що викон.на роб.місцях), паралельність (одночасне виконання окремих операцій і процесів), пропорційність (вимагає узгодження пропускної спроможності всіх частин ВП, усієї взаємопов’яз.системи підрозділів і машин; досягається тоді, коли сукупна продуктивн.технологічно зв’язаних ланок В.пропорційна обсягу робіт, що викон), безперервність (потребує, щоб перерви між суміжними технол.операц. були мінім, або їх було ліквідовано зовсім), ритмічність (робота всіх підрозділів п-ва і випуск про-ії мають здійснюватися за певним ритмом, планомірною повторюваністю), прямоточності (предмети праці в процесі обробки повинні пересуватися найкоротшим шляхом на всіх стадіях та операц.ВП без зустрічних і зворотніх переміщень), автоматичності, (ек.обгрунтоване звільнення людини від безпосер.участі у виконанні операцій ВП) гнучкості (ВП має адаптуватися до зміни орг – техн умов, зв’язаних із переходом на виготовлення іншої про-ії або її модифікацією) гоміостатичності (ВС була здатною стабільно виконувати свої ф-ії в межах допустимих відхилень і протистояти дисфункціонал.впливам)

www.multimix.com.ua – только лучшие шпаргалки ..

  1. Типи виробництва та їх техніко-економічна характеристика.

Тип вир-ва – його класифікаційна категорія, що виділяється за ознаками широти номенклатури, стабільності і об’єма випуска продукції.

Типи вир-ва: одиничне, серійне, масове вир-во

Одиничне В хар-ся широкою номенклатурою продукції, що виготовляється і малим об’ємом їх випуску. Серійному В хар-ні обмеження номенклатури продукції, що виготовляється періодично повторюваними партіями і відносно великий об’єм випуску. Масове В хар-ся вузькою номенклатурою і великим об’ємом випуску продукції , неперервновиготовляємих на протязі тривалого часу. Кз.о.=Σmі/ с – відношення числа усіх різних технологічних операцій, виповнених протягом міс до числа роб.місць. Всі роб.місця з точки зору їх спеціалізації можна розділити на 3 групи: 1.Робочі місця один.типу В. На таких роб.місцях виповняються різні операції над різними деталями. Кз.о. не регламентується, >=40. Устаткув.має універс.хар-р, розміщується по групам однотипових станків, часта зміна предметів праці призводить до значних витрат на переоснащення. Велика різноманітність операцій, їх складність вимагають використання висококваліф.робітників.

2.роб.мсця серійного типу В. За ними закріплюється деяка к-ть операцій над декількома деталями при визначеному чередуванні цих операцій і деталей. Викор.спеціалізоване устаткування. В.поділяється на : дрібносерійний тип: 20>=Кз.о.=<40( наближені до одинчного типу в), середньосерійн. 10<=Кз.о.=<20 (викор.як спец.так і універсал.устаткування), крупносер.в-во 1<=Кз.о.=<10 (наближаються до масового в.) 3.Роб.місця великосер.ТВ. хар-ся вузькою спеціаліз, за ними закріплюються виповнення 1 опер.над 1 деталю, викор.вузьковиробниче устатк. Кз.о.=1.