Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга Менеджмент.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
3.89 Mб
Скачать

Якість виконання – концепція якості, що відтворює ступінь, у якому товари чи надані організацією послуги фактично задовольняють нестатки клієнтів.

ЯКІСТЬ ЗА СПОСОБОМ „ТЕЛЬ-КЕЛЬ” – спосіб постачання товару „яким він є”. У цьому випадку продавець не несе відповідальності за якість товару, що поставляється. Покупець зобов’язаний прийняти товар незалежно від його якості, якщо він відповідає найменуванню (виду, сорту), зазначеному в договорі.

Якість інформаційного продукту визначається різноманітними факторами, основними з яких є: релевантність; пертинентність; креативність; зручність у користуванні.

Релевантність (англ. relevant – слушний, доречний, стосовний до справи) інформаційного продукту означає змістову відповідність між інформаційним запитом і отриманим повідомленням.

Пертинентність (англ. pertіnent – придатний, що має причетність) вказує на відповідність інформаційного продукту до потреби в ньому.

Креативність (лат. creatіo (creatіonіs) – творення) отриманої інформації означає можливу ширину використання інформаційного продукту.

Інформаційний продукт є 4 типів:

  • такий, що вимагає дії. Це замовлення клієнта на якийсь конкретний продукт чи дію;

  • такий, що не потребує дії. Це звіти, матеріали друкованих видань та ін.;

  • такий, що повторюється. Це інформація, що надходить через рівні проміжки часу (звіти з фінансів, маркетингових досліджень та ін.);

  • такий, що не повторюється. Це підсумки аналізу на конкретну дату.

ЯКІСТЬ ПРАЦІ – поняття, що охоплює всебічну діяльність окремого працівника (в т. ч. робітника зокрема), окремих колективів, галузей, ланок народного господарства. Про якість роботи можна судити за рівнем виконання різних функцій, операцій, трудових, виробничих процесів і завдань, за отриманими результатами і рівнем досягнутих показників.

ЯКІСТЬ ТРУДОВОГО ЖИТТЯ – ступінь задоволення важливих особис­тих потреб через діяльність у трудовій організації. Висока Я. т. ж. має такі ознаки: робота повинна бути цікавою; винагорода – справедливою; робітниче робоче місце – чистим і з низьким рівнем шуму; нагляд з боку керівництва – мінімальним; робітники мають брати участь в ухваленні рішень, що стосуються їхньої праці; повинні бути забезпечені коштами на побутове і медичне обслуговування тощо.

ЯКІСТЬ УПРАВЛІННЯ – оцінка процесу управління, зумовлена ступенем досягнення мети.

Якокка Лі, Іасосса Lee (1924), один із американських менеджерів, президент корпорації „Форд мотор корпорейшн” (1970–1978 рр.), президент і голова правління ради директорів „Крайслер” (1978–1992 pp.)

ЯРЛИК (від тюрк. ярлек – наказ) – клеймо, товарний знак, етикетка з позначенням кількості, ціни й іншими відомостями про товар.

ЯРЛИК ВІДРИВНИЙ ТОВАРНИЙ – ярлик, одна частина якого при продажу товару відривається й надходить до механізованого обліку.

ЯРМАРОК – елемент ринкової інфраструктури. Я. – це торги, ринки товарів, які періодично організовуються в установленому місці. Можуть відбуватися також і у формі ярмарків-виставок зразків товарів, які можна замовити. Бувають всесвітні, міжнародні, регіональні, національні та місцеві. Я. в деяких галузях народного господарства України почали відігравати значну роль у розширенні та становленні стійких ринкових відносин. В Україні найбільший постійно діючий ярмарок – „Київські контракти” в м. Києві. Функціонують Я. також в усіх обласних центрах.