Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга Менеджмент.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
3.89 Mб
Скачать

6. Теорія „життєвого циклу” Поля Херси і Кена Бланшара

7. Модель прийняття рішень Врума-Йеттона

1. Поняття стилю керівництва. Стиль – поняття багатозначне. Кажуть: стиль епохи, архітектурний стиль, стиль художника, стиль одягу, стиль життя, стиль бігу, стиль керівництва (лідерства).

У менеджменті під стилем керівництва мають на увазі набір методів, яким користується менеджер. А в соціальній психології – це цілісна відносно стійка система способів діяльності, що забезпечує ефективне виконання суб’єктом своїх функцій.

При авторитарному (диктаторському) стилі лідер має достатньо влади, щоб нав’язувати свою волю підлеглим і впевнено провадити в життя ухвалені рішення, вико­ристовуючи адміністративні методи впливу на підлеглих. Тобто авторитарному стилю властива висока концентрація влади в руках керівника, причому він одноосібно вирішує всі питання управління виробництвом, не враховуючи думки підлеглих про це, часто втручається в дії керівників нижчого ступеня, сковує їх ініціативу. При цьому стилі управління керівник переважно має серед підлеглих формальний авторитет. Тому авторитарний стиль керів­ництва не можна вважати оптимальним, він повинен мати обмежене застосування лише за окремих обставин, які вимагають швидких і категоричних рішень.

Демократичний стиль характерний високим ступенем делегування повноважень. Підлеглі беруть активну участь в ухваленні рішень і користуються широкою свободою у вико­нанні завдань. Як правило, рішення приймається тільки після виявлення думки підлеглих, лідер охоче ділиться з ними владою, надає можливість проявити ініціативу, розвивати свої здібності. За таких умов лідер має не тільки службовий, але й високий особистий авторитет у підлеглих, в колективі панує дух співробітництва і розвиваються управлінські навички в підлеглих.

При ліберальному стилі лідерства підлеглим надається велика самостійність в роботі, в ухваленні рішень, керівник дає лише загальні настанови і час від часу контролює діяль­ність виконавців. Цей стиль має обмежене застосування і властивий передусім науковим установам.

В американській літературі подібний стиль називають стилем невтручання, несуперечення або потурання. Лідер цілком покладається на підлеглих і іноді дотримується позиції звичайного члена групи, у якій всі представники діють зазвичай незалежно один від одного.

2. Теорії „X” та „Y” Д. Мак Грегора. Мак Грегор висунув дві теорії, які характеризують уявлення менеджерів про ставлення працівників до праці – теорію „X” та теорію Y.

Теорія „X” – це традиційний підхід до оцінки індивіда та його ставлення до праці. Основні положення цієї теорії такі:

1. Середній індивід за характером не любить працювати і за можливості уникає праці.

2. Через вроджену неприязнь до праці більшість людей треба спонукати, контролювати, скеровувати та загрожувати їй покаранням, щоб працювала напружено для досягнення цілей організації.

3. Середній людині подобається, якщо нею керують, вона уникає відпові­дальності, не досить честолюбна і віддає перевагу своїй безпеці.

Мак Грегор не вважав ці припущення безумовно правильними, однак радив не перебільшувати їх значення, а погоджуватися лише за наявності належних доказів їх справедливості.

Теорія „Y” базується на розумінні поведінки людини та мотивів, які визначають її ставлення до праці, згідно з якими:

1. Фізичні та розумові зусилля в процесі праці такі ж природні, як на від­починку або в грі.

2. Зовнішній контроль і загроза покарання не є винятковими засобами для орієнтації зусиль людей на досягнення цілей організації. Людина спроможна сама себе контролювати, якщо прагне цілей, в досягненні яких зацікавлена.

3. Зусилля індивіда в досягненні визначених завдань пропорційні сподіваній винагороді за їх здійснення.

4. Середній індивід з відповідною підготовкою та за необхідних умов не лише бере на себе відповідальність, а й прагне до неї.

5. Здібності проявляти фантазію, винахідливість і творчий підхід до розв’я­зання проблем організації притаманні швидше не широкому, а обмеженому колу людей.

6. За умов сучасного виробництва інтелектуальні можливості середньої людини не використовуються достатньою мірою.

Таблиця 5.1 – Теорії „X” та „Y” Д. Мак Грегора

Теорія „X”

Теорія „У”

1. Статична стратегія управління

1. Динамічна стратегія управління

2. Подальше вдосконалення людини неможли­ве

2. Подальше вдосконалення людини можливе

3. Одноосібний цілковитий контроль

3. У людини є потреба в селективній адаптації

4. Активність працівника в організації обме­жена через саму природу людини

4. Активність працівника в організації обмеже­на здібностями менеджерів до керівництва

5. Неефективна робота організації зумовлена природою людей, якими необхідно керувати

5. Неефективна робота організації зумовлена поганим керівництвом

Теорію „Y” доцільніше використовувати до управлінського персоналу, ніж до рядових працівників. Використання теорії „Y” для мотивації менеджерів це, по суті, питання збагачення їхньої праці, розширення їх обов’язків при одночасному збільшенні прав. Однак використання теорії потребує від керівника певних здібностей та навичок. Якщо у менеджера їх немає, то підлеглі краще почуватимуться, якщо він використовуватиме теорію „X”. Краще ефективно використовувати теорію „X”, ніж неефективно – теорію „Y”.

3. Континуум стилів Р. Лайкерта. Американський психолог Ренсіс Лайкерт різноманіт­ність стилів керівництва ідентифікував так.

Експлуатаційно-авторитарні системи, в яких:

  • рішення нав’язуються підлеглим;

  • мотивація здійснюється з допомо­гою погроз;

  • на найвищих рівнях менеджменту – велика відпо­відальність, а на вищих – практично жодної;

  • тут недос­татній рівень розвитку комунікаційних процесів.

Доброзичливо-авторитані системи – керівництво набирає форми поблажли­вої опіки середнього персоналу; мотивація – за певні винагороди; на управлінський персонал покладається відповідальність, але на нижчі рівні – ні; мала комунікаційність, обмеженість групової роботи.

Консультативні системи – лідерство здійснюється керів­никами, які вірять, але недостатньо в своїх підлеглих; мотивація – через винагороду і певне залучення до керівництва; значна частина персоналу, особливо на більш високих рівнях, відчуває відповідальність за досягнення організації; існують певні вертикальні і горизонтальні комунікативні зв’язки; обсяг бригадної роботи характеризується середнім рівнем.

Системи групової участі – керівники цілковито довіряють своїм підлеглим; мотивація – через економічну вина­городу, яка базується на цілях, встановлених в процесі робо­ти; персонал на всіх рівнях відчуває реальну відповідальність за цілі організації; розвинуті комунікативні зв’язки; є значний обсяг місцевої бригадної роботи. Останню систему лідер вважає ідеалом для орієнтованих на прибуток організацій і пропонує всім організаціям прийняти її.

4. Таблиця стилів керівництва Роберта Блейка і Джейн Мутон. Роберт Блейк і Джейн Мутон з Техаського університету запропонували управ­лінську „сітку” (мережу), яка є спробою проаналізувати стиль роботи, з огляду на припущення, що існує дві сфери турботи менеджерів: люди (вертикальна вісь) і виробництво, або горизонтальна вісь (мал. 5.1).

Під турботою про виробництво розуміють ставлення керівника до широкого кола таких питань, як якість прийнятих рішень, процедур і управлінських процесів, плідність досліджень, якість штатного персоналу, ефективність його роботи тощо. Стосовно турботи про людей, то сюди належить ступінь особистої участі у процесі досягнення цілей, підтримання самоповаги працівників, відпові­дальність, що більше ґрунтується на довір’ї, ніж на слухняності, підтримання нормальних умов праці і добрих стосунків між співробітниками.

З урахуванням такого трактування обох сфер уваги менед­жера визначається частка часу, виділеного цим сферам. Сітка може використовуватися паралельно із психологічними тестами про плюси і мінуси менеджерів і пропонує дев’ять градацій на обох вісях, де дев’ята є найвищою.

Тут можливі такі варіанти (перша цифра означає рівень турботи про виробництво):

  • менеджмент 1.1 – зубожілий менеджмент з низькоефективним виконан­ням, приділяється незначна увага виробництву та людям;

  • менеджмент 1.9 – Блейк називає його „менеджментом кантрі-клубу”; на роботу майже не звертається уваги, головне – гарні взаємостосунки;

  • менеджмент 5.5 – це середня позиція у менеджменті, із підтриманням рівноваги між потребами виробництва і людьми, але при цьому ніхто не використовує цілком свого потенціалу;

  • менеджмент 9.1 – цей стиль керівництва з високим рівнем турботи про виробництво і низьким рівнем турботи про людей відомий як „менеджмент задач”. Працівників розглядають як певну спільноту – засіб виробництва, подібно до обладнання, мало уваги надається їх думкам, почуттям, потребам і прагненням;

  • менеджмент 9.9 – це менеджмент з високою ефективністю завдяки врахуванню взаємозв’язків між виробничими завданнями і потребами людей, розумінню ними проблем, при цілковитій довірі до працівників.

Таким чином, залежно від ступеня ставлення до людей і виробництва, лідер може опинитись у будь-якій точці мережі. При цьому забезпечується деяка гнучкість у лідерській пове­дінці, що визначається на основі діагнозу ситуації в людському колективі і на виробництві.