Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга Менеджмент.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
3.89 Mб
Скачать

За Альдерфером

3. Д. Мак Клеланд виокремлював три рівні потреб:

  • потреба влади – бажання впливати на інших людей. Тих, у кого найвищою є потреба влади та немає схильності до авантюризму або тиранії, треба готувати до вищих управлінських посад;

  • потреба успіху. Задовольняється не проголошенням успіху якої-небудь людини, а процесом доведення роботи до успішного завершення. Перед людьми з потребою успіху менеджери повинні ставити завдання з помірним ступенем ризику, делегувати їм достатні повноваження для того, щоб розв’язати ініціативу у вирішенні визначених завдань;

  • потреба у причетності. Означає, що люди зацікавлені у компанії знайомих, налагодженні дружніх відносин, наданні допомоги іншим. Керівники повинні зберігати атмосферу, що не обмежує міжособистісні відносини і контакти.

4. Ф. Герцберг виділив дві групи факторів, що впливають на поведінку людей:

  • гігієнічні фактори: умови праці, соціальні відносини, стиль керівництва організації, винагорода, соціально-психологічний клімат на підприємстві. Позитивний прояв факторів дає лише відсутність незадоволення роботою в людей;

  • фактори мотивації: робота як цінність сама по собі, почуття відповідальності, можливість удосконалювання. У випадку позитивного прояву настає задоволення роботою.

Для того, щоб використовувати теорію Герцберга, менеджеру необхідно скласти перелік гігієнічних і, особливо, факторів мотивації і дозволити співробітникам самим визначити і вказати те, чому вони надають перевагу.

8.3. Мотивація персоналу (з позиції процесуальних теорій)

1. Сутність процесуальних теорій

2. Теорія очікувань В. Врума

3. Теорія справедливості С. Адамса

4. Модель Портера-Лоулера

1. Процесуальні теорії ґрунтуються на поведінці людей з урахуванням їх сприйняття і пізнання. У процесуальних теоріях аналізується те, як людина розподіляє зусилля для досягнення різних цілей і який конкретний тип поведінки обирає. Поведінка особистості визначається не тільки потребами, але є також функцією сприйняття та очікувань, пов’язаних з певною ситуацією, і можливих наслідків обраного типу поведінки.

2. Основна думка теорії очікувань В. Врума полягає в надії людини на те, що обраний нею тип поведінки приведе до задоволення потреб. Очікування – оцінка особистістю ймовірності якоїсь події. Теорія підкреслює важливість трьох взаємозв’язків (і відповідних їм очікувань):

витрати праці → результати;

результати → винагорода;

винагорода → задоволеність винагородою.

Оскільки різні люди мають різні потреби, то конкретну винагороду вони оцінюють по-різному. Керівництво має порівняти пропоновану винагороду з потребами співробітників і звести до відповідності. Для ефективної мотивації менеджер встановлює стійке співвідношення між досягнутими результатами і винагородою. Необхідно давати винагороду тільки за ефективну працю. Обов’язок менеджера – формування високого, але реалістичного рівня очіку­ваних від підлеглих результатів.

3. Теорія справедливості С. Адамса стверджує, що люди суб’єктивно визначають відповідність отриманої винагороди затраченим зусиллям і потім порівнюють її з винагородою інших людей, які виконують аналогічну роботу. Сутність теорії полягає в тому, що працівник порівнює результати своєї праці з результатами інших і міру винагороди. Залежно від порівняльної оцінки він визначає свою подальшу поведінку. Якщо дотримується рівність, то працівник відчуває задоволення. У протилежному випадку можлива така реакція працівника на нерівність:

  • людина може чинити спроби вплинути на керівництво для зменшення винагороди іншим особам, які, на її думку, працюють менше, ніж вона;

  • людина вирішує зменшити власні затрати праці, щоб не працювати більше від інших;

  • працівник може намагатись збільшити собі винагороду (законним або кримінальним шляхом);

  • працівник може переосмислити свої можливості досягти результатів інших працівників, у нього виникає почуття невпевненості в собі;

  • через нерівність і неспроможність її відновити працівник може змінити об’єкт порівняння або залишити організацію.

4. Л. Портер і Е. Лоулер розробили комплексну теорію мотивації. У їх моделі фігурує п’ять перемінних:

  • затрачені зусилля,

  • сприйняття,

  • отримані результати,

  • винагорода,

  • ступінь задоволення.

Досягнуті результати залежать від затрачених співробітником зусиль, його здібностей і характерних рис, усвідомлення своєї ролі у процесі праці.

Рівень затрачених зусиль визначається цінністю винагороди і ступенем впевненості в тому, що ці зусилля спричинять певний рівень винагороди.

Досягнуті результати можуть спричинити внутрішні (задоволення від виконаної роботи) і зовнішні (подяка керівника, премія) винагороди.

Задоволення – це результат зовнішніх і внутрішніх винагород з урахуванням їх справедливості. Один з найбільш важливих висновків – продуктивна праця приносить задоволення.

Завдання для самоконтролю

Творчо-пізнавальні завдання (відповідь: так, ні).

    1. Досягнуті результати можуть спричинити внутрішні винагороди (подяка керівника, премія) і зовнішні винагороди (задоволення від виконаної роботи).

    2. Досягнуті результати залежать від прикладених співробітником зусиль, його здібностей і характерних рис, усвідомлення своєї ролі у процесі праці.

    3. Л. Портер і Е. Лоулер розробили процесуальну теорію мотивації.

    4. Теорія справедливості С. Адамса стверджує, що люди об’єктивно визначають відношення отриманої винагороди до витрачених зусиль і потім співвідносять його з винагородою інших людей, які виконують аналогічну роботу.

    5. Основна думка теорії очікувань В.Врума складається в надії людини на те, що обраний нею тип поведінки призведе до задоволення своїх потреб.

    6. Процесуальні теорії ґрунтуються на тім, як поводяться люди з урахуванням їх ідеологічних переконань.

    7. Ф. Герцберг виділив чотири групи факторів, що впливають на поведінку людей.

    8. Як і Маслоу, Клейтон Альдерфер виходить у своїй теорії з того, що потреби людини можуть бути об'єднані в окремі групи, однак, на відміну від теорії ієрархічних потреб Маслоу, він вважає, що таких груп потреб існує три.

    9. Розташовуючи потреби у вигляді строгої ієрархічної структури, А. Маслоу показував, що потреби нижчих рівнів (фізіологічні й потреби у безпеці) вимагають першочергового задоволення.

    10. Відповідно до теорії Абрахама Маслоу, усі потреби людини можна розділити на вісім груп.

    11. У практиці менеджменту застосовуються матеріальні і фізичні стимули.

    12. Можна говорити про мобілізувальний і спрямувальний аспекти мотивації.

    13. Мотивація не тільки стимулює поведінку людини, а й визначає її спрямованість.

    14. Будь-яка поведінка людини, як і її ставлення до праці, є внутрішньо чітко мотивованою.

    15. В основі мотиваційного механізму лежать стимули.

Наукові завдання (замість крапок поставити за змістом слово чи словосполучення, які Ви вважаєте єдино правильними).

  1. Задоволення – це результат зовнішніх і внутрішніх … з урахуванням їх справедливості. Досягнуті результати залежать від прикладених співробітником зусиль, його здібностей і характерних рис, усвідомлення своєї ролі у процесі праці.

  2. Рівень прикладених зусиль визначається цінністю … і ступенем впевненості в тім, що ці зусилля дійсно спричинять за собою певний рівень винагороди.

  3. Теорія справедливості С. Адамса стверджує, що люди суб'єктивно визначають відношення отриманої винагороди до витрачених зусиль і потім співвідносять його з винагородою інших людей, які виконують … роботу.

  4. Очікування – оцінка особистістю … даної події.

  5. У процесуальних теоріях аналізується те, як людина розподіляє … для досягнення різних цілей і як обирає конкретний тип поведінки.

  6. Ієрархія потреб відбиває … від більш конкретних потреб до менш конкретних.

  7. Потреба зв'язку відбиває … природу людини, потреба належності до певної родини організації тощо.

  8. Розташовуючи потреби у вигляді строгої ієрархічної структури, А. Маслоу показував, що потреби … рівнів (фізіологічні й потреби у безпеці) вимагають першочергового задоволення.

  9. Змістовні теорії ґрунтуються на визначенні внутрішніх …, що змушують людей діяти певним чином.

  10. У практиці менеджменту застосовуються матеріальні і моральні ….

  11. У кожному конкретному випадку для створення відповідної мотивації потрібно дбати про належний мотиваційний ….

  12. Мотивація не тільки стимулює … людини, а й визначає її спрямованість.

  13. Мотивація стосується процесу … до досягнення бажаних цілей.

  14. Слід враховувати, що не всі потреби перетворюються в ….

  15. В основі мотиваційного механізму лежать ….

Лексико-семантичний диктант (дати точне визначення тому чи іншому поняттю, терміну).

  1. Зовнішні винагороди – це …

  2. Фактори мотивації – це …

  3. Гігієнічні фактори – це …

  4. Потреба у причетності – це …

  5. Потреба успіху – це …

  6. Мотивація – це …

  7. Винагорода – це …

  8. Соціальні потреби – це …

  9. Фізіологічні потреби – це …

  10. Потреба існування – це …

  11. Потреба зв'язку – це …

  12. Потреба зросту – це …

  13. Потреба влади – це …

  14. Очікування – це …

  15. Задоволення – це …

Завдання на ерудицію (дати відповідь на певне наукове поняття).

  1. Потреба, яка відбиває соціальну природу людини, потреба належності до певної родини організації тощо. Задовольняється шляхом взаємодії з родиною, колегами, керівниками та підлеглими.

  2. Функція, яка містить у собі розробку і використання стимулів до ефективної взаємодії суб'єктів спільної діяльності та їх високорезультативній праці.

  3. Процес спонукання себе та інших до певної діяльності, спрямованої на досягнення особистих цілей або ж цілей організації.

  4. Задоволення бажання.

  5. Комплекс факторів, які впливають на поведінку працівників, спонукають до праці.

  6. Теорії, що ґрунтуються на визначенні внутрішніх спонукань, що змушують людей діяти певним чином.

  7. Бажання бути творчою та продуктивною людиною, задоволення потребує відшкодування можливостей і може потребувати розробки додаткових здібностей.

  8. Бажання впливати на інших людей.

  9. Робота як цінність сама по собі, почуття відповідальності, можливість удосконалювання. У випадку позитивного прояву настає задоволення роботою.

  10. Умови праці, соціальні відносини, стиль керівництва організації, винагорода, соціально-психологічний клімат на підприємстві. Позитивний прояв факторів дає лише відсутність незадоволення роботою в людей.

  11. Теорія, що підкреслює важливість трьох взаємозв'язків (і відповідних їм очікувань): витрати праці → результати; результати → винагорода; винагорода → задоволеність винагородою.

  12. Оцінка особистістю ймовірності даної події.

  13. Сутність якої теорії полягає в тому, що працівник порівнює і зіставляє результати своєї роботи з результатами інших і міру винагороди.

  14. У якій моделі фігурує п'ять перемінних: витрачені зусилля, сприйняття, отримані результати, винагорода, ступінь задоволення.

  15. Результат зовнішніх і внутрішніх винагород з урахуванням їх справедливості.

Запитання для самоконтролю

  1. Дайте визначення мотивації.

  2. У чому різниця між змістовними і процесуальними теоріями мотивації?

  3. Поясніть сутність спрощеної моделі мотивації поведінка людини потребами.

  4. В чим різниця між зовнішньою і внутрішньою винагородою?

  5. Яку роль у мотивації грає винагорода?

  6. Яка ступінь застосовності теорії чекання в практиці управління?

  7. Які висновки можна зробити з теорії справедливості для використання

  8. у практиці управління?

  9. Портер і Лоулер у своєї моделі прийшли до висновку, що «результативність праці викликає задоволення роботою». Які наслідки цього висновку для практики управління?

  10. Опишіть мотиваційний ланцюг "потреби—бажання—винагорода''.

  11. Зміст функції мотивації.

  12. Змістовна теорія мотивації Абрахама Маслоу.

  13. Теорія потреб Девіда Макклелланда.

  14. Двофакторна теорія Фредеріка Герцберга.

  15. Сутність процесуальних теорій

  16. Теорія очікувань В.Врума

  17. Теорія справедливості С. Адамса

  18. Модель Портера-Лоулера

Тести

1. Мотивація це:

1.1 Процес визначення мети організації та методів і способів її досягнення.

1.2 Процес побудови конструкції організації.

1.3 Процес розподілу обов'язків.

1.4 Процес спонукання себе та інших до діяльності для досягнення визначеної мети.

1.5 Процес розподілу повноважень.

2. Змістовні теорії мотивації вивчають:

2.1 Сприйняття індивідом конкретної ситуації.

2.2 Потреби, що спонукають людей до дій.

2.3 Як люди мислять, щоб задовольнити свої потреби.

2.4 Ступінь задоволення робітників від отриманих результатів.

2.5 Стилі керівництва

3. Потреба це:

3.1 Психологічне чи фізичне відчуття перенасиченості чимось.

3.2 Психологічне чи фізичне відчуття нестачі у чомусь або у комусь.

3.3 Внутрішня спонукальна сила, що примушує людину щось робити.

3.4 Відчуття невпевненості.

3.5 Відчуття сили.

4. Процесуальні теорії мотивації вивчають:

4.1 Процес організації виробництва.

4.2 Процес мислення людини з метою задоволення своїх потреб.

4.3 Процес поведінки людей на роботі.

4.4 Потреби, що спонукають людину до дії.

4.5 Процес розподілу обов'язків.

5. Потреби — це:

5.1 Відчуття нестачі чого-небудь.

5.2 Усвідомлене спонукання до дій.

5.3 Те, що людина вважає цінним для себе та отримує за виконання певних дій, певну поведінку.

5.4 Інтерес.

5.5 Відчуття невпевненості

6. У теорії мотивування Ф. Герцберга виділено такі групи потреб:

6.1 Фізіологічні, статеві, симптоматичні інстинкти та потреби, альтруїстичні потреби практичного характеру.

6.2 Фізіологічні, безпеки і захищеності, соціальні, поваги та самовираження;

6.3 Влади, успіху, причетності.

6.4 Гігієнічні та мотиваційні.

6.5 Ступінь задоволення робітників від отриманих результатів.

7. У теорії мотивування А. Маслоу виділено такі групи потреб:

7.1 фізіологічні, статеві, симптоматичні інстинкти та потреби, альтруїстичні, потреби практичного характеру.

7.2 фізіологічні, безпеки і захищеності, соціальні, поваги та самовираження.

7.3 влади, успіху, причетності.

7.4 явні, приховані, природжені, набуті.

7.5 фізіологічні, статеві, симптоматичні.

8. До змістових теорій мотивування належать:

а) моральне стимулювання;

б) теорія очікування;

в) матеріальне стимулювання;

г) теорії, що відображають зміст та ієрархію потреб

9. Теорія морального стимулювання базується на:

9.1 Розмірах та структурі заробітної плати працівників.

9.2 Надбавках, преміях, доплатах.

9.3 Нематеріальних спонуканнях, що ґрунтуються на різноманітних формах суспільного визнання і оцінки трудової активності працівників.

9.4 Нагородженні грамотами, медалями, орденами, присвоєнні звань тощо.

9.5 Використанні матеріальних стимулів.

10. Мотив – це:

10.1 Те, що людина вважає цінним для себе та отримує за затрачені зусилля, певну поведінку.

10.2 Зовнішнє спонукання до формування певної поведінки, досягнення конк­ретних результатів.

10.3 Внутрішньо усвідомлене спонукання до певних дій.

10.4 Відчуття певного дискомфорту, нестача чого-небудь.

10.5 Стимул.

11. При делегуванні керівником повноважень підлеглому:

11.1 Відбувається передача завдань підлеглому, який зобов'язаний їх виконати.

11.2 За керівником, який делегує повноваження, не зберігається відповідальність.

11.3 Разом з повноваженнями підлеглий повною мірою несе і відповідальність за їх виконання.

11.4 За керівником, який делегує повноваження, зберігається відповідальність.

11.5 За підлеглим не зберігається відповідальність.

12. Розрізняють теорії мотивування:

12.1 Змістові.

12.2 Експертні.

12.3 Фізіологічні.

12.4 Відрядні.

12.5 Методичні.

13. Потреби – це:

13.1 Відчуття нестачі чого-небудь.

13.2 Усвідомлене спонукання до дій.

13.3 Те, що людина вважає цінним для себе та отримує за виконання певних дій, певну поведінку.

13.4 Інтерес.

13.5 Цікавість.

14. До процесійних теорій мотивування належать:

14.1 Теорія менеджменту.

14.2 Ієрархія потреб А. Маслоу.

14.3 Теорія потреб М. Туган-Барановського.

14.4 Теорія морального стимулювання.

14.5 Теорія очікувань.

Практичні завдання