Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга Менеджмент.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
3.89 Mб
Скачать

2. Оперативне планування на підприємстві

Це конкретизація стратегічних і тактичних планів, завершальна ланка планування на підприємстві.

Оперативне планування поєднує два напрямки роботи:

  • календарне планування, в його межах розробляються оперативні плани та графіки виготовлення і випуску продукції;

  • диспетчеризація – роботи щодо безперервного оперативного обліку, контролю та регулюванню виконання оперативних планів.

Основні завдання оперативного планування:

• забезпечити рівновагу виробничої діяльності з випуску планової продукції;

• встановлення оптимального режиму роботи підприємства;

• максимальне скорочення тривалості виробничого циклу та обсягів незавершеного виробництва.

Існує два види оперативного планування на підприємстві:

а) міжцехове, має за мету забезпечення скоординованої діяльності та пропорцій між цехами (заготівельними, оброблювальними, складальними). Головне завдання – погодження номенклатури заготовок, деталей, вузлів та термінів їх пересування між цехами;

б) внутрішньоцехове – розробка календарних планів виробництва для дільниць та контроль за їх виконанням. Означає:

• розподіл робіт на дільницях;

• оперативне регулювання виробничих процесів.

Основні елементи оперативного планування:

а) планово-облікові одиниці виміру продукції;

б) планово-облікові періоди, на які розробляються плани;

в) нормативи просування виробництва (партії запуску-випуску деталей, необхідні запаси незавершеного виробництва та тривалість випереджень).

Розрізняють три основні системи оперативного планування: подетальну, комплектну й на замовлення. Вибір конкретної системи визначається типом виробництва, складом та особливостями продукції.

І. Подетальна система – за планово-облікову одиницю береться деталь певного найменування.

Найбільш поширені різновиди подетальної системи такі:

а) складська система – рівень завантаження та рівномірність випуску продукції визначаються необхідністю підтримання складських запасів певних розмірів. Система має сенс при великій кількості стандартних (уніфікованих) вузлів та деталей;

б) система планування за нормами технологічних запасів – передбачає постійну насиченість усіх стадій виробничого процесу необхідними запасами напівфабрикатів (деталей, вузлів) і суворе дотримання рівня цих запасів для кожного цеху. Застосовується в умовах серійного та крупносерійного виробництва;

в) система планування за строками подачі. Її основа – встановлені строки з урахуванням технологічних запасів та строків міжцехових подач, які можуть переглядатись. Притаманна крупносерійному й масовому виробництву. У масовому виробництві встановлюються стандартні строки запуску та випуску партій деталей.

г) система планування за ритмом потоку – базується на синхронізації діяльності всіх виробничих підрозділів і встановленні єдиного ритму випуску продукції. Така система – у масовому виробництві.

ІІ. Комплектна система. Особливість – за планово-облікову одиницю беруть декілька деталей (вузлів). Різновиди її підсистем:

а) комплектно-вузлова підсистема – за планово-облікову одиницю беруть вузловий комплект, до якого входять деталі одного складального вузла. Характерна для виробництва складної продукції з тривалим виробничим циклом.

б) комплектно-групова підсистема – коли виготовляються деталі (вузли), що мають загальний технологічний процес, однакову періодичність запуску-випуску та строки подачі на наступну стадію (друковані плати в радіо­електроніці);

в) машинокомплектна підсистема – найбільш проста, планово-обліковою одиницею слугує машинокомплект, тобто повний комплект деталей, що виробляються тим або іншим цехом для певного виробу (машини). Застосову­ється при виробництві нескладних виробів з невеликою кількістю деталей.

ІІІ. Система оперативного планування на замовлення.

Характеризується наявністю конкретних строків запуску-випуску для кожного замовлення. Воно і є планово-обліковою одиницею для підприємства в цілому, а для окремих цехів – комплекти деталей, вузлів для певних замовлень. Застосовується в основному у дрібносерійному виробництві.

Особливість – охоплюється весь процес виконання замовлення: від підготовки виробництва до випуску готового виробу.

Розробку та реалізацію оперативного плану здійснює диспетчерська служба – ВДВ – виробничо-диспетчерський відділ підприємства.

Завдання для самоконтролю

Творчо-пізнавальні завдання (відповідь: так, ні).

  1. Сформовано три основних підходи до визначення виробничого потенціалу: ресурсний (або обліково-звітний), структурний (функціональний) та цільовий (проблемно-орієнтований).

  2. Найбільш доцільним підходом до вивчення загального зовнішнього середовища є технологічний підхід.

  3. У стратегічному плануванні місія підприємства означає сукупність кількісних показників фундаментальної цілі, яка виділяє підприємство з низки інших підприємств і описує простір його діяльності з огляду на виробництво продукції (послуг) та місце на ринку.

  4. Функціональні стратегії, як правило, розробляються керівниками вищого рівня.

  5. Функціональний рівень стратегії – найвищий в ієрархічній системі.

  6. Менеджери корпоративного рівня вивчають конкурентні переваги підприємства на основі багатопланового підходу до управління і розробки довгострокових планів.

  7. Стратегія визначає правила довгострокового розподілу ресурсів, які дають уяву про минуле економіки.

  8. Останніми роками найбільшого поширення «цільовий підхід до управління» набув у формі тактичного управління.

  9. Мету фірми звичайно встановлюють, приймаючи до уваги її призначення в суспільстві (місію) і спираючись на принципи планування.

  10. Межа між довгостроковими та середньостроковими планами є дуже чіткою.

  11. Основні базові цілі, у напрямку яких діє фірма при плануванні параметрів ефективності: ріст, рентабельність, платоспроможність, частка ринку, гнучкість, стійкість.

  12. Середньостроковий план – детальна хронологізація проектів, номенклатура продукції, конкретні фінансові показники.

  13. Довгостроковий план має концептуальний характер, в ньому представлені кількісні рішення, що стосуються сфер діяльності та вибору її напрямків.

  14. Оскільки планування є органічно притаманним структурним елементом управління, частиною його найважливішої функції, то цілком обґрунтовано говорити про те, що планування – це центральна ланка в системі управління.

  15. Планування – поняття багатоаспектне. В сучасній літературі воно розглядається з різних точок зору: як одна з функцій менеджменту (в класичній теорії управління), як вибір з кількох альтернатив за умовою невизначеності (концепція ухвалення рішень у кібернетичному розумінні), як складова поведінки підприємства, зумовленої впливом зовнішніх і внутрішніх організаційних факторів (поведінкова концепція ухвалення рішень).

Наукові завдання (замість крапок поставити за змістом слово чи словосполучення, які Ви вважаєте єдино правильними).

  1. У сучасному менеджменті стратегія – це прийнята …, що включає основні довгострокові цілі і поточні завдання, що випливають з них, прийнятий курс дій і розподілу ресурсів, необхідних для досягнення поставлених цілей.

  2. Визначення концепції стратегічного управління передбачає формування системи управління певного (стратегічного) типу з визначенням … як відправної точки стратегічних дій.

  3. Дерево цілей - сукупність цілей, зв’язаних в … систему.

  4. Мета організації являє собою …, у якому здійснюється її діяльність.

  5. Оперативно-календарне планування – ув’язування виробничого процесу між структурними підрозділами із врахуванням послідовності та параметрів … процесу.

  6. Середньостроковий план – детальна …. проектів, номенклатура продукції, конкретні фінансові показники.

  7. Оскільки планування є органічно притаманним структурним елементом управління, частиною його найважливішої функції, то цілком обґрунтовано говорити про те, що планування – це центральна … в системі управління.

  8. Фокусування або стратегія … передбачає побудову конкуруючого "вістря" і вихід на ринкову позицію через постачання та обслуговування певних особливих, унікальних потреб певної групи покупців, концентрацію на обмеженому географічним простором ринку, або концентрацію на певному специфічному використанні виробу.

  9. Диференціація, набирає різноманітних форм: власний імідж, особливі риси, найкраще технічне обслуговування, придатність окремих запасних частин, загальна цінність для покупця, інженерний дизайн та виконання, незвичайна якість і характерність, надійність продукту, якісне виробництво, технологічне …, зручність в оплаті, повне обслуговування, повна лінія виробів, стала репутація.

  10. Лідерство за цінами – це стратегія, що обирається підприємствами, головним інтересом яких є звернення до покупців, які бажають платити якомога … за товари чи послуги, які вони отримують.

  11. Стратегія виживання (оборонна) – застосовується за умови глибокої … діяльності підприємства.

  12. Стратегія стабілізації – діяльність підприємства в умовах відчутної нестабільності обсягів продажів та прибутку. Це … стратегія.

  13. Стратегія зростання – виражає наміри підприємства збільшувати обсяги продажів, прибутку, капіталовкладень. Це … стратегія.

  14. Конкурентний аналіз виступає особливим … стратегічного аналізу.

  15. Стратегічний аналіз в організації – це … перетворення бази даних, які отримані в ході аналізу середовища, на стратегічний план фірми.

Лексико-семантичний диктант (дати точне визначення тому чи іншому поняттю, терміну).

  1. Завдання у плануванні – це...

  2. Стратегія виживання – це …

  3. Стратегія стабілізації – це …

  4. Лідерство за цінами – це …

  5. Стратегія зростання – це …

  6. Аналіз зовнішнього та внутрішнього середовища організації – це …

  7. Ключові фактори конкурентоспроможності – це …

  8. Аналіз «стратегічного рівня» підприємства – це …

  9. Зовнішнє середовище – це …

  10. У стратегічному плануванні місія підприємства – це …

  11. У сучасному менеджменті стратегія – це …

  12. Цільовий підхід – це …

  13. Дерево цілей – це …

  14. Мета організації – це …

  15. Планування – це …

Завдання на ерудицію (дати відповідь на певне наукове поняття).

  1. Унікальна комбінація наявного виробничого потенціалу підприємства з нагромадженим у минулому досвідом його використання і сформованим іміджем, що сприяють виготовленню конкурентоспроможної продукції, завдяки реалізації якої підприємство здатне забезпечити своє існування в довгостроковій перспективі.

  2. Аналіз, у якому внутрішні характеристики трактуються у порівнянні з параметрами діяльності інших, насамперед процвітаючих підприємств-конкурентів .

  3. Сукупність факторів, які формують довгострокову прибутковість організації і на які організація не може впливати взагалі або має незначний вплив.

  4. Сукупність кількісних показників фундаментальної цілі, яка виділяє підприємство з низки інших підприємств і описує простір його діяльності з огляду на виробництво продукції (послуг) та місце на ринку.

  5. Термін, який вживається в таких значеннях: завдання, доручення, роль; постійне дипломатичне представництво однієї держави в іншій на чолі з посланником або довіреним у справах; представники однієї держави, направлені в іншу державу із спеціальною метою (наприклад, торговою).

  6. Прийнята концепція, що включає основні довгострокові цілі і поточні завдання, що випливають з них, прийнятий курс дій і розподілу ресурсів, необхідних для досягнення поставлених цілей.

  7. Система методів і методичних прийомів, що забезпечують постійну орієнтацію управлінської діяльності, планово-управлінських рішень, процесів виконання цих рішень, спрямованих на кінцеві результати, з урахуванням соціально-економічних характеристик, які постійно змінюються завдяки розвитку системи потреб, кількісних та якісних змін у виробничому потенціалі системи, відносно якої застосовується цільовий підхід.

  8. Сукупність цілей, зв’язаних в ієрархічну систему.

  9. Ув’язування виробничого процесу між структурними підрозділами із врахуванням послідовності та параметрів технологічного процесу.

  10. Процес визначення цілей підприємства та засобів їх досягнення.

  11. Побудову конкуруючого "вістря" і вихід на ринкову позицію через постачання та обслуговування певних особливих, унікальних потреб певної групи покупців, концентрацію на обмеженому географічним простором ринку, або концентрацію на певному специфічному використанні виробу.

  12. Стратегія, що обирається підприємствами, головним інтересом яких є звернення до покупців, які бажають платити якомога менше за товари чи послуги, які вони отримують. діяльність підприємства в умовах відчутної нестабільності обсягів продажів та прибутку

  13. Діяльність підприємства в умовах відчутної нестабільності обсягів продажів та прибутку.

  14. Наміри підприємства збільшувати обсяги продажів, прибутку, капіталовкладень.

  15. Засіб перетворення бази даних, які отримані в ході аналізу середовища, на стратегічний план фірми.

Запитання для самоконтролю

  1. Сутність планування. Місце планування серед функцій управління

  2. Основні елементи системи планування

  3. Типи планів в організації

  4. Поняття «мета» в управлінні. Дерево цілей

  5. Вимоги до правильно сформульованих цілей

  6. Традиційний процес постановки цілей

  7. Концепція управління за цілями (концепція МВО)

  8. Зміст основних етапів управління за цілями

  9. Переваги й недоліки управління за цілями

  10. Сутність стратегії та її елементи

  11. Рівні стратегії: загальнокорпоративна, бізнесу, функціональна

  12. Зовнішній аналіз: сприятливі можливості і загрози

  13. Внутрішній аналіз: сильні й слабкі сторони організації. SWOT- аналіз

  14. SWOT- аналіз

  15. Аналіз стратегічних альтернатив і вибір стратегії

  16. Функціональні стратегії

  17. Розбіжності тактичного і стратегічного планування

  18. Оперативне планування на підприємстві

  19. Які п'ять питань варто задати при оцінці стратегії?

  20. Назвіть деякі кількісні і якісні критерії для оцінки стратегії.

  21. Яка взаємозв'язок між стратегій і структурою?

3.3.7 Тести

1. Принцип безперервності у плануванні передбачає:

1.1 Підтримку безперервної планової перспективи;

1.2 Взаємозв'язок планів різних часових горизонтів (річних, квартальних, місячних);

1.3 Своєчасну розробку і доведення планів до виконавців;

1.4 Синхронне планування всіх напрямків діяльності;

1.5 Правильні відповіді 1.1, 1.2, 1.3.

2. Принцип гнучкості в плануванні означає:

2.1 Можливість оперативно реагувати на не передбачені планом впливи швидко адаптувати його до нових умов.

2.2 Розробку плану централізовано зверху-вниз.

2.3 Розробку плану на основі дослідно-статистичних норм.

2.4 Планування від досягнутого рівня.

2.5 Визначення загальних напрямків роботи без певних обчислень.

3. Функція планування:

3.1 Виявлення і структуризація, визначення пріоритетів і послідовності дій.

3.2 Вибір дій, засобів і ресурсів із забезпечення досягнення поставлених цілей.

3.3 Вибір планових показників і методів досягнення місії організації.

3.4 Використання економічних методів управління і створення творчого клімату в колективі підприємства для досягнення цілей фірми.

3.5 Усі відповіді вірні.

4. Планування – це:

4.1 Процес визначення майбутнього організації.

4.2 Методи досягнення цілей організації.

4.3 Вибір дій фірми по досягненню поставленої мети.

4.4 Використання інструментів у досягненні цілей організації.

4.5 Набір прийомів і методів з досягнення завдань фірми.

5. Прогнозування – це:

5.1 Процес досягнення майбутньої мети підприємства;

5.2 Комплексний план досягнення мети підприємства;

5.3 Директивний план досягнення мети;

5.4 Передбачення, ймовірність появи яких-небудь результатів;

5.5 Робоча гіпотеза діяльності фірми.

6. Системний підхід – це:

6.1 Облік усіх заходів даного рівня в системі планування.

6.2 Всебічний аналіз наслідків проведення розглянутого заходу в усіх сферах господарської діяльності.

6.3 Методи системного аналізу, застосовувані при виробленні господарських рішень.

6.4 Облік місця і взаємозв'язку розглянутого заходу в багаторівневій системі управління.

6.5 Усі відповіді правильні.

7. Гнучкість у плануванні характеризується:

7.1 Взаємозв'язком планів різної тривалості.

7.2 Постійним здійсненням планових розрахунків з коректуванні виробництва.

7.3 Еластичністю планування.

7.4 Здатністю планів реагувати на прояв випадкових факторів.

7.5 Наступністю і взаємозв'язком планів різної складності і тривалості.

8. При плануванні бізнесу основна увага приділяється:

8.1 Зонам ризику.

8.2 Прогнозуванню розвитку росту фірми.

8.3 Визначенню точки беззбитковості.

8.4 Можливій частці ризику.

8.5 Постачальникам ресурсів.

9. При послідовному виконанні робіт:

9.1 Потреба в ресурсах буде максимальною;

9.2 Потреба в ресурсах мінімальна;

9.3 Тривалість дорівнює кратності ритму;

9.4 Загальний термін виконання робіт дорівнює сумі тривалостей складових робіт;

9.5 Потреба в ресурсах у часі буде величиною, яка дорівнює тривалості.

10. Планування в менеджменті виконує завдання:

10.1 Структуризацію цілей і доведення їх до конкретних виконавців.

10.2 Формування заходів, вирішення яких забезпечить досягнення встановлених цілей.

10.3 Часовий і просторовий взаємозв'язок окремих цілей, підцілей, заходів і виконавців.

10.4 Оцінку матеріальних, трудових і фінансових ресурсів для реалізації цілей і завдань.

10.5 Регулювання ходу виконання робіт з інноваційних проектів.

11. Стратегія зростання передбачає такі стратегічні альтернативи:

11.1 Інтенсифікація ринку, концентрація, зовнішньоекономічна діяльність.

11.2 Економія, зрушення, забезпечення сталості.

11.3 Інтенсифікація ринку, диверсифікація, зовнішньоекономічна діяльність

11.4 Перебудова маркетингової діяльності, перебудова системи управління, фінансова перебудова.

11.5 Інтенсифікація ринку, концентрація, зовнішньоекономічна діяльність

12. стратегія стабілізації такі стратегічні альтернативи:

12.1 Економія, зрушення, забезпечення сталості.

12.2 Інтенсифікація ринку, диверсифікація, зовнішньоекономічна діяльність

12.3 Інтенсифікація ринку, концентрація, зовнішньоекономічна діяльність.

12.4 Перебудова маркетингової діяльності, перебудова системи управління, фінансова перебудова.

12.5 Економія, зрушення, забезпечення сталості

13. Стратегія виживання такі стратегічні альтернативи:

13.1 Перебудова маркетингової діяльності, перебудова системи управління, фінансова перебудова.

13.2Перебудова системи управління, концентрація, зовнішньоекономічна діяльність.

13.3 Інтенсифікація ринку, концентрація, зовнішньоекономічна діяльність.

13.4 Інтенсифікація ринку, диверсифікація, зовнішньоекономічна діяльність

13.5 Економія, зрушення, забезпечення сталості

Ситуація. Планування малого бізнесу

Завдання: спробуйте скласти бізнес-план розвитку і підготувати пакет необхідних документів для Вашого майбутнього підприємства за такою схемою:

Розділ І. Визначення місії та цілей організації

Частина перша.

Необхідно відповісти на такі питання:

1. 1. Якою справою, яким бізнесом Ви прагнете займатися?

1.2. Які людські потреби Ви спробуєте задовольнити?

1.3. На яких клієнтів Ви розраховуєте?

1.4. Як Ви це зробите?

Частина друга. Сформулюйте місію (девіз, кредо, лейтмотив) Вашого підприємства однією фразою з 20-25 слів.

Розділ II. Характеристика послуг

Частина перша. Складіть таблицю, в якій перерахуйте всі види послуг, що пропонує Ваша фірма. Вкажіть, яким чином Ви прагнете їх виконувати, їх властивості (в чому вони полягають?), їх користь (що вони дають клієнту? чому клієнт ними користується?).

Частина друга. Дайте відповідь на питання, використовуючи наступну шкалу оцінок: відмінно, добре, задовільно, погано. Дайте свої роз'яснення до кожного питання:

1. Якою буде якість Ваших послуг?

2. Наскільки Ваші послуги забезпечують сподівання клієнтів?

3. Якою мірою назви Ваших послуг розкривають їх користь для клієнта?

4. Якщо Ваша фірма пропонує різноманітні види послуг, то чи сумісні вони між собою?

5. Чи забезпечена Ваша фірма всім необхідним для виконання даного виду послуг?

6. Чи су Вас всі необхідні матеріали, чи легко ви можете їх діставати?

Частина третя. Підсумовуючи ваші відповіді, дайте коротку характеристику запропонованих вами послуг.

Розділ ІІІ. Ціноутворення

1. Які ціни та гонорари за Ваші послуги?

2. Чи берете Ви плату готівкою або обслуговуєте в кредит?

3. Які види скидок пропонує Ваша фірма?

4. Чи берете Ви плату за непередбачені послуги?

5. Які ціни Ви збираєтесь встановити?

6. Як, на Ваги погляд, клієнти будуть сприймати ціни?

7. Чи рахуєте ви ваші ціни конкурентоспроможними? Підсумуйте ваші відповіді. Зведіть банні у таблицю.

Розділ ІУ. Реклама. Дайте повні відповіді на запитання:

1. Які зусилля потрібно прикласти для того, щоб переконати людей користуватися вашими послугами?

2. Як організувати пряму пропозицію послуг?

3. Як краще використати засоби інформації?

4. Як організувати публічні виступи?

5. Які особисті зв'язки можна використати для рекламних цілей?

6. Які стимули необхідно запропонувати?

7. Як організувати рекламу поштою ?

8. Якою мірою належить використовувати платні оголошення?

9. Як краще використовувати телефон для цілей реклами?

Підсумовуючи відповіді на дані запитання, підготуйте в прийнятній формі план реклами і пропаганди послуг Вашої фірми.

Розділ У. Характеристики клієнтури

1. Який середній вік Ваших клієнтів? (Молодші 25 років; 26-30; 31-35; 36-40: 41-50: 51-60: старші 60 років).

2. Яке співвідношення чоловіків та жінок серед Вашої клієнтури?

3. Де .живуть Ваші клієнти?

4. Який середньорічний дохід Ваших клієнтів?

5. Яка головна причина, що змусила їх користуватися Вашими

послугами?

Клієнти-підприємства:

І. Наскільки великі підприємства, що є Вашими клієнтами? (Зо чисельністю персоналу,

розмірами основного капіталу). Як давно вони існують? Які їх перспективи?

2. Де вони розміщені?

3. Який середньорічний обсяг реалізації продукції?

Висновки: узагальніть всі відповіді на питання і виділіть п'ять загальних характеристик Вашої клієнтури.

Розділ. УІ. Спілкування і обслуговування клієнтів

Частина перша. Спілкування з клієнтами

1. Подивіться на Ваші буклети, фірмові бланки, візитні картки вашої фірми. Яке враження вони створять про Вашу фірму у клієнтів?

2. Чи допускаєте Ви помилки у листах, які надсилає Ваша фірма?

3. Як Ви і Ваші службовці будете відповідати по телефону? (Чи швидко Ви будете брати телефонну трубку? Яким тоном будете розмовляти? Який у Вас буде темп розмови? Як чітко Ви збираєтесь промовляти слова?)

4. Чи завжди Ваш телефон буде функціонувати в робочі години?

5. Чи швидко Ви будете реагувати на ділові дзвінки і візити?

6. Яким чином Ви будете ліквідовувати протиріччя між фірмою та клієнтом?

7. Яке враження справить Ваше приміщення на клієнтів?

8. Чи довго Ваш клієнт буде чекати прийому?

Частина друга. Обслуговування клієнтів.

1. Чи збираєтесь Ви посилати інформацію на замовлення клієнтів?

2. Чи швидко Ви збираєтесь виконувати замовлення вашої клієнтури?

3. Який порядок обслуговування клієнтів Ви збираєтесь впровадити у вашій фірмі? (Сформулюйте однією фразою).

4. Чим обслуговування на Вашій фірмі буде відрізнятися від обслуговування клієнтів на інших фірмах?

Висновки: Підсумовуючи відповіді на Ваші запитання, коротко викладіть порядок стосунків, які Ви будете будувати з вашими клієнтами і як будете обслуговувати їх на Вашій фірмі.

Розділ УІІ. Конкуренція

І. Опишіть своїх конкурентів та їх слабкі сторони

Фірма

послуги

Ціна

Способи

Клієнти

2. Проаналізуйте переваги і слабкі сторони конкурентів

Конкуруюча фірма

Переваги

Недоліки

Розділ УІІІ. Прогнози на майбутнє

1. Складіть і заповніть таблицю за формою:

Фактори, які можуть вплинуть на діяльність підприємства

Як саме дані фактори вплинуть на підприємство

Наприклад:

Економічний занепад

Внаслідок економічних негараздів важко буде отримати кредит під розвиток

Коротко викладіть Ваші прогнози відносно діяльності Вашого підприємства в цьому та наступному році.

Розділ ІХ. Тенденції вашій галузі та їх вплив

І. Які майбутні зміни у Вашій галузі можуть вплинути на Ваше підприємство?

2. Які майбутні зміни в сфері обслуговування Вашої галузі можуть вплинути на вас?

3. Які зміни в трудовому законодавстві (КЗПП) можуть вплинути на Ваше підприємстві ?

4. Які зміни в системі управління можуть торкнутися діяльності Вашого підприємства?

Зробіть загальні висновки та внесіть зміни в проект (робочий документ).