Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по психологии.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
889.86 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 8 - 9 Тема. Відчуття

Мета: розглянути фізіологічні механізми, основні властивості відчуттів; вивчити основні закони відчуттів; ознайомитись із розвитком відчуттів.

План

  1. Відчуття як чуттєве відображення окремих властивостей предметів

  2. Фізіологічні механізми відчуттів

  3. Види відчуттів

  4. Психофізіологічні закономірності відчуттів

  5. Чуттєвість як властивість особистості. Відчуття і діяльність

  6. Розвиток відчуттів

Основні поняття та терміни: чуттєве пізнання, відчуття, аналізатор, контактні відчуття, дистантні відчуття, екстерорецептори, інтерорецептори, пропріорецептори, чутливість, поріг чутливості, адаптація, адекватний подразник, сенсибілізація, синестезія.

Короткі теоретичні відомості

  1. Розповісти про інформацію, яку отримує людина завдяки органам чуття. Пояснити роль відчуття у тваринному світі. Показати сутність чуттєвого і логічного пізнання навколишнього світу. Дати визначення відчуття; показати місце відчуттів у процесі відображення світу.

  2. Розповісти про органи чуття як анатомо-фізіологічний апарат. Довести вродженість чутливості. Дати характеристику сучасного розуміння рефлексу. Показати роль слова у функціонуванні аналізаторних механізмів і розвитку відчуттів. Охарактеризувати механізм відчуттів як умовно-рефлекторну діяльність аналізаторів, що виникає на базі обмеженої кількості умовних рефлексів.

  3. Уже давні греки розрізняли п’ять органів і відповідних ім відчуттів: зорові, слухові, тактильні, нюхові, смакові. Охарактеризувати їх. Сучасна наука значно розширила уявлення про види відчуттів у людини. Дати характеристику вібраційних, статичних, кінестезичних, органічних відчуттів. Показати особливості чутливості людини.

  4. Відчуття мають ряд характеристик і закономірностей, які проявляються в кожному виді чутливості. Показати, що кожний аналізатор пристосований відображати лише певні стани і форми руху матерії. Охарактеризувати такі властивості відчуттів, як інтенсивність, тривалість, локалізація. Пояснити сутність таких закономірностей відчуттів, як пороги чутливості, адаптація, контраст, взаємодія, сенсибілізація і синестезія.

  5. Охарактеризувати чуттєвість як потенційну властивість особистості. Показати взаємозв’язок між чутливістю і типом нервової системи. Показати зміну відчуттів під впливом життя та вимог практичної трудової діяльності. Охарактеризувати групи чинників, під впливом яких відбувається сенсибілізація відчуттів.

  6. Показати, як розвиваються відчуття у новонароджених і дітей дошкільного віку. Охарактеризувати вплив навчання на розвиток чутливості у дітей шкільного віку. Показати взаємозв’язок між відчуттям і словом, що розкриває його.

Контрольні запитання

  1. Чому психічний процес “відчуття” належить до чуттєвого пізнання?

2. У чому полягає особливість відчуттів як чуттєвої форми відображення дійсності?

3. За якими принципами відчуття поділяють на різновиди?

4. Чи всі подразники, що об’єктивно діють на органи чуття, можуть відображатися за допомогою відчуттів?

5. Охарактеризуйте основні властивості відчуттів.

6. Назвіть основні пороги чутливості. Чим вони визначаються?

  1. У чому виявляються компенсаторні можливості відчуттів?

  2. Що таке сенсибілізація відчуттів і яким є її механізм?

  3. У чому виявляється синестезія відчуттів?

10. Який подразник називається адекватним?

11. Що таке адаптація відчуттів і яким є її механізм?

12. Як взаємопов’язані відчуття та діяльність?

13. У чому можуть виявлятись індивідуальні можливості у відчуттях людей?