Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по психологии.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
889.86 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 18-19 Тема. Емоції та почуття

Мета: розглянути зі студентами сутність емоцій і почуттів, їх роль у житті людини; сформувати уявлення про види та форми переживання почуттів.

План

  1. Загальна характеристика емоцій та почуттів

  2. Вплив емоцій на людину

  3. Види емоцій та почуттів

  4. Вищі почуття

  5. Емоційні особливості та властивості особистості

  6. Вираження емоцій та почуттів

Основні поняття та терміни: почуття, емоції, стенічні почуття, астенічні почуття, чуттєвий тон, настрої, афекти, пристрасті, стреси, фрустрація, моральні почуття, інтелектуальні почуття, естетичні почуття, праксичні почуття.

Короткі теоретичні відомості

  1. Події життя для людини стають джерелом її переживань. Емоції та почуття – це своєрідне суб’єктивне ставлення до змісту пізнання. Дати визначення емоцій і почуттів, пояснити особливості їх прояву. Показати взаємозв’язок емоцій і почуттів. Описати основні компоненти емоційного процесу: емоційне збудження, знак емоцій, контроль емоцій. Показати позитивний і негативний характер емоцій, їх дійовий, ситуативний і узагальнюючий характер.

  2. Емоції впливають на людину різними шляхами. Пояснити фізіологічну основу емоцій. Визначити взаємозв’язок: емоції і сприймання; емоції і пізнавальні процеси; емоції і дії; емоції і свідомість; емоції, почуття і розвиток особистості.

  3. Залежно від суб’єктивної цінності переживань вирізняють види емоцій: альтруїстичні, комунікативні, практичні, романтичні, гностичні, естетичні, гедонічні, акизитивні, мобілізаційні. Охарактеризувати їх, навести приклади. Розповісти про прості та складні емоції. Охарактеризувати інтерес, здивування, радість страждання, депресію, гнів, відразу, зневагу, ворожість, страх, сором. Описати сутність моральних, інтелектуальних, естетичних почуттів, пристрастей.

  4. Світ почуттів людини і її емоцій надзвичайно складний і багатогранний. В емоційній сфері людини особливе місце посідають вищі почуття. У психології прийнята наступна їх класифікація: моральні, інтелектуальні, естетичні. Охарактеризувати кожний із зазначених видів, навести приклади. Почуття можуть бути класифіковані за силою притягання до об’єкта. Описати сутність понять пристрасть і потяг.

  5. Система почуттів і типові емоційні стани, що формуються протягом життя людини, складають емоційний бік особистості. Серед всієї різноманітності індивідуальних емоційних проявів необхідно розрізняти емоційні особливості й емоційні властивості особистості. Розповісти, що відносять до емоційних особливостей, охарактеризувати визначені складові. Описати емоційні властивості особистості (чутливість, черствість, вразливість, емоційність, сентиментальність, пристрасність, холодність).

  6. Переживання емоційних станів — радості, любові, дружби, симпатії, прихильності або болю, суму, страху, ненависті, презирства, огиди тощо — завжди супроводжуються відповідними зовнішніми або внутрішніми вираженнями. Описати, які прояви зовнішнього вираження емоційних станів, а також, як це відображається внутрішньо. Відзначити, від чого залежить прояв емоцій.

Контрольні запитання

1. Як відбувається відображення дійсності у почуттях і чим воно

відрізняється від відображення у пізнавальних процесах?

2. У чому полягає відмінність емоцій від почуттів?

3. За якими ознаками можна констатувати, що людина перебуває у стані

емоційного збудження?

4. Які об’єктивні та суб’єктивні чинники можуть впливати на настрій?

5. Назвіть основні ознаки афекту.

6. Які ознаки характеризують пристрасті як форму переживання почуттів?

7. У чому полягають відмінності емоцій людини від емоцій тварин?

8. Чому моральні, інтелектуальні, естетичні та праксичні почуття належать

до вищих?