Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по психологии.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
889.86 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 11 - 12 Тема. Пам’ять

Мета: ознайомити студентів з особливостями пам’яті; розглянути види, процеси, механізми, теорії пам’яті, індивідуальні особливості пам’яті.

План

  1. Пам’ять як психологічний процес

  2. Теорії пам’яті

  3. Фізіологічна основа пам’яті

  4. Основні види пам’яті

  5. Основні процеси і механізми пам’яті

  6. Розвиток пам’яті в онтогенезі

  7. Виховання пам’яті

Основні поняття та терміни: пам'ять, асоціація, запам'ятовування, відтворення, впізнавання, згадування, пригадування, персеверація, ремінісценція, образна пам'ять, словесно-логічна пам'ять, емоційна пам'ять, рухова пам'ять, оперативна пам'ять, короткочасна пам'ять, довготривала пам'ять.

Короткі теоретичні відомості

  1. Пам’ять – складова частина пізнавальної діяльності індивіда. Дати визначення пам’яті. Відзначити особливості пам’яті як психічного процесу. Показати роль пам’яті в житті людини. Що стало б з людиною, якби в неї зникла пам’ять. Показати взаємозв’язок пам’яті з іншими психічними явищами.

  2. Упродовж століть створено чимало теорій про сутність і закономірності пам’яті. Охарактеризувати психологічні теорії пам’яті (асоціаністська, гештальтпсихологічна, біхевіористична і діяльнісна), фізіологічна, фізична, хімічна теорії пам’яті. Пояснити, яке підґрунтя мало виникнення кожної з теорій.

  3. Фізіологічне підґрунтя пам'яті тісно пов’язане із закономірностями вищої нервової діяльності. Показати, що лежить в основі пам’яті. Охарактеризувати прості та складні види асоціацій. Навести приклади асоціацій.

  4. Охарактеризувати підходи до класифікації видів пам’яті: що запам’ятовується і відтворюється; тривалість збереження матеріалу; як процеси пам’яті включаються в структуру діяльності; як усвідомлюється матеріал. Згідно з визначеними підходами, назвати види пам’яті, дати їм характеристику, навести приклади кожного з видів пам’яті та пояснити, коли вона застосовується.

  5. Особливістю пам’яті є те, що її складові виступають водночас і як автономні процеси. Охарактеризувати кожний з процесів пам’яті. Аналізуючи процес запам’ятовування, доцільно звернути увагу на його види. Характеристика усвідомленого запам’ятовування вимагає розгляду основних етапів. Характеризуючи процес відтворення, зверніть увагу на з’ясування того факту, що саме цей процес визначає ефективність пам’яті у цілому. Говорячи про забування, потрібно визначити чинники, які його зумовлюють.

  6. Показати, як розвивається пам’ять у новонародженої дитини, у ранньому дитинстві, дошкільному віці. Які види пам’яті розвиваються в молодшому шкільному віці. Звернути увагу, як розвивається довільна і мимовільна пам’ять у підлітковому віці. Чим характеризується пам’ять у юнацькому віці. Які особливості пам’яті студентів.

  7. Розвиток пам’яті залежить від того, як забезпечується управління цим процесом. Пам’ять погіршується від неповного її використання. Які заходи необхідно приймати для покращення пам’яті. Як пов’язане виховання пам’яті з вихованням особистості. Що необхідно для вдосконалення пам’яті. Охарактеризувати сутність мнемотехнічних прийомів.

Контрольні запитання

1. Охарактеризуйте найважливіші особливості пам’яті як пізнавального

процесу.

2. Роль пам’яті у психічному житті людини.

3. Природа асоціацій та їх значення у процесах пам’яті.

4. За якими принципами пам’ять поділяють на різновиди?

5. У чому полягає відмінність короткочасної пам’яті від оперативної?

6. Назвіть основні умови продуктивного запам’ятовування.

7. Як можна пояснити явище ремінісценції?

8. У чому виявляється основна відмінність образів та уявлень пам’яті від

образів сприймань?

9. У чому виявляються індивідуальні особливості пам’яті?