Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по психологии.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
889.86 Кб
Скачать

Короткі теоретичні відомості

  1. Для соціальної психології недостатньою є просто констатація певної кількості людей або навіть виділення в її межах яких-небудь стосунків. Охарактеризувати поняття групи в соціальній психології. Дати характеристику таких параметрів групи як склад, структура, групові процеси, групові норми та цінності, санкції, які застосовуються до членів групи.

  2. Одна з найважливіших проблем у соціально-психологічному аналізі груп – їх класифікація. Охарактеризувати групи за наступними категоріями: безпосередність взаємозв’язків, кількісний склад, суспільний статус, значущість для особистості, рівень розвитку. Навести приклади кожного виду соціальних груп.

  3. Показати роль виявлення закономірностей функціонування малих груп. Дати визначення малої групи. Визначити верхню та нижню кількісні межі малої групи. Показати, що впливає на ефективність виконання групою певної діяльності. Визначити сутність соціальної фацилітації, соціальної інгібіції та взаємодії. Проаналізувати систему комунікацій. Пояснити феномен лідерства та управління малою групою.

  4. Соціальна група не є сталим утворенням. Охарактеризувати етапи формування соціальної групи: дифузна група (конгломерат), кооперація, просоціальна асоціація, асоціальна асоціація, колектив. Навести приклади зазначених груп. Показати, що об’єднує в них людей.

  5. Дати визначення колективу. Назвати ознаки колективу. Розповісти про феномени колективістського самовизначення та колективістської ідентифікації. Охарактеризувати структуру міжособистісних відносин і зв’язків у процесі формування колективу. Показати нелінійність просування групи до колективу. Навести приклади.

  6. Охарактеризувати соціально-психологічні явища в малих групах: міжгрупові уявлення, міжгрупова дискримінація, внутрішньогруповий фаворитизм, групова нормалізація та групова ізоляція, посилення екстремальності, делегування відповідальності, конформність, негативізм, суспільна думка, групова сумісність.

  7. На рівні великих соціальних груп також виникають особливі явища. Визначити типи натовпу: оказіональний, конвенціональний, експресивний, діючий (агресивний, панічний, повстанський). Показати трансформацію натовпу з одного виду в інший. Охарактеризувати масоподібні явища: чутки, моду, суспільний настрій, національно-психологічні особливості народів.

  8. Для навчальних і організаційних цілей часто дуже важливо виділити тих членів групи, які найбільшою мірою впливають на соціальні відносини. Охарактеризувати поняття лідерства. Визначити типи лідерства: діловий лідер, емоційний, інтелектуальний, абсолютний, негативний. Показати роль лідерства в групі. Охарактеризувати типи управління: авторитарне, демократичне, ліберальне.

Контрольні запитання

  1. За якими ознаками поділяються групи?

  2. Яка група може стати для особистості референтною?

  3. Які ознаки мають групи різного ступеня організації?

  4. Назвіть істотні ознаки колективу.

  5. У чому полягає істотна відмінність між офіційним та неофіційним лідерами групи?

  6. Чим визначається статус особистості в колективі?

  7. У чому полягає суть методу соціометрії?

  8. За якою соціометричною шкалою визначається статус члена групи?