Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по психологии.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
889.86 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 25 - 26 Тема. Психіка і свідомість

Мета: сформувати уявлення про свідомість і її основні характеристики; вивчити концепцію розвитку психіки людини; розглянути походження свідомості людини.

План

  1. Свідомість як рівень психічного відображення

  2. Структура і властивості свідомості

  3. Функції, рівні та форми свідомості

  4. Моделі свідомості та рівні його ясності

5. Свідомість і ментальність

Основні поняття та терміни: свідомість, активність свідомості, критичність свідомості, праця, мова, ментальність, узагальненість і відчуженість, цілісність, константність, динамічність, спотвореність, рефлексія.

Короткі теоретичні відомості

  1. Вищим рівнем психічного відображення, властивого тільки людині як суспільно-історичній істоті, є свідомість. Показати суспільно-історичний характер свідомості. Визначити роль праці у розвитку суспільних відносин та розвитку людини. Показати походження мови. Розкрити роль праці та мови в походженні психічних особливостей людини. Пояснити походження і розвиток суспільної свідомості.

  2. У структуру свідомості входить ряд елементів, кожний з яких відповідає за певну функцію свідомості: пізнавальні процеси, розрізнення суб’єкта і об’єкта, ставлення людини до себе і оточуючого світу, креативна складова, формування тимчасової картини світу, формування цілей. Охарактеризувати ці складові. Свідомість людини має ряд властивостей, завдяки яким відображення має суб’єктивний характер: активність, узагальненість і відчуженість, цілісність, константність, динамічність, спотвореність, індивідуальний характер, здатність до рефлексії. Описати ці властивості

  3. Виходячи зі структури свідомості, виділяють її функції: відображувальна, рефлексивна, перетворююча, креативна, оцінна, створення тимчасової картини світу. Охарактеризувати ці функції. За рівнями свідомість поділяється на індивідуальну, свідомість соціальної групи, суспільну свідомість. Описати зазначені рівні свідомості. Суспільна свідомість має такі форми: релігійно-міфологічна, морально-естетична, політична, правова, економічна. Визначити сутність кожної з цих форм.

  4. Слід зазначити, що, незважаючи на властивість константності, свідомість людини безперервно змінюється. Пояснити причини. Охарактеризувати статичну і динамічну модель свідомості. Розповісти про ступені ясності та чіткості свідомості: творча, ясна, релаксація, засипання, сон, кома.

  5. У сфері свідомості є явища, які в тому чи іншому суспільному середовищі характеризують її відмінність від інших психічних феноменів. Розкрити сутність поняття «ментальність» як форму суспільної свідомості. Охарактеризувати основні риси української ментальності: антеїзм, «екзистенціально-межове» світовідчуття, індивідуалізм, соціопсихологічний і політичний конформізм. Розповісти про два типи української ментальності: землеробський і козацький.

Контрольні запитання

  1. Яка роль праці у виникненні людської свідомості?

  2. Яка роль мови у розвитку людської свідомості?

  3. Що спільного та відмінного у психічній діяльності тварин і людини?

  4. Назвіть ознаки людської свідомості.

  5. Охарактеризуйте умови розвитку людської свідомості.

  6. Які основні форми вияву свідомості?

  7. У чому сутність українського менталітету?