Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по психологии.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
889.86 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 16 - 17 Тема. Уява. Мовлення

Мета: сформувати у студентів загальне поняття про уяву та її особливості; визначити роль уяви в розвитку творчості особистості; вивчити фізіологічні основі, види та особливості уяви; ознайомити з особливостями розвитку мови і мовної діяльності людини; визначити поняття мови і мовлення, розглянути анатомо-фізіологічні механізми зародження і розуміння мови, види, функції, структуру мовлення.

План

  1. Загальна характеристика уяви

  2. Види та процеси уяви

  3. Виховання та індивідуальні особливості уяви

  4. Уява та фантазії. Поняття про творчість.

  5. Психологічні проблеми навчання творчості

  6. Поняття про мовлення. Види мовлення

  7. Фізіологічні механізми мовлення

  8. Мовні властивості особистості

Основні поняття та терміни: уява, довільна уява, мимовільна уява, репродуктивна уява, творча уява, мрія, аглютинація, наголошування, гіперболізація, схематизація, типізація, мова, знакова система, семантика, словниковий склад, граматична будова, мовлення, зовнішнє мовлення, діалогічне мовлення, монологічне мовлення, письмове мовлення, усне мовлення, внутрішнє мовлення.

Короткі теоретичні відомості

  1. Уява належить до вищих пізнавальних процесів. Дати визначення уяви. Охарактеризувати функції уяви. Визначити характерні риси уяви. Показати взаємозв’язок між уявою та мисленням, пам’яттю, відчуттям, сприйманням та емоціями. Розповісти про фізіологічні основи процесу уяви, зазначивши як її підґрунтя аналітико-синтетичну діяльність людського мозку. Пояснити значення уяви.

  2. Своєрідність процесу уяви конкретно виражається насамперед у тому, що людина відображає світ у формі образів. Охарактеризувати відтворювальну (репродуктивну) і творчу уяву, а також особливий вид уяви – мрію. Навести приклади. Пояснити особливості активної та пасивної уяви, довільної та мимовільної. Дати характеристику сутності художньої, наукової, технічної та ін. уяви. Розкрити особливості процесів уяви (аглютинація, гіперболізація, літота, підкреслення, схематизація, типізація).

  3. Розкрити основні умови розвитку уяви дітей, шляхи її розвитку. Пояснити, від чого залежать індивідуальні особливості уяви, у чому полягають індивідуальні особливості уяви людини, як вони виявляються. Розповісти, що впливає на яскравість та силу образів уяви.

  4. Уява – це психічний процес, який є надзвичайно важливим для розвитку творчості, творчого мислення. Крім терміна «уява» часто синонімічно використовується термін «фантазія». Пояснити, які між цими поняттями відмінності. Дати загальну характеристику творчості та її ролі в розвитку особистості. Охарактеризувати чотири рівні творчості. Розповісти про найвищий творчий стан – натхнення.

  5. Сучасний підхід до навчання творчості пропонує чітке розмежування того, чого у творчості можна й потрібно вчитися, а чого не можна й не треба. Опишіть процеси формування здатності до творчості. Розповісти про інтелектуально-творчий тренінг, методи пошуку нових технічних рішень. Охарактеризувати винахідництво як найвищий рівень технічної творчості.

  6. Користування мовними засобами спілкування – відмінна риса людського суспільства. Охарактеризувати мову і мовлення. Визначити функції мовлення. Показати взаємозв’язок між мовленням і мисленням. Дати характеристику видів мовлення (зовнішня і внутрішня; діалогічна, монологічна, письмова).

  7. Пояснити, що є фізіологічним підґрунтям мовлення; з чого складається голосовий апарат. Показати роль кори великих півкуль у процесі мовлення, участь першої та другої сигнальних систем. Розповісти, у чому полягають і з чим пов’язані порушення мовної артикуляції та розуміння мовлення. Описати різні види афазій (семантична, сенсорна, моторна).

  8. Мова, будучи процесом спілкування людей між собою, визначає розвиток деяких властивостей особистості. Показати взаємозв’язок між рисами характеру і мовою; морально-вольовими якостями особистості, темпераментом і мовою. Охарактеризувати спрямованість особистості та стиль мовлення.

Контрольні запитання

1. У чому полягає специфічність відображення дійсності у процесах уяви?

2. Чим зумовлена діяльність людської уяви?

3. Від чого залежить багатство створюваних людиною образів уяви?

4. У чому полягає принципова відмінність між образами репродуктивної

та продуктивної уяви?

5. У чому полягають особливості мрії як різновиду творчої уяви?

6. У чому виявляється зв’язок процесів чуттєвого пізнання і мислення з

уявою?

  1. Що таке мова та які її основні елементи?

  2. Перелічіть основні функції мови.

  3. У чому полягає особливість мовлення як процесу та які є його різновиди?

  4. Що є підставою поділу мовлення на різновиди?

  5. У чому полягає специфіка усного мовлення?

  6. У чому полягає специфіка письмового мовлення?

  7. Якими є особливості внутрішнього мовлення і чим вони зумовлені?

  8. Що таке мовна афазія та які її різновиди?

  9. Як взаємопов’язані мовлення і мова?