Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2010.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
2.45 Mб
Скачать

Соціальний портрет середнього класу в контексті ідентифікації і само ідентифікації

Середній клас відіграє вирішальну роль у формуванні розвиненої, стабільної, демократичної держави, як суспільно-політичного стабілізатора усієї системи економічних, соціальних та політичних інститутів в країні.

У сучасному світовому суспільстві вивчення феномену “середнього класу” набуває актуальності. Саме він відіграє вирішальну роль у формуванні розвиненої, стабільної, демократичної держави. Для України, яка є частиною цього суспільства і переживає перехідний етап своєї історії, економічну трансформацію та суспільні перетворення, питання “середнього класу” є особливо важливим. Те, чи вдасться українцям створити стабільне, міцне суспільство безпосередньо залежить від того, чи вдасться сформувати потужний середній клас, який би став основою цієї стабільності. Проблемою й досі залишається з’ясування зв'язку між самоідентифікацією громадян як представників середнього класу і реальним рівнем їх приналежності.

За цих умов, актуальність наукових розробок з теорії і практики становлення та розвитку середнього класу набуває особливого значення. Цією проблемою займалися вітчизняні вчені Базилюк А.В., Бондар І.К, Геєць В.М., Лібанова Е.М., Мандебура В.О., Сологуб О.П., Ярошенко Г.В., які розглядають особливості формування середнього класу безпосередньо в Україні. О. Барановський вважає, що середнім класом можна назвати соціальну групу, що володіє набором певних характеристик: визначений рівень доходів; володіння нерухомістю, наявність своєї справи; висока професійна освіта та кваліфікація; відносна задоволеність статусом; суб’єктивна ідентифікація себе із середнім класом. В.Мандибура, Е.Лібанова вважають, що середній клас – це соціальна спільність, яка отримує рівень доходу, що дають змогу їй жити в умовах достатку і заможності. Отже, середній клас – це найчисельніша і політично найактивніша соціальна група населення, що являється потужним гарантом збереження суспільної та політичної стабільності в країні та живе в умовах достатку та заможності. Термін „середній клас” використовується досить широко, хоча точного його визначення та належного теоретичного обґрунтування й досі не існує. Г.Шельський вважає членом середнього класу кожного індивіда, який ідентифікує себе з цим класом. Бондар І., Бугаєнко Є., Ярошенко І. вказують, що основними ознаками середнього класу є рівень матеріального благополуччя, професійно-кваліфікаційний статус, потенціал соціальної мобільності, стиль життя, політична активність, самоідентифікація В. Кузьменко до найбільш характерних рис середнього класу відносить економічну незалежність, сильну професійну орієнтацію, високу громадянську та політичну незалежність. О. Аврамова, використовуючи критеріальний підхід, відзначає, що для визначення середнього класу найчастіше використовуються такі критерії-ознаки: ступінь адаптації до існуючих соціально-економічних умов, освіта, професія, доход, самоідентифікація з представниками середнього класу.

В Україні “класичний” середній клас (з позицій західної соціології) практично відсутній, або його межі невеликі. Так як виникає невідповідність між двома критеріями ідентифікації: Об’єктивний критерій передбачає реальний економічний стан країни та реальні соціальні можливості людини, рівень матеріального добробуту та стандарти споживання. Суб’єктивний критерій самоідентифікації залежить від уявлення людини про своє матеріальне становище, соціальний статус, потенційні можливості, що викликає необхідність визначити межі поля, соціального арсеналу існування середнього класу.

Ідентифікацію середнього класу в Україні можна здійснити за такими критеріями:

  • Матеріальні: обсяги поточних доходів, забезпеченість товарами довгострокового вжитку (уся побутова техніка, мобільні телефони), володінням майном.

  • Освітньо – кваліфікаційні: високооплачувані спеціалісти та менеджери приватних компаній, дрібні підприємці, держслужбовці середньої ланки, високооплачувані наукові співробітники, лікарі, які працюють в приватних лікарнях, викладачі ВНЗ.

  • Психологічні (самоідентифікація, більш –менш задоволені своїм соціальним та матеріальним положенням, зацікавленість у підтримці соціального порядку та стабільності, соціально – професійна мобільність). Відомо, що психологічний критерій визначається через самоідентифікацією особи із цим класом.

Значна частина населення України перебуває за межами середнього класу. Малий та середній бізнес немає достатнього розвитку, а саме він дає можливість формувати та розвивати середній клас – основу стабільності суспільства. Проте на сьогоднішній день ніхто насправді не знає, що таке середній клас, і кожен говорить про нього з тієї точки зору, з якої йому самому вигідно. Збереження середнього класу залежать від стабілізації банківської системи і мікроекономічних показників, від політичної стабільності у суспільстві в цілому.

Карпюк Ірина

Волинський національний університет ім. Лесі Українки

(Україна, м. Луцьк)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]