Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2010.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
2.45 Mб
Скачать

Уточнення сутності поняття «соціальна подія»

Попри неабияку вживаність і розповсюдженість поняття «подія», зміст і сутність соціальної події як понятійної категорії на сьогодні є досить багатошаровим та неоднозначним. Філософи, соціологи, політологи, психологи, історики визнають, що подія – складна й суперечлива категорія, котра неоднаково усвідомлюється й тлумачиться в різних культурах, у різні історичні періоди та відносно різних вимірів і сфер життя суспільства. Крім того, дослідження соціальної події як специфічного соціального феномену не має чітко визначених дисциплінарних меж, тому кожна наука має власне специфічне тлумачення поняття «подія».

Так, поняття подія відповідно до значення слова можна зрозуміти як деяке «спів-буття», «спів-існування» або ж «спів-стан» чогось з чимось. За більш загальними мірками, особисте, повсякденне життя звичайної, практично будь-якої людини зводиться до черги головних, основних подій її життя (так би мовити «віх»), що відбуваються з певною варіативністю, але загалом за схемою відповідною до укладу життя даного суспільства. В такому розумінні закладається зведення соціальних подій до свого роду маркерів життя особистості.

«Подія» в історичній науці зазвичай означає щось, що виходить за межі звичайного життя, і тому «спів-причасне» історії; саме поняття події у його широкому розумінні, напевно, вперше і виникло в історичній науці, представляючи історичний процес як безліч подій, що сталися. До історичних подій зазвичай відносилися такі, як: пожежі, голод, засухи, повені, землетруси, сонячні і місячні затемнення, а також фінансові або політичні кризи, війни, зміни монархів, путчі, заколоти, революції і тому подібне. Тож, саме подія є основним вихідним пунктом історіографії, категорією історичного аналізу, головною одиницею вимірювання для історії.

Як бачимо тлумачення події в історичній науці в першу чергу стосується саме виключності, тобто унікальності того чи іншого випадку. Тобто історію цікавлять насамперед одиничні конкретні факти, з яких складається полотно історичного процесу.

У філософії подія, за М. Хайдегером, трактується як співіснування, буття спільно з іншими «буття-в-світі». У зв’язку з цим важливим моментом в розумінні поняття події є індивідуальність події, «причетність» індивідуума його буттю, його «спів-буття». Тобто за філософськими визначеннями подія перш за все – таке явище, що є індивідуалізованим, приналежним певною мірою особистості.

Стосовно психології подія розглядається здебільшого як момент життя, як будь-яка об'єктивна зміна в житті, поведінці і внутрішньому світі людини. Інакше кажучи, для психології вагомим є поділ подій, умовно кажучи, на зовнішні та внутрішні, а також вивчення подій крізь призму поняття ситуації як певної сукупності подій.

Отже, до поняття події, як бачимо, близьким є поняття ситуації. Ситуація, як і подія, завжди унікальна і індивідуальна. Відмінність полягає в тому, що про ситуацію можна сказати, що вона «розгортається», і це розгортання не може бути нескінченним, тому завжди виникає питання про деяке вирішенні ситуації. Що стосується події то відбувшись, вона вже є сама собою, притаманною буттю.

Тож, під соціальними подіями варто розуміти, значущі взаємодії між людьми, групами, як типові, явища, що повторюються, котрі можна описати за допомогою універсальних імен (понять, категорій, висловлювань і т.д.). При такому підході суспільство можна розглядати як величезний простір, так би мовити «вмістилище» різноманітних і багаторівневих подій суспільного життя людей, що вступають між собою в причинні і смислові взаємовідносини. Соціальні події за своєю природою можуть бути одночасно політичними, економічними, правовими і т.д. залежно від тематичного змісту, якими їх наділяють самі люди.

Соціальні події складають тканину суспільного життя, а їх сукупності утворюють різні соціальні системи, структури, організації і так далі Так, під соціальною групою як складним соціальним утворенням можемо простежити не що інше, як комплекс подій різного роду (утворення групи, її динаміка, розпад).

Тож, в різних контекстах поняття події має власну специфіку: в історії подія корелює з поняттям факт, у філософії – буття, у психології – ситуація, стан, у повсякденному вжитку – явище, випадок, у соціології – дія і т.д. Проте зважаючи на розглянуті аспекти розуміння поняття подія, уточнимо сутність досліджуваного поняття соціальної події.

Отже, соціальна подія – це поняття, яке відображає суттєву та значиму для особистості зміну взаємовідносин між суб’єктами, відношення особистості до себе, до інших та до предметного світу, має характеристики спільності (співбуття), одночасності та завершеності.

Виходячи з даного розуміння соціальна подія характеризується за наступними ключовими характеристиками, серед яких: онтологічні (спільність, співбуття, сплетеність, взаємозв’язок життів), гносеологічні (вивчення взаємозв’язків і взаємовідносин між суб’єктами, розкривають відношення особистості до себе, до інших та до предметного світу), аксеологічні (розуміння значимості події для особистості), атрибутивні (одночасність та завершеність).

Лейно Татьяна

Днепропетровский национальный университет им. О. Гончара

(Украина, г. Днепропетровск)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]