Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2010.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
2.45 Mб
Скачать

Маніпуляція свідомістю в сучасних засобах масової інформації

На сучасному етапі розвитку суспільної свідомості засоби масової інформації стають все професійнішими і цікавішими, і відіграють велику роль у формуванні враження про події та людей. Світ на екрані телебачення або в друкованих виданнях постає перед нами зовсім іншим, аніж він є насправді. За допомогою ЗМІ формується необ'єктивний погляд на дійсність, зовнішній світ замінюється кольоровою картинкою, надаючи їй необхідні властивості.

Телебачення разом з рекламою викликало появу дуже цікавого феномену – торгівлі образами. Так, наприклад, в наш час автомобіль – це не просто засіб пересування, а образ заможного власника. Саме так і відбувається з іншими товарами, коли тільки за ім'я виробника з покупця беруть чималу суму грошей.

Вплив ЗМІ багато в чому є руйнуючим, адже стає небезпечним для фізичного здоров'я деяких категорій телеглядачів. Дуже піддаються впливу ЗМІ діти і підлітки, які в силу ще не встояної психіки не можуть відрізнити дійсну реальність від створеної штучно. Можна привести декілька прикладів маніпуляції свідомостю людей за допомогою засобів масової інформації:

  1. Фабрикація фактів або прямий обман. Складність виконання цього правила, перш за все, у створенні у адресата ілюзію плюралізму каналів інформації. Для цього створюються інформаційні повідомлення від різних типів організацій: за політичною приналежністю, жанрами і стилями подачі новин. Ідеальний випадок, коли вдається створити радикальні опозиційні джерела інформації з жорсткою критикою влади лише за тими питаннями, за якими ведуться маніпуляції.

  2. Відбір подій реальності для повідомлень. Добре побудовані ЗМІ – це система, де в видимій множинності думок формуються єдині стереотипи. Інформаційні монополії обмежують інформаційний вибір у всіх сферах діяльності. Вони пропонують лише одну версію дійсності – свою власну.

  3. Сіра і чорна пропаганда. „Сіра пропаганда” – це пропаганда, яка навмисне не ідентифікує своє джерело. „Чорна пропаганда” – це пропаганда, яка видається за вихідну з джерела, відмінного від справжнього. Таким чином, джерело інформації до кінця не розкривається, а, значить, відповідальності в повному обсязі за необ'єктивність ЗМІ не несуть.

  4. Великі психози. Головна функція ЗМІ, як не парадоксально звучить, – це формувати з суспільства єдину, хоч і не зібрану в одному місці, масу людей – натовп, який би йшов в заданому владою напрямку. Буває так, що переконаність в достовірності інформації, яку приносять ЗМІ, буває настільки сильною, що людина навіть не починає сперечатися з очевидцем описаних в ЗМІ подій, доказуючи, що відбувалося що-небудь так, але не інакше. Континентального і навіть „світового” розмаху „натовпоутворююча” дія ЗМІ досягається за посередництвом того, що утворюється єдина сітка, яка з'єднує велику кількість людей, в більшості через обмаль часу і нездатності критично оцінювати отриману інформацію.

  5. Сенсаційність – забезпечує фрагментацію проблем і сортує інформацію так, щоб людина ніколи не отримувала завершеного знання. Сенсація – це таке повідомлення, якому надається виключна ступінь важливості і значимості для суспільства, на якому можна концентрувати увагу і утримувати деякий час. Під прикриттям сенсацій в випуски новин легко можна включати і інші повідомлення, які в силу своєї „побутовості” не будуть привертати уваги. Безперевний потік таких сенсацій, а особливо „поганих новин”, покликаний підтримувати в суспільстві необхідний рівень невиразності.Така невиразність різко знижує здатність людей критично оцінювати надану інформацію і підвищує переконливість.

Звичайно, методів маніпуляції набагато більше, всі вони дійсно існують, більше того, перетворилися в науку з своїми окремими дисциплінами і прийомами. Ми всі підкоряємося різного роду маніпуляціям кожного разу, коли вмикаємо телевізор або читаємо газету. Необхідно розуміти, що все одно нікуди сховатися від потоку інформації, а тому слід остерігатися іти на повідку в ЗМІ. Критичне мислення – це одне з найважливіших здатностей розуму у здорової людини, тому спроба вкрасти його в нас – серйозний злочин

.

Чудновский Артём

Луганский государственный медицинский университет

(Украина, г. Луганск)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]