Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_na_bakalavrsky.doc
Скачиваний:
565
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
11.51 Mб
Скачать

41. Автобусный маршрут: определение и классификация.

Автобусные перевозки организуют на определенных маршрутах, обуславливаемых размером и направлением пассажиропотоков.

Маршрутом называется установленный соответствующим образом, путь следования автобусов между начальными и конечными пунктами.

Маршруты разбиваются на перегоны, в зависимости от расположения пассажирообразующих и пассажиропоглощающих пунктов.

Перегоном называется расстояние между смежными остановочными пунктами.

Автобусные маршруты подразделяются :

По времени действия:

а) постоянные (в течение всего года);

б) временные (сезонные).

По назначению:

а) основные маршруты;

б) подвозящие к маршрутам других видов транспорта..

По условиям использования и характеру движения:

а) обычные маршруты (остановка обязательна на всех промежуточных пунктах);

б) укороченные (организуется лишь на определенной части обычного маршрута, где наиболее интенсивный пассажиропоток) маршруты бывают: постоянные и периодические (в час «пик»);

в) скорые (автобусы останавливаются только на установленных остановочных пунктах);

г) экспрессные маршруты (движение автобусов прямым сообщением без остановок;

д) в пути) бывают: постоянные, временные (летние) и периодические (в субботу, воскресенье).

По характеру расположения на территории города:

а) диаметральные;

б) радиальные (2);

в) тангенциальные (хордовые);

г) кольцевые;

д) полукольцевые;

е) комбинированные.

Остановочные пункты автобусных маршрутов подразделяются:

По расположению:

а) конечные (где происходит отдых и смена водителей);

б) промежуточные.

По условиям движения промежуточные могут быть:

а) постоянные (в течение всего года);

б) временные (где пассажирообмен возникает в определенное время года или периоды суток – театры, стадион и т.д.);

в) по требованию (устанавливаются в местах с малым, но периодически возникающим пассажирообменом – поездки на огороды).

42. Характеристика международного союза автомобильного транспорта (мсат).

Міжнародний союз автомобільного транспорту (МСАТ) було засновано 23 березня 1948 року за ініціативою автодорожніх і автотранспортних асоціацій Бельгії, Данії, Франції, Великобританії, Норвегії, Нідерландів, Швеції і Швейцарії у Женеві. МСАТ є міжнародною неурядовою організацією, яка об'єднує національні асоціації та союзи міжнародних автомобільних перевізників.

Головна мета МСАТ, як зазначено в його Статуті, - захист інтересів галузі вантажного та пасажирського автомобільного транспорту, організація та сприяння міжнародному співробітництву в галузі в інтересах гармонійного та сталого розвитку світової економіки в цілому. Штаб-квартира МСАТ розміщена в Женеві (Швейцарія). Є три Постійних Представництва - у Брюсселі, Москві та Стамбулі, які провадять і координують політику МСАТ відповідно в країнах Європейського Союзу, Співдружності незалежних держав та на Середньому Сході та східному регіоні. Згідно зі Статутом установлені дві категорії членства: дійсні (активні) члени та асоційовані.

Дійсні члени — це національні асоціації автомобільного транспорту, які представляють у своїй країні три види професійного автомобільного транспорту: пасажирський комерційний транспорт, включаючи таксі, вантажний комерційний транспорт і транспорт для власних потреб.

Асоційованими членами можуть бути національні та міжнародні організації, будівельники автомобілів, транспортні компанії з комбінованих перевезень, а також промислові та наукові підприємства, які прямо або непрямо пов'язані з діяльністю автомобільного транспорту; вони не мають права голосу та прав дійсних членів, але можуть отримати інформацію, яка призначена для усіх членів МСАТ. На засіданнях Ради Дирекції асоційовані члени мають право дорадчого голосу та право брати участь у роботі комісій та робочих груп. Асоційовані члени від виробників автомобілів — є повноправними членами Міжнародної технічної комісії МСАТ.

Органами МСАТ є:

а) Генеральна Асамблея МСАТ

б) Рада з питань пасажирського транспорту

в) Рада з питань вантажного транспорту

г) Президія – Президентська виконавча рада МСАТ

Генеральна Асамблея - вищий орган МСАТ, що складається з усіх дійсних та асоційованих членів. До її компетенції входять визначення стратегічних питань Союзу, внесення змін і доповнень до Статуту, вибори Президії та прийняття нових членів, вироблення рішень з основоположних напрямків діяльності МСАТ. Згідно зі Статутом Генеральна Асамблея засідає не менше одного разу на рік. Кожні два роки проводяться Конгреси МСАТ.

До складу МСАТ входять дві Ради з питань транспорту:

- Рада з питань пасажирського транспорту, яка складається з дійсних членів, що виконують професійні перевезення пасажирів, включаючи таксі і оренду автомобілів з водієм;

- Ради з питань вантажного транспорту, яка складається з дійсних членів, що виконують професійні перевезення вантажів і перевезення вантажів за власний рахунок автомобільним транспортом.

Президія обирається на сесіях МСАТ терміном на 2 роки. Президент МСАТ обирається на пленарному засіданні Генеральної Асамблеї на такий же термін.

Генеральний секретаріат МСАТ виконує рішення Президії та усі інші адміністративні функції, які випливають із задач і цілей Союзу: забезпечує зв'язки між робочими органами Союзу та його членами, підтримує відносини з різними міжнародними організаціями. Генеральний секретаріат розміщено у Женеві.

У складі МСАТ працюють також міжнародні комісії та групи експертів, яким доручено проводити дослідницьку роботу та готувати пропозиції зі спеціальних напрямків.

Важливе місце у діяльності МСАТ займає розробка резолюцій у галузі міжнародного перевезення автомобільним транспортом з метою гармонізації правил і приписів, які існують в окремих країнах. Вони стосуються загально транспортної політики, професійної підготовки водіїв автотранспортних засобів, Конвенції МДП, міжнародного перевезення пасажирів, обмеження вагових норм і розмірів автотранспортних засобів, міжнародного перевезення у контейнерах, перевезення швидкопсувних вантажів, безпеки дорожнього руху тощо.

Діяльність МСАТ у галузі нормування направлена у першу чергу на вироблення угод і єдиних документів з метою спрощення митних формальностей і прискорення тим самим доставки вантажів. Одним з таких документів є розроблена під керівництвом МСАТ книжка МДП у рамках Митної конвенції про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП 1959 року. 14 листопада 1975 року було підписано нову Митну конвенцію МДП (набрала чинності 20 березня 1978 року), в якій враховані пропозиції, що сприяють зменшенню формальностей при міжнародних автомобільних перевезеннях, прискоренню руху та підвищенню його безпеки. За дорученням Комітету з внутрішнього транспорту ЄЕК ООН Міжнародний союз автомобільного транспорту (МСАТ) є органом, який відповідає за функціонування системи МДП на міжнародному транспорті у рамках, що встановлені цими конвенціями.

МСАТ здійснює ряд заходів з розширення практики видачі міжнародних водійських прав у країнах-членах З 1992 року Асоціація міжнародних перевізників України є дійсним членом МСАТ та визнана 69 об'єднаннями міжнародних автоперевізників — учасниками Конвенції МДП. Рішенням українського Уряду, від 24 липня 1993 року, АсМАП України надані повноваження гаранта перед Міжнародним союзом автомобільного транспорту щодо відповідальності українських та іноземних перевізників у зв'язку з застосуванням ними на території України книжок МДП.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]