Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oligo.docx
Скачиваний:
790
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
413.77 Кб
Скачать

Тема 1.8. Професіограма корекційного педагога. Особливості його педагогічної діяльності та професійної підготовки

1.8.1. У чому полягає специфіка діяльності корекційного педагога?

Незалежно від політики, економіки, епохи вчитель виконує у суспільстві дві функції: 1) задовольняє освітні потреби його членів, 2) виконує культурно-просвітницькі функції. Поза вся­ким сумнівом, корекційний педагог також виконує вище зазна­чені соціальні функції. Проте його професійна діяльність вихо­дить за межі традиційної учительської діяльності, оскільки зорі­єнтована на особливу кінцеву мету — соціальну адаптацію та інтеграцію дитини з вадами психофізичного розвитку в систему суспільних стосунків. Тому вона включає в себе різні види со­ціально-педагогічної, реабілітаційної, консультаційної, діагностич­ної, психотерапевтичної, власне корєкційної та інших видів "не учительської" діяльності. Відповідно це покладає на корекційно­го педагога і виконання такої соціальної функції, як сприяння дитині з особливими потребами у її соціальній адаптації та інте­грації засобами спеціальної освіти та корєкційної допомоги.

Сферами професійної компетенції корекційного педагога є: профілактична робота, педагогічна діагностика, консультування, спеціальна педагогічна просвіта, окремі аспекти психологічної і пси­хотерапевтичної допомоги, освітня, виховна, корекційна і соціально- педагогічна діяльність, організація і керівництво освітою, науково- дослідна діяльність в галузі спеціальної педагогіки і психології.

Провідною, безумовно, є освітня педагогічна діяльність, яку вчигель-дефектолог виконує як у спеціальних навчальних закла­дах, гак і при організації індивідуального навчання дітей з особ­ливими освітніми потребами.

Діяльність педагога за суспільними функціями, вимогами до особистості, складністю психічного напруження якоюсь мірою подібна до діяльності вченого, письменника, лікаря, актора. Вче­ний відкриває наукову істину. Корекційний педагог повинен цю наукову інформацію переробити так, щоб вона стала зрозумілою дітям і зацікавила їх.

Педагог, як і письменник, впливає на інших людей перш за все за допомогою слова. Вчителю спеціальної школи слід май­стерно оволодіти мистецтвом промови, вмінням переконувати, оскільки йому досить часто доводиться впливати на погляди ото­чуючих щодо проблеми відхилень у розвитку людини, на їхнє ставлення до дітей з особливими потребами.

■ Іа/.альні основи олйофренопедагогіки

Ще більше діяльність корекційного педагога подібна до діяль­ності лікаря. Адже педагог допомагає медикам розібратись в діаг­нозі, поставленому дитині, виконує рекомендації спеціалістів, забезпечує необхідні умови розвитку дитини з вадами розвитку.

У тому, що педагог творить "на людях", його діяльність по­дібна артистичній. Педагог, як і актор, працює на основі певного матеріалу (програми, навчальні посібники, підручники). Йому, як і актору, потрібна гарна дикція, володіння голосом, виразність, емоційність мовлення. Корекційний педагог має володіти мис­тецтвомперевтілення, оскільки працює з різними соціальними категоріями — учнями, їхніми батьками, медиками, колегами, професійними, громадськими, релігійними організаціями тощо.

Більшість закладів для дітей з особливими потребами є інтер­натними, тому корекційному педагогу часто доводиться викону­вати соціальні ролі батьків і родичів дитини.

Корекційний педагог не може обмежуватись своїми посадови­ми обов'язками, йому часто доводиться бути ініціатором і активним учасником соціальних акцій милосердя, доброчинності, захисту прав осіб з особливими потребами. Особливу ланку його діяльності скла­дає робота з батьками дітей, які мають проблеми у розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]