Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oligo.docx
Скачиваний:
790
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
413.77 Кб
Скачать

3.11.3. Чи є різниця між навчально-корекційною і корекційно-виховною позакласною роботою?

Мета, зміст та форми організації навчальио-корекційної і корекційно-виховної позакласної роботи відрізняються. Прово­дять цю роботу різні спеціалісти.

170

Цілями павчальио-корекційпоїпозакласної робот и є: поглиб­лене засвоєння навчальних програм; виправлення вад і подаль­ший розвиток учнів. Змісттакої роботи відповідає матеріалу окремих навчальних предметів; проводиться вона вузькими спе­ціалістами (логопед, лікар ЛФК, бібліотекар) або вчителями у наступних формах:логопедичні заняття, лікувальна фізкультура,

Теорія виховання

ритміка, соціально-побутова орієнтація, предметні гуртки, читацькі конференції. Позакласна навчально-корекційна робота може про­водитись як у першу (під час відповідних уроків), так і в другу половину дня.

Позакласна корекційпо-ииховпаробота проводиться класни­ми керівниками і вихователями у другу половину дня відповідно до плану виховної роботи школи і класу. Її форми організації буде висвітлено у наступному питанні.

3.11.4. Які форми організації позакласної корекційно-виховної роботи використовуються у допоміжній школі?

У практиці роботи допоміжних шкіл використовують ма­сові, групові та індивідуальні форми організації позакласної ко­рекційно-виховної роботи. Зокрема, масові:свята, ранки, вечо­ри, зустрічі з цікавими людьми, заняття шкільного хору, спар­такіади, змагання, культпоходи, масові ігри й розваги; групові. гуртки та клуби за інтересами, тематичні екскурсії, випуск стінга­зети, перегляд телепередач; індивідуальні,позакласне читання, колекціонування, гра на музичних інструментах, вишивання, ма­лювання.

3.11.5. У чому полягають особливості гурткової роботи з розумово відсталими дітьми?

Гурткова робота є досить ефективною, як з виховної, так і корекційної точки зору, оскільки дозволяє найбільшою мірою врахувати індивідуальні можливості, потреби й інтереси учнів. Безумовно, враховується й конкретний діагноз та особливості структури дефекту.

Гуртки працюють при допоміжних школах і школах-інтер- натах. Проводять їх вчителі й вихователі, проте можуть залуча­тись і батьки дітей чи відповідні спеціалісти (наприклад, фото­граф, перукар). У роботі гуртка беруть участь 3-8 дітей, при цьо­му з виховною метою можуть об'єднуватись учні старших і мо­лодших класів. Це сприяє розвиткові взаємодопомоги, само­стійності, товариськості.

Найчастіше організовуються такі гуртки: географічний, при­родничий, краєзнавчий, художнього читання, танцювальний, ви­шивки, виготовлення різних виробів (з глини, дерева, природних матеріалів) та ін.

Модуль III

Тема 3.12. Виховання дітей га підлітків з вадами інтелекту в сім'ї

3.12.1. Якими є умови правильного сімейного виховання дітей та підлітків?

Сім'я є найбільш значущим фактором соціалізації, який пе­ревершує за впливом усі інші соціальні утворення. Саме тому вагомого значення набуває досвід, одержаний дитиною з ранньо­го дитинства у сім'ї.

Сімейне виховання — загальна назва для процесів взаємодії батьків із дітьми з метою досягнення бажаного рівня розвитку, навчання і виховання дітей.

Успішність сімейного виховання залежить від таких умов:

  1. існування сім'ї як міцного, дружного колективу;

  2. гармонія інтересів членів сім'ї із інтересами суспільства;

  3. наявність повної сім'ї;

  4. єдність вимог всіх членів сім'ї, передусім матері та батька;

  5. наявність у батьків почуття відповідальності за виховання дитини;

  6. дотримання батьками норм і правил співжиття;

  7. переважання атмосфери взаємної довіри, дружби, доброзич­ливості, позитивних емоційних стосунків;

  8. використання потенціалу традицій, досвіду народної педаго­гіки, порад А. Макаренка і В. Сухомлинського.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]