Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oligo.docx
Скачиваний:
790
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
413.77 Кб
Скачать

2.5.12. У чому полягає підготовка вчителя до уроку?

Навчальною програмою для допоміжних шкіл передбачено значно менше коло знань, ніж у масовій школі. Однак це аж ніяк пе зменшує значення ґрунтовної підготовки вчителя до уроку.

Загальна підготовка включає в себе роботу над змістом на­вчального предмета — знайомство з програмою, розширення й уточнення знань з самого предмета. До загальної підготовки відно­ситься і вивчення стану знань і вмінь учнів, їх підготовленість до роботи з предмета чи нового курсу.

Викладання будь-якого навчального предмета опирається на використання різноманітного обладнання. У вчителя повинні бути певні натуральні моделі, малюнки, схеми, мани, набір сучасних технічних засобів і т. н. Обладнання уроків містить в собі демон­страційні посібники, а також роздатковий матеріал індивідуаль­ного користування і місце для його зберігання, розміщення на столах учнів. Ряд посібників виготовляється руками вчителя, учнів, тому вчитель визначає естетичний вигляд, зручність у викорис­танні на уроці,

Обсяг і глибина відомостей, які повідомляються учням, ви­значаються програмою, проте залежать і від підготовленості шко­лярів, і від можливості в засвоєнні знань. При підготовці до ро­боти над конкретною навчальною темою вчитель враховує особ­ливості складу учнів класу.

Готуючись до викладання навчального курсу, вчитель про­думує його освітні, виховні та корекційно-розвивальні завдання.

Перед початком роботи над навчальною темою він розділяє її на невеликі порції, які будуть послідовно пропонуватись школя­рам. Окрема порція є деяким закінченим етапом у вивченні геми.

Кожна програмова тема входить складовою частиною в шкільний курс навчального предмета. Існують логічні зв'язки даної теми з пройденими, а також з тими, які будуть вивчатись. У будь-якому навчальному предметі є основні, головні питання, біля яких формується решта матеріалу.

Розроблена вчителем послідовність етапів у вивченні про­грамової теми відображається в календарному і тематичному планах. У тематичний план включаються відомості про порядок роботи над темою, типи уроків. Враховується необхідність постій­ного звертання до пройденого.

Тематичний план розробляється до початку роботи над те­мою, тому в процесі його реалізації можливе внесення в нього змін. Розходження з тематичним планом не повинно бути до­вільним, а повинно визначитись серйозними причинами (вияви­лись прогалини в знаннях учнів, не вдалось викликати в учнів

Модуль И

необхідної активності тощо). На основі цього вчитель складає план уроку. Його гема визначається тематичним планом.

Відправним моментом при розробці конспекту (робочого плану) уроку є результати опитування учнів, виконання ними самостійних, класних і домашніх робіт, якість виготовлених дітьми виробів, загальні й індивідуальні труднощі та помилки,

У плані уроку відображаються структурні компоненти, різні методи і прийоми. Вчитель не тільки вносить в компонент відібрані ним для даного уроку методи і прийоми, а передбачає їх опти­мальне поєднання, добирає види робіт, завдання і вправи, які будуть запропоновані учням.

У конспекті уроку відображається також індивідуальний і диференційований підхід до школярів, робота, спрямована на попередження і виправлення помилок.

Розгорнутіс.ть конспекту уроку залежить від досвіду і май­стерності вчителя.

Після уроку вчитель повинен зробити висновки, пропозиції як до уроку в цілому, так і до окремих його етапів, до роботи учнів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]