Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oligo.docx
Скачиваний:
790
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
413.77 Кб
Скачать

4.3.4. У яких формах організовується методична робота?

У спеціальних школах сформувалась певна система мето­дичної роботи з педагогами, яка об'єднує масові, групові та інди­відуальні форми. Вони функціонують у органічній єдності, взає­модіють і доповнюють одна одну.

До індивідуальних форм науково-методичної роботи відно­сяться консультації, стажування, наставництво, самоосвіта. Се­ред них найважливішою нам вбачається остання як така, що може забезпечити найвищий рівень самовдосконалення. Вагомим є те, що в індивідуальних формах роботи реалізуються індивідуальні програми підвищення кваліфікації педагогів з урахуванням їхньої професійної компетенції, потреб, інтересів, соціально-значущих якостей.

Груповіформи об'єднують педагогів за функціонально-по­садовими обов'язками і включають в себе методичні об'єднання, творчі групи, практикуми тощо. Найпоширенішою груповою формою є методичні об'єднання, які створюються за наявності в школі не менш ніж 3-х вчителів одного фаху (математики, філо­логи тощо). Проте в окремих допоміжних школах (з невеликою кількістю педагогічного персоналу) це проблематично, тому вчи­телі об'єднуються за принципом гуманітарного або природничо­го профілю.

До масовихформ роботи відносяться цільові семінари, се- мінари-ирактикуми, педагогічні читання, науково-практичні кон­ференції тощо. Для їх проведення об'єднується або весь педаго­гічний колектив, або вчителі і вихователі окремо. Проте завжди розглядаються глобальні проблеми корекційного навчання і ви­ховання школярів чи загальної педагогічної та психологічної науки.

4.3.5. Як організовується робота методов'єднань?

У чому зміст їхньої роботи?

Роботу кожного методичного об'єднання очолює в школі керівник, який не тільки володіє великим досвідом роботи, а й має, як правило, свій творчий стиль в певній галузі, досконало володіє методиками навчальио-корекційної роботи з дітьми. За­сідання проводять не рідше одного разу на чверть. Основними формами роботи шкільних методичних об'єднань є: обговорення доповідей з актуальних проблем; взаємовідвідування уроків, про-

Модуль IV

ведення відкритих уроків, позакласних заходів; вивчення й впровадження новітнього педагогічного досвіду; обговорення на­укової і методичної літератури (монографії, посібники, статті) на актуальні теми; проведення консультацій для молодих вчителів; вивчення рівня знань, умінь, навичок учнів та відповідно якості корекційної роботи; обговорення звітів педагогів про виконання планів самоосвіти тощо.

Для ефективної роботи складається план, який затверджуєть­ся на засіданні методоб'єднання в серпні й подається для ознай­омлення і затвердження адміністрації школи. Керівник метод­об'єднання повинен вільно орієнтуватись у актуальних пробле­мах теорії та практики корекційного виховання дітей з вадами інтелекту, вміти глибоко проаналізувати фахову діяльність всіх членів та її результати з тим, щоб на цій основі правильно спла­нувати роботу на навчальний рік. Планування роботи окремого методоб'єднання повинно узгоджуватись із загальними науково- методичними проблемами, над якими працює школа. План робо­ти орієнтовно може складатись із таких розділів:

  1. Вступ.

  2. Відомості про вчителів.

  3. Індивідуальна тематика для самоосвіти.

  4. Проведення творчих звітів вчителів про самоосвіту.

  5. Проведення відкритих уроків.

  6. Взаємовідвідування з метою обміну досвідом.

  7. Робота з молодими педагогами.

  8. Робота з виготовлення дидактичного матеріалу.

  9. Заходи з вивчення і підвищення рівня знань, умінь, на­вичок учнів та якості навчально-корекційної (корекцій- но-виховної) роботи.

  10. Засідання методичного об'єднання.

196

Вагомого значення набувають форми проведення засідань. Варто планувати не тільки традиційні — доповіді, виступи, по­відомлення, обговорення проведених уроків, а й новітні форми активного характеру, зокрема, проблемні дискусії, аналіз психо- лого-педагогічних ситуацій, розв'язання педагогічних задач і си­туацій альтернативного характеру, ділові ігри, бесіди за "круг­лим" столом, семінари — практикуми тощо. Різноманітність форм дозволяє інтенсифікувати інформаційну насиченість засідань, позбавитись від формалізму, стимулює інтерес, свідомість та твор­чу активність кожного вчителя.

Питання школознавства

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]