Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oligo.docx
Скачиваний:
790
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
413.77 Кб
Скачать

2.5.11. Яке місце у навчанні дітей з вадами інтелекту посідає екскурсія?

У чому особливості їі проведення?

Особливим уроком у допоміжній школі виступає навчальна екскурсія. Вона може проводитись в усіх класах, на різних на­вчальних предметах.

Екскурсія не є окремим типом уроку, оскільки може пере­слідувати декілька цілей. Тому вона співвідноситься за типо­логією з уроками додаткової корекції знань і умінь, уроками систематизації й узагальнення знань і умінь, пропедевтичними уроками.

Тематика навчальних екскурсій, місце їх проведення, кількість та зміст не обираються вчителем довільно, а регламентуються навчальною програмою предмета. Саме тому вони передбачають­ся у календарному плануванні й проводяться під час конкретно­го уроку.

Особливістю навчальних екскурсій у допоміжній школі є те, що вони проводяться з метою розширення, доповнення знань учнів про факти і явища, засвоєні раніше на уроках. Формування нових знань під час екскурсії не планується, оскільки увага дітей на таких заходах є досить розсіяною, учні емоційно збуджуються під впливом нових вражень, що негативно відображається на за­своєнні матеріалу. Лише окремі види екскурсій можуть планува­тись як пропедевтичні. Це, зокрема, збір природного матеріалу

Модуль II

перед виготовленням відповідних виробів на уроці ручної праці; ознайомлення з працею людей на окремому підприємстві перед роботою у майстернях тощо.

Навчальні екскурсії набувають вагомого корекційного зна­чення, оскільки ніяке майстерне слово чи найяскравіша наочність не замінять живого споглядання. Результати спостережень і одер­жані на екскурсіях відомості заповнюють можливі прогалини у знаннях учнів, пов'язані з вадами сприймання та уявлення; вра­ження, одержані під час екскурсій, стимулюють учнів до свідо­мого засвоєння матеріалу, пробуджують їхню допитливість і ак­тивність.

Проте досягнення і навчальної, і корекційної мети можливе за умови правильної організації навчальної екскурсії, дотриман­ня певних вимог. Охарактеризуємо їх.

Вчитель має чітко визначити навчальну, корекційну і ви­ховну мету екскурсії відповідно до програми предмета, рівня засвоєння матеріалу учнями конкретного класу та їхніх можли­востей. Слід узгодити місце проведення екскурсії, передбачене програмою, з місцевими умовами; правильним буде відвідання його вчителем заздалегідь. Також при цьому педагог має визна­чити, чи він сам проводитиме екскурсію, чи це зробить екскур­совод. Оскільки в цій ролі виступатиме не фахівець-дефектолог (екскурсовод музею, майстер на будівництві, бригадир на фаб­риці та ін.), то його слід підготувати до зустрічі з дітьми, конк­ретизувавши, що саме він має розповідати, у якому обсязі й темпі; можливо краще домовитись, що вчитель буде задавати конкретні запитання.

Заздалегідь має передбачити вчитель і маршрут, місця відпо­чинку (якщо це буде необхідно); можливо домовитись про зміни у розкладі — якщо екскурсія займе не один урок. Проте власне екскурсія має тривати, як і урок, 45 хвилин; інший час може бути витрачений на дорогу.

Слід підготувати учнів до проведення екскурсії: повідомити її мету, місце проведення, повторити правила дорожнього руху, техніки безпеки і поведінки у громадських місцях.

км

Після екскурсії необхідно підвести підсумки. Це можна зро­бити у вигляді бесіди, дидактичної гри в кінці заходу, дати до­машнє завдання — намалювати малюнки, зробити гербарій, на­писати твір тощо.

Теорія навчання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]