Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oligo.docx
Скачиваний:
790
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
413.77 Кб
Скачать

Робота з батьками вихованців; науково-дослідна діяльність;

S пропагандистська діяльність.

МоОуль IV

У роботі корекційного педагога, незалежно від займаної по­сади, можна виділити наступні напрямки педагогічної діяльності (професійні функції) (у окремих літературних джерелах саме їх називають компонентами професійної діяльності):

Діагностична діяльність передбачає вивчення розумово відсталої дитини, визначення рівня її розвитку, уточнення діаг­нозу, постійного слідкування за динамікою інтелектуальної і осо- бистісної сфери. Корекційний педагог має визначати і стадію розвитку колективу учнів; вивчати сім'ю дитини.

Орієнтаційно-прогностична діяльність передбачає визначення лінії корекційно-виховної роботи з кожннм учнем; накреслення конкретної мети та завдань на кожному етапі корекційно-вихов­ної роботи; прогнозування результатів корекції і навчально-ви­ховного процесу як окремого учня, так і класу в цілому; визна­чення лінії співпраці з сім'єю.

Конструктивно-проектувальна діяльність. Корекційний пе­дагог має спроектувати зміст корекційної, навчальної, виховної роботи; правильно підібрати засоби корекційного впливу і фор­ми роботи з учнями; спроектувати власну діяльність і поведінку в процесі взаємодії з вихованцями, їхніми батьками колегами.

Корекційна діяльність — це специфічний компонент педаго­гічної діяльності корекційного педагога. Він залежить безпосе­редньо від вище окреслених, у процесі яких відбувається вивчен­ня розумово відсталої дитини і прогнозування її розвитку. Ко­рекційна діяльність містить в собі роботу з подолання або по­слаблення виявлених вад психофізичного розвитку дитини, про­філактики вторинних та супутніх вад, формування особистості дитини, створення умов для розвитку розумово відсталого учня; навчання батьків прийомам організації ігрової та навчальної діяль­ності дитини, окремим корекційним прийомам і методам. Цей вид діяльності є чи пс найважливішим у структурі діяльності корекційного педагога.

Організаційна діяльністькорекційного педагога суттєво відрізняється від аналогічної у вчителя масової школи, оскільки самостійно організувати себе розумово відсталий учень не в змозі. Завдяки цьому виду діяльності корекційний педагог включає дітей в навчальний процес та корекційно-виховну роботу. Організа­ційна діяльність полягає у вмінні організувати діяльність колекти­ву дітей і кожного окремого учня, батьків вихованців, свою влас­ну роботу; налагодити взаємодію з державними і недержавними організаціями, спонсорами у вирішенні професійних завдань.

Питання школознавства

Інформаційио-поясшовальна діяльністьполягає у вмінні відібрати і опрацювати інформацію, призначену розумово відста­лим учням, зробити її доступною для їхнього розуміння та за­своєння. Важливим аспектом є правильне і переконливе інфор­мування батьків, громадськості про проблеми дітей з особливи­ми потребами.

Комунікативно-стимулююча діяльністьмістить встановлення правильних стосунків з учнями, їхніми батьками, колегами по роботі, представниками громадських та інших організацій. Цей вид діяльності вимагає від педагога особистої моральної приваб­ливості і впливу на розумово відсталу дитину; вміння спілкува­тися з дітьми та встановлювати з ними доброзичливі стосунки, спонукати їх своїм прикладом до активної пізнавальної діяль­ності; вміння переконувати батьків, робити їх своїми однодумця­ми і помічниками у вихованні дітей.

Аналітико-оцішовальна діяльністьдозволяє корекційному педагогу аналізувати процес навчання та корекційної роботи; виявляти в них позитивні сторони та недоліки; порівнювати ре­зультати з накресленою метою і завданнями; співвідносити свою роботу з досвідом інших дефектологів. Завдяки цій діяльності коригується педагогічний процес, здійснюються пошуки шляхів його удосконалення, використовується передовий педагогічний досвід.

Дослідницько-творча діяльністьпередбачає творче застосу­вання корекційним педагогом педагогічної теорії і методичних рекомендацій; проведення дослідної роботи. Завдяки цьому виду діяльності розвивається індивідуальність педагога, його творчість, удосконалюється педагогічна майстерність.

Наголосимо, що всі ці види діяльності реалізуються в комп­лексі і органічному поєднанні й виділені лише для кращого їх розуміння.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]