Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oligo.docx
Скачиваний:
790
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
413.77 Кб
Скачать

3.7.4. У чому полягають особливості фізичного виховання учнів допоміжної школи?

Особливостями фізичного виховання учнів допоміжної школи є наступні:

    1. фізичне виховання учнів спеціальної школи спрямоване перш за все на корекцію недоліків їхнього розвитку. При цьому корекційний вплив на учнів не обмежується корекцією недоліків фізичного розвитку та рухового апарату, а включає в себе і сферу психічного розвитку дитини. Таким чином, фізичне виховання у допоміжній школі є досить важливою ділянкою роботи, спрямо­ваною на всебічний розвиток дітей з особливими потребами і на підготовку їх до праці.

    2. для успішного здійснення корекційно-розвивальних зав­дань у процесі фізичного виховання слід враховувати наявні у дітей відхилення у фізичному та психічному розвитку. Для цього необхідна тісна взаємодія у роботі педагогів та медичних праців­ників школи.

    3. застосування спеціально добраних засобів та методичних прийомів, які найбільшою мірою сприяють корекції недоліків і у той же час позитивно впливають на загальний фізичний розви­ток дітей.

3.7.5. Які форми фізичного виховання впроваджені у роботу допоміжної школи?

Фізичне виховання учнів допоміжної школи здійснюється передусім на урокахз фізичної культури. Важливо, щоб вони відповідали основним педагогічним вимогам і реалізовували ко- рекційну та виховну спрямованість. Проводить їх вчитель фізкуль­тури. Діти, які за станом фізичного і соматичного здоров'я не можуть відвідувати ці уроки, займаються на заняттях з лікуваль-

Теорія виховання

мої фізкультури, які проводить лікар ЛФК. Окрім цього фізичне виховання здійснюється і у режимі дня, зокрема: ранкова гімнас­тика, фізкультурні хвилинки на уроках, рухливі ігри на перервах, прогулянки на свіжому повітрі, санітарно-гігієнічні та загартову­ючи процедури.Фізичне виховання у позаурочний час організо­вується у наступних формах: бесіди(«Турбота про здоров'я лю­дини», «у здоровому тілі — здоровий дух»), спортивні гуртки та секції, години здоров'я, спортивні змагання, спортивні свята, ту­ристичні походи.Режимні та виховні заходи організовуються вчи­телями, вихователями, лікарем та медсестрою.

Тема 3.8. Естетичне виховання учнів допоміжної школи

3.8.1. У чому полягають завдання та специфіка естетичного виховання учнів допоміжної школи?

Естетичне виховання— це процес цілеспрямованого і систе­матичного формування вмінь адекватно сприймати, правильно розуміти і оцінювати прекрасне у природі, мистецтві і суспільстві, а також розвиток здатності створювати гарне. Основою естетич­ного виховання є формування у дитини потреби естетично сприй­мати навколишню дійсність і твори мистецтва.

Естетичне виховання залучає до сфери педагогічного впли­ву почуття дитини, збагачує їх, сприяє виробленню емоційних диференціювань, розвиває пам'ять дітей. Включення учнів у ху­дожню діяльність покращує їхню моторику, сприяє формуванню культури поведінки. Створення навколо дитини естетичної ат­мосфери викликає у неї почуття задоволеності, спонукає до спілку­вання, формує інтереси і потреби.

Проте є ряд особливостей, які ускладнюють реалізацію зав­дань естетичного виховання розумово відсталих учнів. А саме:

  1. порушення сфери сприймань, зниження здатності до прийому і переробки різних видів інформації, що є наслідком недороз­витку сприймання, уваги, пам'яті, мислення і мовлення;

  2. бідність і нестійкість пізнавальних інтересів;

  3. низька активність у спілкуванні з оточуючим світом;

  4. 155

    стереотипність мислення і діяльності, бідність уявлень, недо­розвиток абстрактної функції мислення (перешкоджають ро­зумінню прекрасного у мистецтві та дійсності);

Модуль III

  1. бідність і неадекватність емоцій;

  • відставання у фізичному розвитку, передусім у руховій сфері.

З урахуванням своєрідності розвитку розумово відсталих дітей і особливої ролі спеціальної школи естетичне виховання спрямовується на розв'язання наступних завдань:

  • сприяння корекції вад психічного і фізичного розвитку розу­мово відсталих школярів з метою становлення особистості кожної дитини і підготовки її до самостійного життя;

  • формування в учнів естетичного сприймання, вміння бачити і розуміти прекрасне у мистецтві, природі, повсякденному житті; збагачення наявного досвіду школярів естетичними вражен­нями; виховання у дітей сенсорної культури, особистого став­лення до сприйнятого, розвиток естетичного смаку; привчан­ня школярів до морально-естетичних оцінок і правильних, аргум енгованих суджен ь;

  • розвиток і удосконалення емоційної сфери учнів, стимулю­вання у них естетичних почуттів і переживань (задоволення, радість, захоплення тощо) як адекватної реакції на красу при­роди, твори мистецтва чи навколишнє середовище;

  • сприяння розвитку елементарних творчих здібностей і дос­тупних розумово відсталим дітям художніх навичок (в галузі образотворчої діяльності, співів, музики, хореографії, ритмі­ки, художнього рукоділля тощо).

3.8.2. У яких формах здійснюється естетичне виховання учнів допоміжної школи?

У процесі навчання завдання естетичного виховання розв'я­зуються на уроках образотворчого мистецтва, співів і музики, трудового навчання, ритміки і фізкультури, читання, історії, се­ред яких особлива роль, безсумнівно, належить урокам образот­ворчого мистецтва, співів і музики.

У процесі позакласної роботи з розумово відсталими учня­ми використовуються різні форми й засоби естетичного вихован­ня. До засобівестетичного виховання відносяться:Sвлаштування побуту і створення сприятливих умов для праці; ■Sорганізація творчої і виконавської діяльності учнів;Sзасоби мистецтва, природа.

156

Формиорганізації естетичного виховання: свята(«Розмаїт­тя візерунків на полотні», «Наша думка, наша пісня», «Весняні хороводи»), відвідування виставок і театрів; конкурси(на кращу пісню, малюнок), аукціони народної творчості; гуртки за інгпере-

Теорія виховання 157

сами, студії, клуби, театри, оркестри; бесіди(знайомство з тво­рами мистецтва, творчістю окремих письменників, художників, «Про красу людини і гарний смак»), диспути чи дискусії(«Музи­ка у нашому житті», «Мода у мистецтві», «Чи потрібні нам музеї і виставки?»); індивідуальне навчання окремих учнів художньому читанню, співам, грі на музичних інструментах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]