Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oligo.docx
Скачиваний:
790
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
413.77 Кб
Скачать

4.1.4. Якими є права і обов'язки педагогічних працівників спеціальної школи?

У «Положенні про спеціальну загальноосвітню школу-інтер­нат (школу, клас) України для дітей з вадами фізичного або розу­мового розвитку» (розділ VI) зазначається, що статус учасників навчально-виховного процесу, їхні права і обов'язки визначені Законом України про освіту. Статутом спеціальної школи мо­жуть передбачатися й додаткові права та обов'язки учасників

Модуль IV

навчально-виховного процесу, що не суперечать чинному зако­нодавству.

Права та обов'язки посадових осіб спеціальної школи викла­дені й у кваліфікаційних характеристиках, рекомендованих для атестації педагогічних працівників України.

4.1.5. Учому полягають особливості роботи вчителя, класного керівника, вихователя, логопеда, психолога спеціальної школи?

Першочерговою функцією вчителя спеціальної школи є за­безпечення учнів знаннями згідно навчальної програми, форму­вання у них вмінь використовувати їх на практиці. Окрім цього вчитель реалізовує виховну функцію, здійснює корекційну робо­ту. Вагомого значення набуває приклад вчителя як особи, з якою діти проводять велику кількість часу.

Окремим, доволі специфічним напрямком, є робота з бать­ками учнів. Обов'язок вчителя спеціальної школи — пропаганда спеціальних знань сім'ям вихованців, здійснення й на них вихов­ного впливу.

На відміну від вчителя масової школи підготовка вчителя спеціального закладу має бути набагато глибшою, адже він пови­нен володіти матеріалом загальної і спеціальної педагогіки і пси­хології, медичними знаннями, вміннями методичного характеру.

Діяльність вчителя спеціальної школи ускладнюється недо­статнім суспільним розумінням важливості спеціальної освіти; необхідністю роботи з дітьми, у яких є вади психофізичного роз­витку; спілкуванням з неблагополучними сім'ями; відсутністю або недостатньою кількістю навчальної і методичної літератури; недостатнім фінансово-матеріальним забезпеченням навчально- виховного процесу.

182

З метою проведення позакласної виховної роботи в середніх і старших класах призначаються класні керівники. Завдання ро­боти класних керівників передбачені Положенням про середній загальноосвітній навчально-виховний заклад України. Де, зокре­ма: виховання в учнів культури поведінки, формування в них моральних якостей; проведення заходів, спрямованих на зміцнення здоров'я учнів; стимулювання успішності учнів; організація і ви­ховання учнівського колективу; залучення учнів до гурткової роботи; співпраця з сім'ями вихованців; координація дій всіх пе­дагогів, які працюють з класом; ведення документації класу і осо­бових справ учнів.

Питання школознавства

Успеціальній школі класний керівник особливу увагу має приділити переходу дітей від початкового навчання до 5-го кла­су. Слід допомогти дітям адаптуватися до нових умов і великої кількості вчителів; продовжити вивчення учнів, розпочате вчите­лем початкових класів. Саме в середніх і старших класах відбу­вається основна робота з формування дитячого колективу, який у спеціальній школі відстає у стадіях свого розвитку.

Важливим напрямком роботи є і профорієнтація учнів. У планах виховної роботи класний керівник спільно з вихователем мають передбачити заходи щодо розвитку у дітей інтересу до обраної професії, бажання працевлаштуватися згідно одержува­ної в школі спеціальності.

Відмінною від масових закладів особливістю спеціальної школи є тісна співпраця класних керівників із вихователями. Можна відзначити, що більшу частину шкільного життя учні проводять саме з ними. До основних обов'язків вихователя у спе­ціальних закладах відноситься організація дітей на виконання режиму дня, проведення самопідготовки, прогулянок, організа­ція дозвілля учнів, проведення позакласних виховних заходів, формування дитячого колективу. Вихователі окрім офіційних функцій виконують і багато неофіційних ролей — старшого това­риша, родини, опікуна, наставника тощо. З огляду на це підго­товка вихователя спеціальної школи має бути ще ґрунтовнішою, ніж вчителя. Адже вихователь закріплює те, що розпочав учи­тель у навчальному процесі, виховує, коригує, формує особистість дитини. Неволодіння ним методами спеціального впливу на учнів, корекційними прийомами може призвести до руйнування зусиль, докладених вчителями, психологом, лікарем.

Ще одним представником педагогічного колективу у спе­ціальній школі є вчитель-логопед.Його робота спрямована на подолання вад мовлення учнів. На відміну від масової школи логопед спеціальної працює з учнями не тільки молодших, а й середніх класів. Логопедичні заняття базуються на основі про­грами з української мови і передбачаються як в першу, так і другу половину дня. Для занять комплектуються групи учнів згідно віку і мовленнєвого порушення. Вся робота планується. Логопед тісно співпрацює з вчителями початкових класів, вчите­лями української мови, психологом, а в неінтернатній установі ще й з батьками учнів.

Окрім вчителів, вихователів, логопеда корекційну роботу в спеціальній школі виконує і психолог. Важливою умовою її Модуль IV

успішності є, безумовно, їхня співпраця. Психолог спеціально­го закладу, як і масового, діагностує, консультує, коригує, здійснює профілактичну роботу. Проте саме корекційна функ­ція його діяльності є специфічною і має досить чітко узгоджу­ватись і розподілятись з педагогами. У роботі з розумово відста­лими учнями психолог зосереджує свої зусилля на виправленні або послабленні грубих порушень окремих психічних функцій, які спостерігаються у деяких учнів, оскільки загальну корек­цію інтелектуальних вад здійснюють вчителі у навчальному процесі. Найчастіше психологу доводиться мати справу з про­блемами спілкування, порушеннями емоційної сфери, виразно неадекватною самооцінкою та комплексом неповноцінності, негативним самоставленням, схильністю до девіангної поведін­ки, розладами уваги тощо.

Наголосимо, що однією з умов ефективності навчально-ви- ховної і корекційної роботи в спеціальній школі є спільність ви­мог і методів у діяльності педагогічного, медичного і психологіч­ного персоналу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]