Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oligo.docx
Скачиваний:
790
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
413.77 Кб
Скачать

Тема 4.3. Методична робота у допоміжній школі

4.3.1. Що являє собою методична робота у спеціальній школі?

192

У сучасних літературних джерелах науково-методична ро­бота розглядається як цілісна, заснована на досягненнях педаго­гічної науки і передового досвіду та на конкретному аналізі на­вчально-виховного процесу система взаємопов'язаних заходів, дій, спрямованих на всебічне підвищення кваліфікації та професійної майстерності кожного вчителя і вихователя, на розвиток і підви­щення творчого потенціалу педагогічного колективу школи в ціло­му та на удосконалення навчально-виховного процесу, досягнен­ня оптимального рівня освіти, виховання та розвитку школярів. У понятійно-термінологічному словнику зі спеціальної педагогі­ки вказується, що "Методична робота у спеціальній школі — один із напрямків роботи щодо підвищення фахового рівня педа­гогів, якості навчання та виховання дітей з вадами психофізич­ного розвитку".

Питания школоэнавства

У сучасній літературі та практиці частіше вживається термін "науково-методична робота", щоб наголосити на необхідності зв'яз­ку науки з практикою і підкреслити недоцільність їх окремого існування.

У статті 57 Закону України "Про освіту" кожному вчителю гарантується підвищення кваліфікації не рідше одного разу на п'ять років. Як правило, воно здійснюється у формі курсів при інститутах післядипломної освіти, управліннях освіти. Проте знання, одержані один раз у чотири — п'ять років, не можуть задовольнити фахівців. Саме для забезпечення систематичності, постійності удосконалення професійної майстерності й має про­водитись у кожному освітньо-виховному закладі методична ро­бота. Її організація, завдання і форми мають відповідати сучас­ним вимогам педагогічної науки, бути на рівні передової педа­гогічної практики і узгоджуватись із завданнями, що постають перед школою.

4.3.2. Якими є завдання методичної роботи у спеціальній школі?

Науково-методична робота у спеціальній школі має забезпе­чити розв'язання наступних завдань:

  1. вивчення педагогами державних та нормативних документів про загальну і спеціальну освіту в Україні, інструктивно-ме­тодичних документів органів освіти;

  2. ознайомлення із теоретичними і практичними досягненнями загальної педагогіки і психології;

  3. надання педагогам інформації про результати наукових до­сліджень і передового педагогічного досвіду в галузі навчання і виховання дітей, що потребують корекції психофізичного розвитку;

  4. вивчення вчителями і вихователями чинних вдосконалених навчальних планів і програм, підручників і посібників, що поглиблюють зміст методичної роботи;

  5. ознайомлення із новими педагогічними технологіями загаль­ної та спеціальної освіти;

  6. ознайомлення із застосуванням варіативних методів навчаль- но-корекційної і корекційно-виховної роботи;

постійний аналіз корекційиого навчально-виховного процесу в конкретній школі з метою систематичності науково-мето­дичної роботи, визначення її змісту та постійного удоскона­лення Модуль IV

• надання дієвої допомоги педагогам в удосконаленні їх про­фесійної підготовки відповідно до фахового рівня.

4.3.3. Якими є головні вимоги до науково-методичної роботи у спеціальній школі?

Науково-методична робота реалізує завдання і набуде ефек­тивності, якщо здійснюватиметься відповідно до низки важли­вих вимог. А саме:

  1. Відповідність системи науково-методичної роботи сучас­ному соціал ьному замовленню суспільства і держави.

  2. Науковість методичної роботи.

  3. Системність науково-методичної роботи.

  4. Комплексний характер науково-методичної роботи.

  5. Систематичність, послідовність, наступність, безперервність, масовість.

  6. Творчий характер науково-методичної роботи, максимальна активізація діяльності педагогів.

  7. Конкретність науково-методичної роботи, врахування особ­ливостей конкретної школи, вчителя, диференційований підхід до педагогів.

  8. Спрямованість науково-методичної роботи на виділення головного, суттєвого в підвищенні кваліфікації педагогічних кадрів.

  9. Єдність теорії та практики при загальній практичній спря­мованості науково-методичної роботи.

  10. Оперативність, мобільність, гнучкість науково-методпч- ної роботи.

  11. Колективний характер науково-методичної роботи за ро­зумного співвідношення масових, групових і індивідуальних, формальних і неформальних, обов'язкових і добровільних форм і видів методичної роботи та самоосвіти педагогів.

  12. Створення сприятливих умов для ефективної науково- методичної роботи, творчих пошуків педагогів.

Питания школознавства

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]