Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oligo.docx
Скачиваний:
790
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
413.77 Кб
Скачать

1) Ведення зошиту взаємозв'язку. Наприклад:

Да­та

Наз­ва пред­мета

До-

ма­йте зав­дан­ня

Індиві­дуальні завдан­ня

Приб­лизне дозу­вання мате­ріалу

Характер домашнього завдання

Цільова установка

Наоч­ність

Результати самопідго­товки

(для «се­ред - ньо­го»

уч­ня)

(для «силь­них» і «слаб­ких» учнів)

(по пред­метах)

(ступінь складності для дітей, бажана по­слідовність у домашній роботі)

(форма організації; засоби ке­рівництва; способи подолання трудно­щів)

(рівень само­стійності дітей, вміння долати труднощі; ступінь оволодіння матеріалом)

    1. періодичне взаємовідвідування уроків і самопідготовки;

    2. спеціальні міні-наради консультативного характеру (не частіше 1 разу па тиждень).

Зміст такого взаємозв'язку полягає у виявленні слабких і сильних сторін вихованців, різних проявів учнів на уроці і у про­цесі позакласної роботи; виробленні правильного підходу до кож­ного учня і найбільш ефективних методів корекції.

Великого значення для ефективності самопідготовки набу­ває аналіз домашнього завдання вчителем на уроці. Вчитель має пояснити дітям зміст і послідовність домашньої роботи, прийоми її виконання, шляхи самоконтролю результатів; зазначити, як подолати труднощів. Ця цільова установка має бути доведена і до відома вихователя, для того, щоб він узгоджував свої вимоги із вимогами вчителя і міг правильно скеровувати роботу учнів. При організації самопідготовки вихователь має домоітися само­стійної роботи кожного учня. Вихователь повинен повідомити вчителя про результати роботи учнів, зокрема, про труднощі, які відчували діти при виконанні домашніх завдань; про слабко зас­воєні питання чи способи дій; про доцільність додаткової ко­рекції знань і вмінь.

Отже, взаємозв'язок «вчитель-вихователь» є важливою умо­вою правильної організації самопідготовки і підвищення її ролі у навчанні і розвитку учнів допоміжної школи. Він забезпечує ра­ціональний зв'язок і наступність між уроками і підготовкою до­машніх завдань як різноманітними формами організації пізна- нальної діяльності школярів у єдиній системі навчально-вихов- пої і корекційної роботи.

Модуль II

2.7.4. Якою повинна бути структура самопідготовки?

Перед самопідготовкою учні перебувають па прогулянці, де займаються рухливими іграми, відпочивають від розумового на­вантаження. Після цього виконують санітарно-гігієнічні проце­дури, приводять до порядку одяг, налаштовуються на серйозну роботу.

Виконання домашньої робо ти доцільно поділити на гри скла­дові: підготовча частина; самостійна робота учнів; підведення підсумків.

Підготовча частина— це спеціальна підготовка учнів до нервово-психічного навантаження у процесі навчальної діяльності, спрямована на мобілізацію розумово відсталих школярів до ви­конання домашніх завдань.

Вихователь має переключити дітей на розумову діяльність, дати установку на самостійну роботу. Він стимулює дітей до при­гадування завдань, заданих вчителями; планування послідовності роботи і часу; допомагає обрати форми і методи роботи. У мо­лодших класах підготовча частина може тривати до 15 хвилин; у старших — до 7 хвилин.

Варто пам'ятати, іцо від правильної організації підготовчої частини залежить успіх всієї самопідготовки.

Самостійна робота учнів— це загальна і диференційована робота учнів, спрямована на закріплення і застосування навчаль­ного матеріалу і розвиток вмінь самостійної навчальної діяль­ності.

Важливо, щоб вчитель не дублював вчителя, а організову­вав самостійну роботу учнів, здійснював індивідуальний і диференційований підхід. З цією метою слід дотримуватись та­ких вимог:

  1. вчити дітей раціонально використовувати час;

  2. формувати в учнів культуру розумової праці;

  3. виховувати свідому дисципліну;

  4. стимулювати учнів до свідомої самостійної праці: не до­пускати списування, механічного заучування, не говорити учням готової відповіді;

  5. надавати допомогу так, щоб вона стимулювала пізнаваль­ну активність дитини;

  6. спонукати учнів до надання взаємодопомоги, взаємопере­вірки;

  7. організовувати самоперевірки виконаних домашніх зав­дань, самостійний пошук помилок і неточностей;

  8. акти візову вати учнів з урахуванням їхніх індивідуальних особливостей і інтересів.

Ге.орія навчстня

Особливого значення набуває атмосфера самопідготовки. З одного боку, вона має бути діловою, робочою, а з другого — неви­мушеною, комфортною, менш суворою, ніж на уроці.

Підведення підсумків це останній етап самопідготовки, спря­мований на завершення роботи і підсумовування її результатів.

Вихователь має бути об'єктивним і коректним у своїх ви­сновках. Слід відмітити учнів, які найшвидше і найкраще вико­нали роботу; особливу увагу звернути на правильну послідовність роботи, раціональність витраченого часу. Варто стимулювати ста­ранних учнів, які докладали зусилля, незважаючи на труднощі. Оцінки, висловлені вихователем, мають бути передусім якісни­ми і стимулювати дітей до пізнавальної роботи у наступному.

2.7.5. Які форми організації самопідготовки використовуються у спеціальній школі?

Залежно від рівня сформованості самостійності учнів, їхньо­го віку, типу домашніх завдань для організації самопідготовки використовують різні форми. Найбільш поширеними у практиці є наступні:

S фронтальна— вихователь керує діяльністю дітей. Учні одночасно виконують письмові або усні завдання, по необхід­ності одержую ть загальний інструктаж, разом з вихователем роз­глядають складний матеріал. З урахуванням працездатності кла­су проводяться загальні перерви (фізкультхвилинки, ігри, відпо­чинок);

S фронтально-індивідуальна— клас поділяється на дифе­ренційовані підгрупи. Вихователь дає загальні методичні вказів­ки, контролює роботу всіх учнів, допомагає окремим. Проте учні самі орієнтуються в завданні, проводять самоперевірки і взаємо­перевірки;

У індивідуальна учні індивідуально визначають по­слідовність роботи. Вихователь надає індивідуальну допомогу учням.

2.7.6. Які типи домашніх завдань можуть виконувати учнів з вадами інтелекту?

Характер роботи учнів багато в чому залежить від характеру домашніх завдань. Вони можуть бути таких типів:

1. Репродуктивні(після вивчення нової теми) — оперуван­ня набутими знаннями:

Модуль II

а) відтворювальніспрямовані па застосування і актуаліза­цію знань; вимагають простого поновлення в пам'яті вже вивче­ного матеріалу;

б) тренувальні застосування прийомів, понять, правил у нових ситуаціях;

в) оглядові— систематизація вивченого матеріалу: складан­ня планів, заповнювання схем, підготовка відповідей.

  1. Пізнавально-пошукові удосконалення нових знань:

а) констатуючі— огшс нових фактів за їх зовнішніми озна­ками (спостереження у природі, в праці; читання текстів; завдан­ня з природознавства, географії);

б) логічно-пошукові— розумові операції (синтез, аналіз, по­рівняння), на основі яких удосконалюють нові знання.

  1. Творчі— вільне володіння знаннями у нових ситуаціях:

а) конструктивно-технічні виготовлення макетів, моде­лей, виробів;

б) пізнавальпо-практичні завдання на розвиток вмінь за­стосовувати набуті знання у нових ситуаціях, у житті дітей;

в) навчально-практичні— розв'язання і складання прикладів, задач, графіків на основі самостійного виявлення кількісних і просторових відносин.

Типи домашніх завдань представлені у порядку зростання труднощів. Перехід до наступного типу здійснюється після за­своєння попереднього. Найбільше часу приділяється виконанню завдань 1-го і 2-го типу.

2.7.8. Що таке «пам'ятка з виконання домашніх завдань»?

Для того, щоб розумово відсталі діти могли самостійно раціо­нально організувати свою роботу, вихователь повинен допомогти їм виробити навички виконання завдань у певній послідовності. Цьому вчать, починаючи з першого класу, поступово зменшуючи допомогу дорослого і збільшуючи вимоги до учнів. Одним із етапів переходу від робо ти під керівництвом педагога до самостійної праці є виконання завдань з використанням пам'ятки.

116

Пам'ятка — це письмова інструкція щодо виконання до­машніх завдань, розроблена з урахуванням віку і потенційних можливостей дітей, навчального предмета і завдання. Вона може бути детальною і узагальненою, фронтальною і індивідуальною. Найкраще, коли вона виготовлена у формі індивідуальних кар­ток (блокнота) для кожного учня. Наведемо приклади окремих пам'яток.

Теорія навчання 117

Пам'ятка для самопідготовки

    1. Подивись у щоденник і визнач, які уроки і завдання будеш сьогодні виконувати.

    2. Підготуйся до виконання домашніх завдань (приготуй ручку, олівець, лінійку, підручники й зошити; склади їх у тій по­слідовності, в якій ти будеш готувати уроки).

    3. Послідовність виконання домашніх завдань узгодь з вихова­телем.

    4. Виконуй роботу самостійно.

    5. Якщо чогось не розумієш, підніми руку й тихо запитай у ви­хователя.

    6. Кожне виконане завдання перевір. Лише потім переходь до наступного.

ТІам 'ятка для роботи над усними завданнями

      1. Пригадай, що розповідав вчитель на уроці.

      2. Прочитай завдання у підручнику. Текст читай повністю, по необхідності розглянь малюнок.

      3. Читай вдумливо, прагни зрозуміти головне. Незрозуміле місце прочитай декілька разів.

      4. Прочитай вдруге. Склади план прочитаного.

      5. Перекажи прочитане. Використовуй для цього питання, по­дані у кінці параграфа.

      6. При читанні завдання з історії, географії користуйся картами й ілюстраціями. Кожну нову для тебе географічну чи історич­ну назву (місто, країна) знайди на карті і запам'ятай.

Нам 'ятка для виконання завдань з математики

        1. Відкрий зошит, запиши дату, слова «Домашня робота» і що задано.

        2. Відкрий підручник на необхідній сторінці. Прочитай уважно умову задачі. Поміркуй і визнач, що вже відомо, а що необ­хідно знайти.

        3. Продумай усно, а потім запиши скорочено умову задачі.

        4. З'ясуй, що необхідно знати для відповіді на головне запитан­ня задачі.

        5. Визнач послідовність дій у задачі.

        6. Постав запитання до першої дії і виконай її.

        7. Постав запитання до другої дії і виконай її.

        8. Запиши відповідь.

        9. Перед розв'язанням прикладів подивись, як розв'язували ана­логічні у класі.

        10. Якщо припустився помилки, охайно закресли її і зверху напи­ши правильно (число, дію, слово).

Модуль II

Пам'ятка для виконання письмового завдання

  1. Приготуй все необхідне для виконання письмового завдання (відкрий книгу, знайди необхідну сторінку, відкрий зошит, запиши дату виконання домашньої роботи, номер вправи).

  2. Прочитай завдання і пригадай, які правила слід повторити, перш ніж виконувати вправу.

  3. Згадай аналогічну вправу, яку ви виконували у класі.

  4. Не поспішай при виконанні роботи, не відволікайся. Доведи розпочату роботу до кінця.

  5. Якщо ти не розумієш завдання, звернись за допомогою до вихователя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]