Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oligo.docx
Скачиваний:
790
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
413.77 Кб
Скачать

3.10.6. Які педагогічні заходи та методи використовуються у процесі статевого виховання та підготовки учнів з вадами інтелекту до самостійного сімейного життя?

Вибір форм і методів статевого виховання залежить від віко­вих особливостей учнів і відповідних завдань виховання. Пред­ставимо їх у вигляді таблиці (розроблено спільно з М.П.Маг- вєєвою).

163

Статеве виховання та підготовка учнів допоміжної школи до сімейного життя

Теорія виховання

Таблиця 1

На­прям

Знання

Емоції

Поведінка

Педагогічні заходи, умови

1

2

3

4

5

Молодший шкільний вік (7-10 років)

Гігіє­на,

фізіо­логія

Будова тіла хлопчиків і дівчаток. Як утримувати в чистоті ті­ло, одяг, кімнату. Чому це по­трібно роби­ти. Звідки беруться діти.

Охайна лю­дина викли­кає позитив­ні емоції, не­охайна — негативні. Можливість дотримання елементар­них гігієніч­них правил радує, а від­сутність створює дискомфорт.

Формування навичок до­гляду за сво­їм тілом, одягом, жи­тлом.

Обладнання гігієнічних кімнат. Бесіди з лікарем про гігієнічні правила й інфекційні хвороби, мік­роби тіла. Практичні гі­гієнічні вправи, конт­роль за їх повсякденним виконанням. Читання художньої літератури, перегляд мультфільмів. Театралізована вистава «Мийдодір». Бесіди «У здоровому тілі — здоро­вий дух», «Правила осо­бистої гігієни». Ігри «Наведемо чистоту в оселі», «Допоможемо ляльці одягнутись».

Чим відріз­няються хлопчики і дівчатка:

  1. фізично;

зовніш­ність;

  1. Само- усві- I дом- лен- ня,

    стате­ва

    роль

    за поведі­нкою.

Оцінка своєї відповідності статевій ролі:

  1. який я хлопчик;

  2. яка я дів­чинка;

  3. чим я лю­блю займа­тись;

  4. що мені подобається;

  5. чого я не люблю;

  6. як я про­вожу свій вільний час;

  7. хто мені в класі подоба­ється? Чому?

Наслідуван­ня зразків поведінки, ідентичної статевій на­лежності. Формування певних доб­розичливих стосунків за­галом та між хлопчиками і дівчатками, зокрема.

Читання та обговорення художніх творів, філь­мів на теми поведінки хлопчиків і дівчат. Ор­ганізація ігор, ідо іміту­ють чоловічі і жіночі професії. Бесіди «Як потрібно поводитись з хлопчиками (дівчатка­ми)» та ін. Робота «Се­кретних клубів» хлопців та дівчат. Індивідуальні бесіди «Який ти?», «Яким хочеш бути». Ін­дивідуальна робота з не­контактними дітьми, до­помога у розв'язанні конфліктних ситуацій, залучення у міжосо- бистісні та колективні стосунки.

Модуль III

Продовження таблиці 1

Сім'я

ІЦо таке сі­м'я? Склад сім'ї. Побу­тові функції кожного чле­на сім'ї. Моя сім'я. Хто чим займа­ється у моїй сім'ї. Як ми проводимо вільний час. Як я допома­гаю батькам.

За що я люблю своїх батьків. Стосунки з братами та сестрами. Переживан­ня за членів своєї роди­ни.

Навчання і стимуляція до виконання по­бутових фун­кцій у сім'ї (прибирання, миття посуду та ін.). Приві­тання батьків із святами. Виконання адекватних ролей членів сім'ї в іграх.

Сюжетно-рольові ігри «Сім'я», «Доньки-ма- тері», «До нас завітали гості», «Вихідний день разом», «День наро­дження бабусі». Бесіди про сім'ю. Читання та обговорення літерату­ри, фільмів. Організа­ція свят і концертів для батьків, виготов­лення подарунків для членів родини.

Молодший підлітковий вік (11-13 років)

Гігіє­на,

фізіо­логія

Само- усві- дом- лен- ня, стате­ва

роль

Фізіологія хлопчиків і дівчаток. Особливості статевого дозрівання. Фізіологічні зміни в ор­ганізмі хло­пчиків і дів­чаток. До­гляд за шкі­рою. Гігієна дівчат у пе­ріод менст­руації.

Зміна пове­дінки у пері­од статевого дозрівання і її причгаш. Етичні та ес­тетичні кри­терії оцінки краси людсь­кого тіла, міжстатевих взаємин. Кри­терії аналізу внутрішнього світу інших та себе. Що таке дружба.

Позитивне ставлення до фізіологічних змін в сво­єму організмі як до ознаки дорослості. Тактовне ставлення до однокласни­ків своєї і протилежної статі (особ­ливо через зміни). Праг­нення бути привабливи-

Який у мене характер. Як я ставлюсь до себе. Які у мене позити­вні і негативні риси. Які лю­ди мені подо­баються, які ні. Чому? Чим мені по- добаєгься мій друг? Емоцій­не вибіркове ставлення до осіб протиле­жної статі.

Формування фізіологіч­них навичок, у зв'язку з фізіологіч­ними зміна­ми; по до­гляду за шкірою. Фізичні вправи, тан­ці, лікуваль­на фізкуль­тура, спря­мовані на оволодіння власним тілом.

Свідоме на­слідування етичних, ес­тетичних, гі­гієнічних нормативів статевої пове­дінки. Участь у гуртках за інтересами. Взаємодопо­мога у класі, Конструктив­не розв'язан­ня конфлік­тів самими учнями.

Окремі бесіди з хлоп­цями і дівчатами на гігієнічно-фізіологічну тематику (із залучен­ням медиків). Читання та обговорення літера­тури, фільмів. Органі­зація спортивних, тан­цювальних гуртків, зма­гань тощо. Бесіди «Чо­му ми ростемо», «Звід­ки беруться діти», «Для чого людині міцне здо­ров'я?», «ІЦо може шкодити здоров'ю?». Індивідуальна робота з дітьми, що мають від­хилення у статевому дозріванні

Читання та обговорен­ня художньої літерату­ри, фільмів. Гурткова робота. Театралізовані вистави. Стимуляція дітей до ведення діть­ми особистих щоден­ників, листування. Бе­сіди «Якими мають бути дівчата (хлопці)», «Значення дружби між дівчатами та хлопця­ми» та ін. Ігри «Дзер­кало», «Хлопчик на­впаки», «Дівчинка на­впаки», «Зміна ролей».

І

2

3

і

5

Сім'я

Як створю­ється сім'я. Функції ба­тька і матері у сім'ї, осо­бисті взає­мини у сім'ї.

Позитивні установки щодо майбу­тньої сім'ї.

Формування

навичок

сімейного

спілкування,

діяльності.

Рольові iqjn, наприклад, «Святкуємо Новий рік», І «Срібне весілля бабусі і 1 дідуся». Бесіди «Що та-і ке хороша сім'я», «Ро-| динні стосунки». Чи-Jтання та обговорення І художньої літератури, І фільмів. Організація спільних свят з батька- Н ми; підготовка сюрнри-1 зів для батьків. Сімейні[ конкурси.

Старший підлітковий (13-16років) молодший юнацький (16-18років) пік

Гігіє­на,

фізіол огія

Моральні ос­нови міжста- тевих конта­ктів. Стате­вий акт. Шкідливість передчасного статевого житгя. Шкі­дливість не- впорядкова- них міжста- тевих кон­тактів.

Переконан­ня, що ста­теві стосун­ки можуть бути лише як прояв ко­хання. Став­лення до статевих стосунків як до одного 3 проявів людської ак­тивності.

Уникнення ситуацій, які могли б при­звести до статевого ак­ту або до сексуальних збочень.

Консультації лікарів, юристів. Читання і об­говорення літератури, публікацій у періодиці. Індивідуальна робота з підлітками, схильними до сексуальних відхи­лень; з тими, які мають проблеми із здоров'ям. Бесіди «Поговоримо про шкідливі звички», «Особливості венерич­них хвороб» та ін.

Само-

усві-

дом-

лен-

ня,

стате­ва

роль

ІЦо таке дружба. Що таке кохан­ня. Яка між ними різни­ця. За що люди мо­жуть люби­ти один одного. Яка дівчина (хлопець) може ви­кликати почуття кохання.

Естетичні смаки, по­чуття міри. Бажання бути при­вабливою (привабли­вим). Про­фесійне і моральне самовизна­чення.

Поведінка, адекватна своїй статі: одяг, стосу­нки, манери, діяльність. Відповід­ність у став­ленні до осіб протилежної статі. Вміння відрізняти прояви нор­мально'! ста­тевої поведі­нки (жести, рухи, доти­ки, слова) від ненорма­льної.

Бесіди, диспути, розв'я- і зання проблемних ситу- Jацій на теми «Що таке! жіночність (мужність)»,! «У чому сила і слаб-jкість людини», «Як слід 1 поводити себе 3 ХЛ011-І цями (дівчатами)», «У І чому проявляється до­рослість», «Дружба і кохання, які вони», «У чому полягає відповіда­льність за свої вчинки», «Що таке привабли­вість» та ін. Консульта­ції лікарів, модельєрів і вечори на теми: «Краса і І здоров'я», «Що таке| мода», «Модні зачіски»,! «Поговоримо про кос- II

Модуль ПІ Продовження таблиці 1

Конфлікти у сім'ї: при­чини вини­кнення, роз­в'язання. Труднощі сімейного життя. Ор­ганізація сімейної економіки. Правила догляду за немовлям. Відповіда­льність за створення сім'ї.

Позитивні установки щодо майбу­тньої сім'ї бажання створити їі міцною.

Утверджен­ня сексуаль­них орієнта­цій, життє­вих ціннос­тей.

Формування

навичок

сімейного

спілкування,

розв'язання

сімейних

конфліктів,

планування

сімейного

бюджету.

Формування

навичок

догляду за

дитиною і її

Сім'я

виховання.

метику». Добір косме­тики, зачіски, стилю одягу для учнів у відпо­відності з їхніми індиві­дуальними особливостя­ми. Вечори поезії про кохання. Читання літе­ратури, перегляд філь­мів з подальшим обго­воренням. Театральні драматизації, вечори відпочинку. Конкурси «Нумо, хлопці», «Нумо дівчата». Індивідуальна робота.

Бесіди «Хто кому в сім'ї допомагає», «як розпо­ділити сімейний бю­джет», «Як організувати сімейне дозвілля», «Ін­тимні стосунки в сім'ї і їх значення», «Хто від­повідає за виховання дитини в сім'ї» та ін. Диспути «Що робить сім'ю міцною» тощо. Консультації лікарів, юристів. Гуртки. Рольо­ві ігри. Практична дія­льність. Читання літера­тури, перегляд фільмів з подальшим обговорен­ням. Індивідуальна ро­бота з дітьми, що ймо- вірно не одружаться.

Теорія виховання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]