Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oligo.docx
Скачиваний:
790
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
413.77 Кб
Скачать

4.2.2. Якими є склад, функції та зміст роботи педагогічної ради спеціальної школи?

«Положенням про спеціальну загальноосвітню іиколу-інтер- нат (школу, клас) України для дітей з вадами фізичною або розу­мового розвитку» (розділ VII, п. 60) передбачена діяльність педа­гогічної ради як постійно діючого, дорадчого, колегіального орга­ну. Головою педагогічної ради є директор спеціальної школи, а до складу її входять: вчителі, вихователі, логопед, психолог, со­ціальний педагог, лікар, бібліотекар, голови ради школи і бать­ківського комітету.

Робота педагогічної ради планується відповідно до потреб школи. Кількість засідань становить, як правило, не менше чоти­рьох разів на рік.

Педагогічна рада:

  1. розглядає питання вдосконалення, методичного, корекційно- го забезпечення навчально-виховного процесу;

Питания школознавства

  1. обґрунтовує пропозиції про моральне та матеріальне заохо­чення учнів, застосування стягнень, залишення невстигаючих учнів на повторний курс або переведення їх до наступного

класу;

  1. організовує роботу з підвищення кваліфікації педагогічних працівників, розвитку їхньої творчої ініціативи, впроваджен­ня досягнень науки, передового педагогічного досвіду;

  2. розглядає інші питання професійної діяльності педагогічних працівників; організовує підвищення кваліфікації педагогів;

  3. розглядає питання лікувально-оздоровчої роботи з вихован­цями, заслуховує інформацію лікаря за наслідками поглибле­них медичних оглядів дітей.

Члени педради мають право виносити на її розгляд усі пи­тання, пов'язані з навчально-виховним, корекційним, лікуваль­но-оздоровчим процесом.

4.2.3. Що являє собою внутрішкільний контроль?

Важливою проблемою керівництва школою є здійснення контролю за якістю навчально-виховної і корекційної роботи. Систематична, цілеспрямована перевірка роботи педагогів адмі­ністрацією школи називається внутрішкільним контролем.

Зміст контролю:

  1. рівень знань, вмінь і навичок учнів, динаміка психофізичного розвитку, їхньої вихованості;

  2. якість проведення уроків, професійно-трудової підготовки, позакласних заходів, їхня корекційна спрямованість;

  3. правильність планування усіх ланок навчально-виховного про­цесу, його корекційна спрямованість;

  4. робота педагогічного персоналу над підвищенням рівня про­фесійної майстерності;

  5. виконання окремих доручень і завдань посадовими особами.

Внутрішкільний контроль планується заздалегідь і доводиться до відома працівників школи.

Модуль IV

4.2.4. Які види і форми внутрішкільного контролю використовуються?

Залежно від мети перевірки використовую ть різні види внут­рішкільного контролю.А саме.

Фронтальний— контроль всіх аспектів навчально-виховної і корекційиої роботи у школі загалом або в окремому класі.

Тематичний— перевірка роботи педагогічного колективу над певною проблемою (наприклад, стан роботи класних керівників з громадянської вихованості учнів, активізація пізнавальної діяль­ності учнів на уроках і у позакласній роботі) чи з певного на­вчального предмету.

Поточний— перевірка якості роботи педагогів, рівня засвоєн­ня знань і вмінь учнями, якості корекційної роботи, виконання обов'язків посадових осіб тощо.

Персональний— перевірка ефективності діяльності окре­мих вчителів, вихователів, їхнього методичного рівня, досвіду роботи.

Оглядовий— контроль за веденням шкільної документації, станом шкільної дисципліни, навчального обладнання.

Внутрішкільний контроль здійснюється у різних формах. Це, зокрема:

Колективна.До контролю залучаються окрім адміністрації досвідчені учителі, батьки.

Взаємоконтроль.Здійснюється у процесі взаємовідвідування уроків і виховних заходів.

Самоконтроль.Звіти педагогічних працівників про вико­нання своїх обов'язків.

Адміністративний плановий контроль.Здійснює дирек­тор і його заступники згідно плану роботи.

Адміністративний позаплановий контроль.Здійснює ди­ректор і його заступники у разі виникнення непередбачених пла­ном проблем.

Питания школознавства

4.2.5. Яким вимогам має відповідати внутрішкільний

контроль?

Незалежно від виду і форми контролю, особи, якою він про­водиться, внутрішкільний контроль має відповідати наступним вимогам:

Компетентність.Той, хто контролює, має добре орієнтува­тись у меті і змісті питання, яке він перевіряє. Адміністрація має заздалегідь розподілити сфери свого контролю залежно від фаху; водночас і директор, і його заступники повинні ґрунтовно готу­ватись до кожного контрольного заходу.

Об'єктивність.Результати контролю мають бути об'єктив­ними наслідками перевірки, а не суб'єктивного ставлення до того, кого контролюють.

Принциповість.Перевірки мають бути засновані на норма­тивних документах, вимогах програми спеціальної школи, педа­гогічних і загальнолюдських моральних нормах. Слід своєчасно виявляти прогалини і помилки як у роботі персоналу, так і у діяльності учнів.

Тактовність.У спілкуванні з педагогами адміністрація має дотримуватись поваги до них, взаєморозуміння, педагогічного такту, уникати упередженості, емоційної напруги і конфліктних ситуацій. Навіть помилки чи прорахунки у роботі не повинні призводити до грубощів і нетактовності у роботі з колегами.

Обговорення результатів.Результати контролю мають об­говорюватись спочатку з тим, кого перевіряють. Слід виділити спочатку позитивні аспекти в діяльності, а потім вказати на помилки, надати рекомендації. По необхідності результати мо­жуть потім обговорюватись на засіданнях методоб'єдань, педа­гогічної ради.

Поєднання контролю з допомогою.Контроль має виконувати функції не лише перевірки, а й надання допомоги педагогам у покращенні навчально-виховної і корекційної роботи, організації методичної діяльності.

Перспективність.Отримана під час перевірок інформація має стати джерелом для внесення коректив у роботу, прийняття нових рішень, накреслення позитивних перспектив.

Модуль IV

4.2.6. Яка документація ведеться у спеціальній школі?

Ефективність внутрішкільного контролю і керівництва шко­лою значною мірою залежить від систематичності і чіткості ве­дення шкільної документації. Вона ведеться в школі згідно існую­чих нормативних документів. До неї належить: планування(пер­спективне, календарне, поточне), документація особово/о складу (книга обліку учнів, особові справи учнів), навчально-педагогічна документація(класні журнали, щоденники учнів, журнали об­ліку роботи гуртків, книга протоколів засідань педради, книга наказів і розпоряджень по школі, звіти посадових осіб), докумен­ти про фінансово-господарську діяльність закладі/ освіти.

Особливу увагу в спеціальній школі приділяють веденню особових справ учнів. Зберігаються вони в адміністрації ніколи (у заступника директора з навчально-виховної роботи), а за їх регулярне заповнення відповідають вчителі початкових класів і класні керівники старших.

Особові справи мають містити документи з ПМПК, зокре­ма, психолого-педагогічну характеристику на учня; його попе­редні письмові роботи чи малюнки; детальний витяг з історії хвороби дитини; свідоцтво про народження; висновок ПМПК із зазначенням діагнозу і рекомендацією закладу; направлення уп­равління освіти. Щороку особові справи поповнюються інформа­цією про навчання дитини, динаміку її розвитку, результативність корекційно-виховної роботи. У кінці року вчитель початкових класів або класний керівник складають на учня исихолого-педа- гогічну характеристику, яка зберігається в особовій справі.

4.2.7. Які види планів є у спеціальній школі?

Важливою умовою успішної діяльності спеціальної школи є планування роботи. Розрізняють перспективне, річне, календар­не і поточне планування.

4.2.8. У чому полягають особливості різних видів планів спеціальної школи?

Перспективнепланування здійснюється на декілька років і передбачає основні напрямки діяльності закладу.

190

Річний планскладається на навчальний рік і також містить основні напрямки діяльності закладу. До його підготовки залуча­ються працівники школи (заступники директора, керівники ме- тодоб'єднань, педагоги-новатори), а повне оформлення здійснює

/Іитання школозпааства

директор школи. Річний план обговорюється усіма працівника­ми школи і затверджується на першому засіданні педагогічної ради (як правило, в серпні).

Розділи річного плану визначаються адміністрацією довіль­но, головне, щоб вони охоплювали всю діяльність школи. Річний план може містити наступні розділи:

  1. Вступ (аналізуються підсумки минулого року; зазнача­ються завдання на новий навчальний рік).

  2. Здійснення спеціальної освіти.

  3. Удосконалення навчально-виховного процесу.

  4. Організація трудового навчання і професійної орієнтації учнів.

  5. Становлення іі розвиток виховної системи.

  6. Робота з педагогічними кадрами.

  7. Охорона здоров'я та техніка безпеки.

  8. Співдружність школи, сім'ї, громадськості, позашкільних установ.

  9. Координація внутрішкільного контролю

  10. Фінансово-господарська діяльність школи.

Окремий розділ корекційно-виховної роботи зазвичай не виділяється, а здійснення цього напряму включається у розділи, присвячені навчальній, виховній роботі, охороні здоров'я.

Форми річного плану також довільні. Найбільш поширеною є наступна:

Завдання і зміст роботи

Термін виконання

Форми прове­дення заходів

Відповідальні за виконання

Відмітка про виконання

Календарні плани.Складаються на півріччя, чверть, місяць вчителями, вихователями, логопедом.

Календарний план вчителя складається на кожен навчаль­ний предмет на основі навчальної програми на чверть і може містити наступні розділи:

Зміст програми за темами

Кількість уроків

Дата проведення

У окремих школах адміністрація вимагає більш детального планування уроків, наприклад, такого:

Зміст програми за темами

Корекційна мета

Тип уроку

Дата про­ведення

Наочність

Вихователі можуть складати календарні плани на півріччя, чверть, місяць. Основою слугує річний план школи. У плані

Модуль IV

виховної роботи має бути передбачена участь дітей у роботі секцій, гуртків; розподіл доручень в класі; проведення заходів з різних напрямів виховання (громадянське, патріотичне, мо­ральне, правове, естетичне, фізичне тощо). Стандартів планів не існує.

Поточне планування.Здійснюється вчителями (поурочні плани) і вихователями (щоденне планування).

У поурочних планах зазначається тема уроку, його мета, обладнання, хід згідно структурних компонентів. Залежно від досвіду роботи і вимог адміністрації хід уроку вчителі можуть планувати у вигляді розгорнутих конспектів, планів — конспектів, планів.

У щоденних планах вихователів передбачається зміст і фор­ми виховної роботи на день, об'єкти спостереження на прогу­лянці, детально планується самопідготовка, виховний захід, за­значається індивідуальна корекційна робота з дітьми, організація дозвілля.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]