Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komunalne_pravo_metodichka.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.51 Mб
Скачать

Задача №8

Громадянин С., маючи намір придбати у власність земельну ділянку, що належала на праві комунальної власності територіальній громаді с. Розівка, звернувся із відповідною заявою до Розівської сільської ради. Розглянувши цю заяву, сільська рада прийняла рішення про відчуження земельної ділянки. Із громадянином С. був укладений договір купівлі-продажу, що був посвідчений нотаріально. Але громадянин М., який також бажав придбати дану земельну ділянку, звернувся до суду про визнання відповідного рішення ради незаконним та про визнання договору купівлі-продажу недійсним через те, що земельні ділянки комунальної власності підлягають продажу на земельних торгах. Окрім того, ціна спірної земельної ділянки у договорі була визначена із порушенням чинного законодавства.

  1. Який порядок відчуження земель комунальної власності встановлений чинним законодавством?

  2. Хто має право бути покупцями земельних ділянок комунальної власності? Чи можуть земельні ділянки відчужуватися іноземцям та особами без громадянства?

  3. Назвіть етапи продажу земельних ділянок на земельних торгах (шляхом аукціону).

  4. Дайте правову оцінку ситуації.

Задача №9

Кіровським районним судом м. Макіївки було прийнято постанову про притягнення до адміністративної відповідальності Макіївського міського голову Л. за ст. 172-2 КпАП України. На цій підставі Макіївською міською радою було прийнято рішення про дострокове припинення повноважень голови та призначення дострокових виборів.

Л. звернувся до адміністративного суду із позовом про визнання відповідного рішення ради незаконним, адже підставою припинення повноважень може бути лише набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього, а не рішенням про притягнення його до адміністративної відповідальності.

  1. Назвіть підстави дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови.

  2. У якому випадку притягнення особи до адміністративної відповідальності може бути підставою для дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови?

  3. Хто має право за наявності підстав дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови приймати відповідне рішення?

  4. Хто і в якому порядку призначає позачергові вибори сільського, селищного, міського голови?

  5. Дайте правовий аналіз ситуації.

Задача №10

Анадольською сільською радою на підставі ст. 77 Бюджетного кодексу України прийнято рішення «Про сільський бюджет на 2012 рік», у якому затверджені доходи та видатки сільського бюджету. Кошти, що передаються з сільського бюджету до районного або іншого місцевого бюджету, у даному рішенні затверджені не були, оскільки попередньо будь-які договори чи угоди не укладалися.

Фінансовим управлінням Волноваської районної державної адміністрації Донецької області здійснено певні власні розрахунки доходної та видаткової частин бюджету Анадольської сільської ради, які надано на розгляд сесії Волноваської районної ради Донецької області.

Спираючись на вказані розрахунки, Волноваською районною радою прийнято рішення «Про районний бюджет на 2012 рік», у якому передбачено вилучення коштів (передача коштів з сільського бюджету до районного - міжбюджетні трансферти) з бюджету Анадольської сільської ради, що призводить до очевидного дефіциту бюджету.

Анадольська сільська рада звернулася до суду з адміністративним позовом про визнання рішення незаконним.

  1. У якому порядку здійснюється розроблення та затвердження місцевих бюджетів?

  2. Якими нормативно-правовими актами регулюються міжбюджетні відносини?

  3. Чи може здійснюватися передача коштів між місцевими бюджетами? Якщо так, у якому порядку?

  4. Дайте правовий аналіз ситуації.

критерії оцінювання знань студентів заочної форми навчання з нормативним та скороченим терміном

з курсу «комунальне (муніципальне) право»

Система оцінювання знань студентів заочної форми навчання з нормативним та скороченим терміном

за 100-бальною шкалою

Загальна сума балів з курсу «Комунальне (муніципальне) право України» формується як сума всіх балів, які студент отримує за виконання всіх видів навчальної роботи протягом семестру, і складає 100 балів. Ця сума складається з балів, одержаних з першого разу при проходженні всіх видів контролю та видів робіт.

Розподіл балів, які присвоюються студентам з курсу «Комунальне (муніципальне) право України»» здійснюється наступним чином:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]