Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komunalne_pravo_metodichka.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.51 Mб
Скачать

Задача №5

25 листопада 2010 року до територіальної виборчої комісії селища М. надійшов протокол зборів виборців з пропозицією про відкликання депутата місцевої ради А. Наступного робочого дня комісія розглянула це питання на своєму засіданні і прийняла протокол на підтримку пропозиції про відкликання депутата. Після цього голові зборів виборців були видані підписні листи для збирання підписів на підтримку пропозиції про відкликання депутата. Протягом тижня був проведений збір підписів. 15 грудня 2010 року територіальні комісія прийняла рішення про призначення у відповідному виборчому окрузі голосування пропозиції про відкликання депутата селищної ради, визначивши днем голосування 15 січня 2011 року. У результаті голосування 63 відсотки виборців підтримали ініціативу про відкликання депутата А., про що територіальна комісія склала відповідний протокол і повідомила селищну раду, депутата А. і виборців округу.

Депутат А. не погодився із таким рішенням і звернувся до суду, адже, за його думкою, був порушений порядок внесення та розгляду ініціативи про відкликання, порушене його право знати та бути присутнім на відповідних засіданнях комісії, а також порушені строки окремих етапів процедури відкликання.

  1. Які етапи процедури відкликання депутата та порядок їх проведення передбачені законодавством?

  2. Чи була дотримана така процедура у наведеному випадку?

  3. У якому порядку можуть бути оскаржені дії виборчої комісії?

  4. Дайте правову оцінку ситуації.

Задача №6

Дніпродзержинський міський голова видав розпорядження про підвищення тарифів на транспортні послуги, які надаються населенню міста. Підставою стало зростання цін на паливо-мастильні матеріали на 5%, що зробило нерентабельним роботу як спеціалізованих автопідприємств, так і фізичних осіб-підприємців.

Громадянин Л. звернувся до суду з адміністративним позовом про визнання нормативно-правового акта незаконним та його скасування через те, що зміна вартості палива не є підставою для перегляду тарифів, а також відповідне розпорядження не було погоджено з Мінекономіки.

  1. Якими нормативно-правовими актами регулюється порядок розрахунку, встановлення та зміни тарифів на транспортні послуги?

  2. До компетенції яких органів відноситься право встановлювати тарифи на транспортні послуги? Чи потребують відповідні акти на погодження із органами державної влади?

  3. Чи можуть бути акти органів місцевого самоврядування оскаржені членами відповідної територіальної громади у судовому порядку?

  4. Яке рішення в даній ситуації прийме суд?

Задача №7

Авдіївський міський голова передав земельну ділянку, яка належала територіальній громаді м. Авдіївка на праві комунальної власності, в порядку приватизації фізичній особі-суб’єкту підприємницької діяльності П. під забудову магазину.

Авдіївській міській раді знадобилася ця земля для будівництва нового спортивного комплексу для дітей-сиріт, але П. стверджував, що, приватизація була здійснена законно, і саме він є власником спірної земельної ділянки. Тому міська рада звернулася до адміністративного суду із позовом про визнання цього акту незаконним.

  1. Назвіть вимоги щодо майнових операцій з об’єктами комунальної власності.

  2. Чи має право міський голова розпоряджатися землями, що перебувають у комунальній власності?

  3. Чи підлягають приватизації земельні ділянки, які знаходяться у комунальній власності?

  4. Дайте правову оцінку ситуації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]