Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komunalne_pravo_metodichka.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.51 Mб
Скачать

Задача № 2

Під фінансові гарантії міської ради комерційний банк надав кредити ряду комунальних підприємств-банкрутів міста. Частина цих підприємств розрахувалася з банком у визначені терміни. Однак два підприємства не змогли своєчасно повернути борги банку.

Тоді банк звернувся до міської ради з вимогою повернути йому борги цих двох підприємств за рахунок коштів міського бюджету, як це було передбачено угодою між ними.

Група депутатів міської ради вирішила звернутися за консультацією до незалежних юристів та фінансистів з метою з’ясувати питання про відповідальність міського голови та посадових осіб виконкому міської ради, які готували проект угоди про фінансові гарантії банківського кредитування комунальних підприємств.

Постійна комісія міської ради, яка контролювала виконання вищезгаданої угоди, не виявила фактів порушення законодавства з боку міського голови.

  1. Чи дійсною є вищезгадана угода? Якщо так чи ні, то чому?

  2. Які правові наслідки породжує дійсність чи недійсність цієї угоди?

  3. Які підстави та порядок дострокового припинення повноважень міського голови передбачено чинним законодавством?

  4. Вирішить ситуацію, надавши аргументовану відповідь.

Задача № 3

Під час прийому громадян та представників громадських організацій у своєму виборчому окрузі депутат обласної ради звернув увагу, що багато з них нарікає на роботу виконавчих органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій. У зв’язку із цим він направив ряд депутатських звернень до цих органів з метою отримання повної та об’єктивної інформації про практичну діяльність зазначених органів.

Згодом цей депутат вирішив провести з представниками органів, яким він адресував депутатські звернення, нараду за участю представників ЗМІ та громадських організацій. Практично всі ці представники на нараду не з’явились, мотивуючи це тим, що така форма діяльності депутата обласної ради не передбачена законом.

  1. Чи правильно діяв депутат обласної ради? Якщо так чи ні, то чому?

  2. Які права та гарантії діяльності депутатів місцевих рад встановлює чинне законодавство?

  3. Які організаційні форми роботи депутатів місцевих рад Вам відомі? Охарактеризуйте їх.

  4. Вирішить ситуацію. Відповідь обґрунтуйте.

Задача № 4

Виконком міської ради звернувся до господарського суду з позовом до ТОВ «Альфа» про відшкодування майнових збитків, завданих неналежним користуванням орендованого цим ТОВ приміщення у 2000 кв.м., яке перебуває у комунальної власності відповідної територіальної громади.

ТОВ «Альфа» у своєму запереченні проти позову вказало на те, що орендованому приміщенню суттєвої шкоди завдав минулорічний снігопад. Жодних документів, які б підтверджували цей факт, суду представлено не було. До того ж, ТОВ за власні кошти зробило ремонт орендованого приміщення, чим значно покращило його стан, і ані вкладати додаткові кошти на новий ремонт, ані відшкодовувати майнові збитки не збирається, адже це не його власність.

  1. Чи правомірно звернувся виконком до господарського суду? Якщо так чи ні, то чому?

  2. Які повноваження щодо управління комунальною власністю надані органам місцевого самоврядування?

  3. Які об’єкти взагалі можуть знаходитись у комунальній власності? Як це врегульовано законодавством?

  4. Вирішить ситуацію, обґрунтувавши свою відповідь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]