Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник practice (2).doc
Скачиваний:
746
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
9.71 Mб
Скачать

2. Translate the passages using the topical vocabulary.

  1. Професія учителя поважна і відповідальна. Він - скульптор юної особистості, багато спільного у нього з митцем, і його матеріал - людська душа і розум, які надто легко зруйнувати. Учитель має допомагати учням розвивати свої здібності й задовольняти їх інтереси. І звичайно ж він сам повинен бути взірцем компетентності. Таким чином його бездоганні знання предмету поза запитанням.

2. Справжній учитель задає темп,і вносить гумористичний елемент в урок. З таким учителем ми досягаємо великих успіхів, бо не боїмося робити помилки. Гарний учитель впроваджує чудовий темп на уроці. Він ніколи не витрачає жодної миті, щоб заглянути у словник чи подумати, що робити далі. Я хочу мати такого учителя, у якого б знайшлася для мене хвилина чи дві, щоб відповісти на моє запитання після уроку, чи хвилин 5, щоб перевірити те, що я зробив самостійно. Я хочу, щоб учитель ставився до мене, як до особистості, нарівні з іншими учнями. І останнє: справжній учитель залишає свої емоції за дверима класу.

3. Молода вчителька вимушена була подолати багато труднощів, перш ніж вона досягла успіху. Вона відвідувала заняття досвідчених вчителів, вдосконалюючи методи викладання англійської мови. Але найважчим було утримати увагу учнів протягом уроку. Адже, якщо ти не подолаєш погану звичку підвищувати голос в класі, ти не станеш справжнім вчителем, який контролює свій голос, манери, жести, майстерно використовує різні прийоми та методи викладання. Згодом молода вчителька навчилася повністю використовувати можливості уроку та розраховувати час на всі види завдань, які вона планувала застосувати на уроці. Інколи їй доводилося змінювати на уроці ретельно продуманий план, відступати від нього, полегшувати завдання, щоб пояснити важкий матеріал. Ілюструючи пояснення прикладами, наочністю, вчителька робила урок більш жвавим та цікавим для дітей. Винагородою їй були добрі відповіді учнів на наступному уроці, їх зацікавленість та активна робота.

4 . За цим слідував аналіз мого уроку та спостереження директора:

Загалом добре,крім того, їдо домашнє завдання було дане після дзвінка; ви ні разу не прокоментували поставлені оцінки;

ви дуже добре знаєте свій предмет, але ви не врахували здібності учнів та не брали до уваги вікові характеристики;

ви якось втратили елемент творчості,) приділяючи занадто багато уваги жорсткій організації, різним методам та проблемам дисципліни, що поставило над усім структуру уроку, а не його зміст, виклик інтересу у дітей, пожвавлення роботи та стимулювання їхнього мислення.

5. Мені здалося цікавим з’ясувати, які якості вчителі та учні вважають якостями гарного, вірніше, особливого вчителя.

Анкету заповнили 40 дорослих учнів та 20 досвідчених викладачів. Учніпідкреслювали турботливість особливого вчителя, в той час як вчителі зосередились на індивідуальному підході, врахуванні здібностей учнів та їх вікових характеристик. І вчителі і учні підкреслили важливість ролі вчителя у забезпеченні уваги класу, у стимулюванні бажання навчатись, у підтриманні дисципліни; і вчителі і учні згадали важливість бути гнучким та вміння вчителя замінювати хід уроку при необхідності.

6. Щоб викликати гострий інтepec в учнів до предмету, вчитель має пам’ятати, що слід подавати матеріал, використовуючи наочність, демонструючи фільми та активно впроваджуючи навчальні ігри в освітній процес. Також, щоб уроки не стали нудним, обов’язком, слід переходити від одного виду роботи до іншого, використовувати piзнi методики. Про якість праці вчителя свідчать не лише оцінки в журналі, а й щасливі вогники в дитячих очах.

7. Наша вчителька завжди користувалась повагою та авторитетом серед учнів.

Вона завжди була впевнена у своїх здібностях та добре володіла предметом.

Приділяла увагу кожному учню та брала до уваги здібності кожного з нас.

Дуже важливо для вчителя уміти заохочувати учнів до роботи в класі та стимулювати бажання до навчання.

8. Вона пожвавлювала роботу класу, тому ми завжди були активні на уроках.

Але наша вчителька була не достатньо суворою, коли виставляла оцінки, тому іноді в нас бували проблеми з дисципліною.

I що найважливіше - це те, що наша вчителька правильно розподіляла час на уроці та використовувала всі його можливості.

Kpiм того, активізуючи нашу увагу (to stir up), вона робила запам’ятовування легше.

* * *

ПАМ'ЯТКА ВЧИТЕЛЯ

  1. Поважайте особистість у своїх учнях. Бережіть власну гідність.

  2. Змінюйте свою тактику у взаєминах з учнями згідно з їх віком, їх духовним розвитком. Будьте вимогливі в методах виховання не менш, ніж у методах навчання. Уникайте зайвої прямолінійності, штампованих нотацій і повчань. Найкраще те переконання, що сприймається учнями, як особисте.

  3. Слідкуйте, щоб ваші покарання не втрачали своєї дієвості. Навчіться керувати своїм поглядом, своїми жестами, своєю мімікою, але уникайте різкостей, що спотворюють вираз обличчя і пози.

  4. Навчіться володіти своїм голосом, інтонацією, уникайте лементу, тим паче вереску. Лемент свідчить не про вашу силу, а про ваше безсилля.

  5. Уникайте рішень, у недоцільності яких ви не впевнені, не приймайте рішень у стані дратівливості, використовуйте метод відстрочки, що дасть вам можливість розумно розпорядитися своїм правом, а учням розумно підкоритися розуму.

  6. Відвідуйте уроки разом зі своїми досвідченими колегами, незалежно від їхньої спеціальності, спостерігайте, як вони поводяться з учнями, які і коли роблять зауваження, як реагують на порушення дисципліни, як слухають учнів, як стоять, як сидять, як ходять по класу.

  7. Контакт, із цілим класом значною мірою залежить від ваших контактів з окремими учнями. Знайдіть час побути з учнем наодинці, пройдіться разом зі школи, постарайтеся зустрітися начебто випадково, на вулиці, у парку, на стадіоні. Якщо ви будете тактовні, ненав'язливі, будете уникати прямолінійних повчань, зійдетеся з цим учнем, а значить, якоюсь мірою, і з усім класом.

  8. Не зловживайте скаргами на своїх учнів. Та і дисципліна, встановлена кимось, а не вами, не досить ефективна. Ваші взаємини з учнями - це насамперед ваша справа.

  9. Бережіть довіру ваших учнів. Довіра до вас - це вершина ваших взаємин з учнем, вікно в їхню душу.

Unit Five