Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник practice (2).doc
Скачиваний:
746
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
9.71 Mб
Скачать

21. Make a list of tips for teenagers how to come to agreement with their parents.

22. Pair work. Make up dialogues that could take place and dramatize them in class:

a) between mother and daughter discussing the approximate age of getting married;

b) between father and son debating whether a 20 years old young man can drop a course at the university and go abroad;

c) between parents talking about new friends of their son and the way his friends influence him;

d) between teenagers sharing their experience how to come to grips with their parents.

23. Render the article into English

a) Практично у кожній сім'ї відбуваються конфлікти між батьками та дітьми. Нічого жахливого в цьому немає, адже «правильно проведені» конфлікти допомагають зняти між його учасниками напругу і допомагають дійти згоди без утиску інтересів одного з членів сім'ї і в підсумку, тільки зміцнюють взаємини. Але це стосується тільки розумно дозволених конфліктів. Набагато частіше суперечки і сварки стають причиною затаєних образ та психологічних комплексів, а іноді навіть провокують розкол сім'ї.

б) Щоб конфлікт пройшов безболісно, дотримуйтесь таких порад:

  • Не шукайте винних серед оточуючих. Дуже важко чинити опір спокусі звинуватити іншу людину, але спробуйте стримати себе і подивитися на ситуацію чужими очима.

  • Не «задавіть» дитину своїм авторитетом. Те, що ви старше за віком, не означає, що всі повинні поступатися своїми інтересами, щоб вам догодити. Діти – такі ж особистості, як і дорослі і так само потребують поваги.

  • Цікавтесь життям і думкою дитини та дорожіть її довірою. Найголовніше в сім'ї підтримувати нормальні, доброзичливі і довірливі стосунки. Важливо, щоб дитина могла з батьками поділитися своїми проблемами, а не приховувати їх зі страху чи сорому. І тільки тоді батьки отримують шанс своєчасно допомогти дитині, а часом навіть і врятувати її. Звичайно, будувати довірливі стосунки потрібно заздалегідь, а не тоді, коли вже почалося відкрите протистояння і дитина кожну вашу фразу приймає «в багнети».

  • Не шантажуйте («Якщо не будеш робити, як я велю, не отримаєш кишенькових грошей»).

  • Намагайтеся вести себе спокійно або відкладіть вирішення конфлікту на момент, коли і ви, і дитина заспокоїтеся, «охолонете».

  • Намагайтеся знайти компромісне рішення. Ситуація, коли один задовольняє свої інтереси і потреби за рахунок іншого – неправильна. Щоб вибрати найбільш відповідний метод вирішення конфлікту, запитайте у дитини, який вихід вона бачить із ситуації, що склалася. Після перерахування всіх варіантів виберіть один або запропонуйте на вибір дитині свої версії рішення проблеми.

в) Конфлікти батьків і дорослих дітей можуть проходити ще більш напружено, ніж з маленькими дітьми або підлітками. Адже в такому випадку діти – вже повністю сформовані особистості з власними принципами і переконаннями. Але навіть і в цьому випадку всі вищезазначені методи залишаються правильними і дієвими. І найголовніше – пам'ятайте, що молоде покоління не краще і не гірше – воно просто інше. І якби не ці відмінності, якби не було суперечок і конфліктів між дітьми і батьками, не було б ніякого прогресу, і люди, живучи в печері, так і до цих пір би полювали на диких звірів.