Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник practice (2).doc
Скачиваний:
746
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
9.71 Mб
Скачать

13. Render the article into English.

a) Які бувають сімейні цінності?

Спілкування. Для будь-якої людини спілкування є важливим моментом у житті, адже, з одного боку, існує потреба ділитися інформацією, висловлювати власну думку, а з другого, отримувати поради та рекомендації. Дуже часто в сім'ях не побудована належна система спілкування, тому всі свої радості і тривоги ми несемо друзям і психоаналітикам. Коли ж у родині панують довірливі стосунки, тоді і сварок стає менше, адже багато питань вирішуються вдома.

Повага. Якщо члени сім'ї не поважають один одного і не цікавляться думкою партнера чи дитини, то й спілкування між ними стає неможливим. Важливо при цьому не плутати повагу і страх, адже діти мають шанувати батьків, а не боятися. Повага в свою чергу виражається в готовності зрозуміти почуття, потреби і думки іншої людини без нав'язування власних.

Визнання. Повертаючись додому, ми очікуємо побачити радість в очах близьких нам людей, нам так хочеться відчувати їх любов і знати, що вона не залежить від наших досягнень і перемог. Пам’ятаймо, що дім – це фортеця, а сім'я – тиха гавань, напевно, саме цього й хочеться кожній людині.

Уміння прощати. Людина далека від ідеалу, проте сім'я – це не те місце, де чоловіку/дружині чи дитині хотілося б чути докори і критику на свою адресу. Щоб сім’я стала тихою гаванню, давайте у стосунках не акцентуватися на помилках, а прощати їх.

Традиції. В одних сім’ях традицією є збиратися всією родиною на 9 травня у бабусі-ветерана, в інших по суботах дивитися фільми, зібравшись у вітальні біля телевізора, а хтось кожен місяць всією сім’єю вибирається за місто (у боулінг чи аквапарк). У кожної родини традиція своя, але її наявність є об’єднуючим чинником і робить сім’ю унікальною.

Family life

1. Study topical vocabulary.

  • Family, folks, household, tribe, clan, descent (to be of some descent), descendant, ancestor, forefather, heredity, hereditary, sibling, paternal, maternal, next of kin, nearest and dearest, one's own flesh and blood, in-laws.

  • To date smb, to be smb's date, to go out with smb, to court smb, boyfriend, girlfriend, bridegroom, bride, fiancee, best man, bridesmaid, newlyweds, marriage knot, marriage of convenience, single, spouse, divorced, divorcee, separated, bachelor, spinster, old maid.

  • To bring up a child, to raise a child, to adopt a child, to fos­ter, a foster child/brother, step-mother/father, half-brother/sis­ter, a single parent.

  • Reactions: amazement, surprise, astonishment, horror, misery, disappointment, to be appalled, to be astounded, to be disgusted; ecstatic, overjoyed, thrilled; to be put out, to be offend­ed, to hurt someone's feelings; furious, speechless with anger; to be taken aback; to be upset, to be dismayed, to be dishearten­ed, moving, touching; to feel crushed, horror-stricken.