Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ASO_verstka_poslednyaya.doc
Скачиваний:
671
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
19.47 Mб
Скачать

Контрольні запитання

    1. Що входить до переліку приладів для перевірки електрообладнання автомобілів?

    2. Яким чином здійснюється перевірка й регулювання генераторної установки змінного струму на спеціалізованому стенді Е-211?

    3. Яку загальну характеристику мають прилади для діагностування мікропроцесорних системи керування?

    4. Як визначаються функціональні можливості та периферійне оточення діагностичних сканерів, системного тестера та мультитестора?

    5. Які функціональні можливості має діагностични системи з використанням діагностичного адаптера?

    6. До чого призводиться процедура діагностування датчиків системи керування ДВЗ за допомогою омметра та елементів високовольтних кіл системи запалювання?

Розділ 14

ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ОБКАТКИ І ВИПРОБУВАНЬ АГРЕГАТІВ АВТОМОБІЛІВ

14.1. Методи випробування агрегатів автомобіля

Найбільш достовірною і всебічною перевіркою будь-якого агрегату є випробування його в умовах експлуатації автомобіля. Однак такі випробування супроводжуються значними витратами часу, тому організують пробігові випробування агрегатів на автомобілях з повним постійним навантаженням по спеціальному маршруту руху. У цьому випадку значно скорочується час, тому що усуваються його витрати на вантажно-розвантажувальні операції, виключаються холості пробіги і пробіги з неповним навантаженням, що сповільнюють прояв тієї або іншої несправності. Пробігові випробування в порівнянні з експлуатаційними відрізняються значно більшою відтворюваністю умов і порівнянністю отриманних результатів.

Зазначені переваги вдається реалізувати при випробуванні агрегатів на стендах згідно спеціальній програмі. Стендові випробування дозволяють значно скоротити час випробувань, повністю забезпечити необхідні умови випробування і отримати найбільш точні результати при мінімальних витратах часу і коштів. Вірогідність стендових випробування залежить від того, наскільки глибоко проаналізовані і враховані умови експлуатації при розробці програми випробувань. У деяких випадках, наприклад при проведенні наукових досліджень, необхідно дослідити роботу агрегату або вузла в певних визначених екстремальних, специфічних або найбільш типових умовах експлуатації. В цьому випадку стендові випробування є незамінними.

Істотні переваги стендових випробуваннь виявляються при дослідженні питань надійності агрегатів, якщо потрібно багаторазово навантажувати деталі, що в умовах пробігових випробувань неможливо без великих витрат часу.

До тепер науково-дослідними і навчальними інститутами, автомобільними й автоагрегатними заводами широко застосовуються всі зазначені види випробувань, тому що тільки їхнє поєднання може дати максимальний ефект при створенні нових автомобілів, модернізації існуючих і перевірці якості серійно випускаємих.

Одні випробування агрегатів доцільно проводити на стендах у лабораторних умовах, інші – на автомобілі в дорожніх умовах, а деякі – як на стенді, так і на працюючому автомобілі. Необхідно відзначити, що при випробуваннях агрегатів на автомобілі з метою економії часу і коштів у деяких випадках доцільно поєднати випробування декількох агрегатів, а в окремих випадках раціональніше випробувати лише один будь-який дослідний агрегат або вузол, враховуючи, що найбільшими витратами є витрати часу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]